9 Φεβ 2012

Μακάλο με Κεφτέδες

    Μακάλο είναι η Φλωρινιώτικη ονομασία για το κουρκούτι. Περίσσεψαν λοιπόν κεφτεδάκια από προηγούμενο γεύμα και τα "μεταμόρφωσα" με αυτό το γευστικό, νόστιμο και πολύ εύκολο μακάλο. Ο γιος μου πρέπει να έφαγε τουλάχιστον μισό ψωμί βουτώντας στον υπέροχο αυτό χυλό.

               Υλικά
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι {προαιρετικό}
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 σελίδα σκόρδο
  •  4-5 κούπες κρύο νερό
  • αλάτι και πιπέρι
                Εκτέλεση  
  1.  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί {κανονικά χρησιμοποιούμε το λάδι με το ποίο έχουμε τηγανίσει ελαφρώς τους κεφτέδες, γίνεται πιο νόστιμο αλλά κι έτσι μια χαρά νόστιμο είναι}.
  2. Ψήνουμε το αλεύρι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Θα πρέπει το αλεύρι να αποκτήσει καφέ χρώμα~ θέλει την ώρα του, προσοχή μη το κάψουμε. 
  3. Προσθέτουμε τα πιπέρια, ανακατεύουμε.  Διαλύουμε τον πελτέ στη 1/2 κούπα νερό, ρίχνουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε για αρχή τις 4 κούπες νερό μαζί με το σκόρδο.
  4. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς για να αρχίσει ο βρασμός και κατόπιν χαμηλώνουμε ξανά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο, αν χρειαστεί ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε τους κεφτέδες μας. Δεν πρέπει να είναι "πολύ" πυκνόρρευστο το μακάλο, μη χρειαστούμε και μαχαίρι για να το φάμε.
  5. Τρώγεται αμέσως γιατί όσο κάθετε το μακάλο σφίγγει. Αν θέλουμε να το ξαναζεστάνουμε προσθέτουμε λίγο νερό. 
  6. Μπορούμε αντί για κεφτέδες, στο τέλος να προσθέσουμε μεγάλα κομμάτια φέτας, να τα βυθίσουμε στο μακάλο και να έχουμε έτσι ένα meatless και εξίσου γευστικό γεύμα.
                Καλή μας όρεξη.