22 Δεκ 2011

Μπουρεκάκια με Κρέας {Beef Empanadas}

       Πώς αλλιώς να βαφτίσω τις νόστιμες αυτές μπουκίτσες τραγανής ζύμης και γευστικής γέμισης; Γίνονται τέλεια με ότι κρεατάκι περισσέψει {εγώ τα έκανα με μοσχαράκι αλλά τα έχω κάνει και με κοτόπουλο} και είναι ιδανικά για κολατσιό, ορεκτικό αλλά και μπουφέ. Βούλα μου, αυτά είναι για σένα. 
              Υλικά για τη ζύμη
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 170 γρ. κρύο βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 4-5 κ.σ. κρύο νερό
              Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αβγό και ρίχνουμε το βούτυρο.
  2. Το βούτυρο το ενσωματώνουμε ελαφρώς, πιέζοντας  με 2 πιρούνια προς αντίθετη κατεύθυνση 3 με 4 φορές. Η ζύμη δεν θα είναι ομοιογενής, μπορεί κάποιο κομμάτι βουτύρου να φαίνεται,αλλά δεν μας πειράζει. Τα κομμάτια που είναι σκόρπια θα τα ενώσουμε με το νερό , το οποίο θα ρίχνουμε κουταλιά, κουταλιά. Θα πάρουμε δηλαδή τα κομμάτι της ζύμης και με τη βοήθεια του νερού θα τα πιέσουμε απλώς μεταξύ τους χωρίς να ζυμώσουμε.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
            Υλικά για τη γέμιση
  • 1 κούπα μοσχάρι μαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κούπα ζωμο βοδινού
  • 2 αβγά βράσμενα και ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι
           Εκτέλεση
  1. Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε τη πάπρικα, το κύμινο και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το μοσχάρι, τα αβγά και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά πάνω στη μέτρια φωτιά.
  4. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να χλιαρίνει.
            Συναρμολόγηση
          Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και ανοίγουμε φύλλο γύρω στο 1/2 εκατοστό. Δημιουργούμε κύκλους πάνω στη ζύμη με τη βοήθεια ενός μικρού μπολ, τοποθετούμε στη μέση 1 κ.γ από τη γέμιση και κλείνουμε αφού βρέξουμε περιμετρικά με νερό σχηματίζοντας ημικύκλια. Πατάμε γύρω-γύρω να σφραγίσουμε τη γέμιση. Συνεχίζουμε κατά αυτόν τον τρόπο μέχρι να τελειώσει ή η γέμιση ή η ζύμη ή αν είμαστε τυχεροί και τα δυο. Ψήνουμε στους 200c για 25΄-30΄ σε προθερμασμένο φούρνο και σε ταψί στωμένο με λαδόκολλα. Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τα μπουρεκάκια με αβγό το οποίο εχουμε ανακατέψει με λίγο νερό.
             
             Καλή μας όρεξη