20 Φεβ 2012

Φασολάδα

           Ετοιμάσαμε με τα παιδιά ένα εβδομαδιαίο πλάνο μαγειρέματος και άφησα σ' αυτά την πρωτοβουλία να αποφασίσουν τι θα τρώμε την κάθε μέρα {ευκαιρία να γλιτώσω από τα "μα εγώ δεν ήθελα αυτό το φαγητό", "και ναι μαμά εσύ μαγειρεύεις ότι αρέσει στην Ειρήνη ή στο Ζήση" ή "πότε θα μου κάνεις το τάδε φαγητό" και διάφορα τέτοια τινά}. Κολλήσαμε το πρόγραμμα στο ψυγείο και ξέρει ο καθένας τι να περιμένει για μεσημεριανό. Το πρόγραμμα για σήμερα λοιπόν "λέει" φασολάδα, την οποία αγαπούν και τα δυο μου παιδιά. Ουφ!

             Υλικά
  • 500γρ. φασόλια Πρεσπών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
  • 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 τσιμπιά μπούκοβο
  • μια χούφτα ψιλοκομμένο σέλινο
  • αλάτι και πιπέρι
          
             Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.
  2. Ξεπλένουμε και ρίχνουμε τα φασόλια στη χύτρα ή την κατσαρόλα μέσα στην οποία θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας {προσωπικά για τη φασολάδα χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητος}.
  3. Γεμίζουμε το σκεύος μας με τόσο νερό, όσο να "κολυμπάνε" άνετα τα φασόλια μέσα σ' αυτό {το πρώτο νερό δεν το πετάω, μαγειρεύω ως έχει}.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το χυμό ντομάτας, το λαδάκι, το μπούκοβο, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι, όλα τα υλικά δηλαδή.
  5. Σφραγίζουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20΄ στο 5 {η κουζίνα μου είναι διαβαθμισμένη από το 1-9}. Μετά το 20λεπτο ανοίγουμε τη χύτρα και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι στο 9 για 10΄ περίπου μέχρι να χυλώσει το φαγάκι μας. Για μια συμβατική κατσαρόλα ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας. Μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου στα 3 τέταρτα σε μέτρια φωτιά.
  6. Τα φασόλια μας τα τρώμε συνοδεία φέτας και τσούσκας φυσικά. Και με αρκετά φρέσκο ψωμάκι για να βουτάμε στο ζουμάκι.
                Καλή μας όρεξη.    
 Η ποσότητα της φασολάδας που φτιάχνω είναι περισσότερη απ' όση τρώμε σένα γεύμα. Την υπόλοιπη την χωρίζω σε ατομικές μερίδες και τις βάζω στην κατάψυξη για μέρες δύσκολες.