6 Ιαν 2012

Τσίλι με Κιμά { Chilli Con Carne}


 
Είναι γεγονός πως μας αρέσει η Μεξικάνικη κουζίνα και γενικά τα λίγο καυτερά φαγητά { στα παιδιά και τον σύζυγο περισσότερο}. Αναζητώ λοιπόν τη συνταγή αυτή, που θα μας κάνει να ζητάμε "και άλλο, παρακαλώ". Και τη βρήκα. Είναι μια από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, και έχω δοκιμάσει αρκετές. Σήμερα φάγαμε το τσίλι απλωμένο σε σπιτικές tortillas με λίγο τριμμένο κασέρι και γιαούρτι και αυτό που περρίσεψε θα το κάνω αύριο με ζυμαρικά {ναι περίσσεψε, δεν μπορούμε να φάμε ούτε μισό κιλό κιμά}. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ, τρώγεται και σκέτο ή και σαν ντιπ με Dorritos.
 
Υλικά                                                                             
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο {όχι στο μούλτι}
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. σκόνη τσίλι
  • 1/2 κ.σ. κύμινο
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη {αν προτιμάτε καυτερή}
  •  1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 300 ml ζεστό νερό
  • 1 κύβο μοσχάρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • αλάτι πιπέρι
              Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά { η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9, έβαλα λοιπόν το μάτι στο 4}και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε για περίπου 5' ανακατεύοντάς το που και που.
  2. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το τσίλι, το κύμινο και την πιπεριά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλα 5'.
  3. Σειρά έχει ο κιμάς, τον οποίο θρυμματίζουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και δυναμώνουμε τη φωτιά μας στο 7. Θέλουμε ο κιμάς να μαγειρευτεί και να μη μείνει κανένα σημείο ροζ. 
  4. Τον κύβο τον διαλύουμε στο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε στο μείγμα όπως και τη ζάχαρη μαζί με τη ντομάτα και τον πελτέ. 
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο 9 να πάρει μια καλή βράση το φαγητό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στο 2, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20'.
  6. Κατά διαστήματα βλέπουμε μήπως έχουν σωθεί τελείως τα υγρά οπότε και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ζεστού νερού τη φορά {δεν θέλουμε να είναι τελείως στεγνό αλλά ούτε και σούπα}.
  7. Μετά το 20λεπτο προσθέτουμε τα φασόλια, βράζουμε για άλλα 10΄, δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Αφήνουμε να χλιαρίνει και σερβίρουμε.
                             Καλή μας όρεξη.