1 Μαρ 2012

Ατζέμ Πιλάφ

          Το γλυκάκι αυτό είναι παραδοσιακό των Σερβίων {Κοζάνης}. Το λένε και Τζιάμ Πιλάφ. Σύμφωνα με τις κυρίες της αυλής {γειτονιάς} είναι κατάλοιπο της Τούρκικης κουζίνας. Το φτιάχνουν συνήθως όταν γεννιέται ένας άνθρωπος, προσφορά στη λεχώνα για να κατεβάσει γάλα αλλά και όταν τον "ξεπροβοδίζουνε" για να είναι γλυκό το ταξίδι της λησμονιάς. Εγώ πάντως το φτιάχνω γιατί μ' αρέσει, το ίδιο και στα παιδιά μου. Εκτός αυτού είναι και πολύ εύκολο. Οπότε αν ορέγεστε για κάτι γλυκό και νηστίσιμο μαζί, ορίστε το γλυκάκι σας.

           Υλικά
  • 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα ή ότι ρύζι έχουμε
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 2 φωλίτσες φιδέ
  • 1 κ.σ βούτυρο
         Εκτέλεση
  1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι μας με το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το ρύζι {δεν αφήνουμε το ρύζι να πιεί όλο το νερό, πρέπει να έχει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας μας για να μην είναι τελείως ξερό το γλυκό μας}
  2. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το φιδέ. Ανακατεύουμε συνέχεια γιατί εκεί που θα είναι άσπρος ο φιδές ξαφνικά θα τον δούμε να μαυρίζει, οπότε πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.  Θέλουμε να καβουρντιστεί ο φιδές να πάρει κανελί χρώμα, όχι μαύρο και να γίνει κρατσανιστός.
  3. Τέλος προσθέτουμε το φιδέ στο ρύζι, ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.
  4. Εμάς μας αρέσει ζεστό και με μπόλικη κανέλα φυσικά.
               Καλή μας όρεξη.