22 Φεβ 2012

Σαντιγύ

         Τη σαντιγύ τη χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον σαν γέμιση σε τούρτες και ιδιαίτερα σε παιδικές. Τα μικρά παιδιά τη λατρεύουν {και οι μεγάλοι δεν πάνε πίσω}. Μια μικρή δεσποινίς μάλιστα μου είπε μπράβο {δις} για το παγωτό που έβαλα στην τούρτα. Η παρασκευή της δεν είναι δύσκολη αλλά όταν άρχισα να τη χρησιμοποιώ είχα τις επιφυλάξεις μου όσoν αφορά τη σταθερότητά της. Διαπίστωσα λοιπόν πως αν την έχω χτυπήσει όσο αυτή χρειάζεται τότε κρατάει τον όγκο της ακόμη και ανάμεσα σε τρεις στρώσεις παντεσπάνι. Κρατάει καλά και στο στολισμό μιας τούρτας και μπορεί να χρωματιστεί. Τη σαντιγύ μου τη φτιάχνω με κρέμα γάλακτος. Μου αρέσει η κρέμα γάλακτος γιατί η σαντιγύ της γίνεται αεράτη, ελαφριά χωρίς να αφήνει εκείνη την βαριά αίσθηση βουτύρου στα χείλη. Εκτός από τούρτες, η σαντιγύ αυτή μπορεί να ακομπανιάρει πολύ ωραία και μια σοκολατίνα, μια μηλόπιτα, ένα απλό κέικ, τον καφέ μας.

            Υλικά και σκεύη
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύο {200 ή 250 ml}
  • 1 με 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 μεταλλικό μπολ
  • μίξερ 
  • σπάτουλα
          Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε το μεταλλικό μπολ μαζί με τους αναδευτήρες στην κατάψυξη για 20΄.
  2. Χύνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος {κατευθείαν από το ψυγείο} στο παγωμένο μας μπολ. 
  3. Χτυπάμε αρχικά με μικρή ταχύτητα {προσοχή πιτσιλάει} και σταδιακά αυξάνουμε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται στην επιφάνεια φυσαλίδες οπότε προσθέτουμε την άχνη. Μπορούμε να προσθέσουμε άχνη ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την σαντιγύ μας.
  4. Σταδιακά η σαντιγύ θα αρχίσει να αποκτάει όγκο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δούμε να χωρίζει το μείγμα μεταξύ του και να σχηματίζονται λοφίσκοι οπότε και σταματάμε. Συγκεντρώνουμε το υλικό μας με τη σπάτουλα. Καλό είναι κατά τη διάρκεια ανάμειξης να μη σταματήσουμε το μίξερ. 
  5. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 3΄-4΄, αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την ισχύς του μίξερ που διαθέτουμε. Με ένα μίξερ π.χ. 200W ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο {το δικό μου είναι 450W}.
  6. Αυτή είναι η βασική συνταγή της σαντιγύς. Μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια, να γίνει σοκολατένια, φραουλένια...
                    Καλή μας όρεξη.