15 Μαρ 2012

Κέικ με Τρούφα Σοκολάτας

Μεγαλώνοντας, η επαφή μου με τα κουζινικά δρώμενα ήταν από ελάχιστη ως ανύπαρκτη. Θυμάμαι όμως, πως όποτε θέλαμε να φάμε αυτό το κεκάκι με τα σκουλικάκια { το λέγαμε έτσι, χαριτολογώντας με την αδερφή μου} η μαμά συμφωνούσε, με την προϋπόθεση να χτυπήσει η Στέλλα {εγώ, σαν μεγαλύτερη} τη ζάχαρη με το βιτάμ.
Έπρεπε να τα χτυπήσω για 10' για να γίνει το μείγμα αφράτο, έλεγε. Λίγο υπερβολικό, αλλά εγώ εκτελούσα το χρέος μου στο έπακρο. Και κάπου εκεί αποχωρούσα και συνέχιζε η μαμά την περάτωση το γλυκού.
Η μαμά ήταν κάπως ..δεσποτική να το πω, ..αυταρχική να το πω {έχει μαλακώσει τώρα}. Πάντως στην κουζίνα της έπρεπε τα πάντα να γίνουν her way. Ίσως επειδή δεν δεχόμουν εύκολα το 'ζυγό' της να μην έμαθα να μαγειρεύω μαζί της, αλλά μαζί της.. από μακριά. Σ' αγαπάω..

            Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας
  • 2 βανίλιες
  • 1 βιτάμ πλάκα
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 5 αβγά
  •  1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας
  • 1/4 της κούπας γάλα
          Εκτέλεση
  1. Θέλουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε οτιδήποτε από το ψυγείο το βγάζουμε 30' πριν. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα του κέικ {αυτό με την τρύπα στη μέση}, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c, ανακατεύουμε την τρούφα με το αλεύρι {το μυστικό για να μη 'κάθεται' η τρούφα στη βάση αλλά να είναι διάσπαρτη όπως στη φωτογραφία} και τις βανίλιες, βάζουμε το βιτάμ με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και αρχίζουμε το χτύπημα. Όχι για 10΄αλλά 4΄-5΄ θα χρειαστούν.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  4. Σειρά έχει το αλεύρι, το οποίο το προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά χτυπώντας σε μικρή ταχύτητα. Δεν παραχτυπάμε, απλά θέλουμε να ενσωματωθεί το αλεύρι. 
  5. Αν δούμε πως το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό τότε προσθέτουμε τμηματικά και το γάλα μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό το μείγμα. Χύνουμε το υλικό στο ταψί μας και 'κόβουμε' επιφανειακά το μείγμα με ένα μαχαίρι, χαράσσοντας έναν κύκλο στο μέσο αλα Βέφα {κολπάκι της, για να μη φουσκώνει και σπάει η επιφάνεια κατά το ψήσιμο}. 
  6. Ψήνουμε για 55΄με 60΄. Βγάζουμε και αφήνουμε στη σχάρα για 15΄πριν ξεφορμάρουμε. Τα γλυκά τύπου κέικ αποφεύγουμε να τα σκεπάζουμε αφού τα βγάλουμε από το φούρνο.
  7. Τοποθετούμε στην πιατέλα μας και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε. 
  8. Είναι ένα γλυκό που διατηρείται εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες χωρίς να χάνει τη φρεσκάδα του.
              Καλή μας όρεξη