Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Τσουρέκια

Δεν θα σας κουράσω με τις συνηθισμένες μου φλυαρίες αυτή τη φορά. Σας παρουσιάζω ευθύς αμέσως τους πρωταγωνιστές της Πασχαλινής περιόδου.. τα Τσουρέκια!! Η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας δίνει τα αφρότερα, ελαφρύτερα και νοστιμότερα τσουρέκια! Η παρασκευή τους είναι πολύ εύκολη και μάλιστα χωρίς πολύ φασαρία και αναμονές {μέσα σε 4 ώρες είναι έτοιμα}, ειλικρινά! Η επιτυχία τους, τόσο γευστικά όσο και εμφανισιακά, είναι σίγουρη! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα τσουρεκάκια αυτά και σας εγγυώμαι πως δεν θα αναζητήσετε άλλη συνταγή!

Να ευχηθώ λοιπόν, εκτός από καλή επιτυχία με τα τσουρέκια σας με όποια συνταγή και να τα φτιάξετε, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και καλή διάθεση.. αμήν!

      Υλικά {για 4 μεγάλα τσουρέκια}

            μείγμα αλεύρων
  • 1 συσκευασία σκληρό αλεύρι {το γνωστό κίτρινο}
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις {Αλλατίνη}
  • 1 σακουλάκι μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 σακουλάκι κακουλέ σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. αλάτι
            μείγμα αβγών 
  • 8 αβγά
  • 650γρ. ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ή 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 250γρ. γάλα πλήρες 
            μείγμα μαγιάς 
  • 125γρ. νωπή μαγιά {ζαναέ}
  • 300γρ. ζεστό νερό
  • 185γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 270γρ. φυτίνη 
           επάλειψη
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. γάλα 
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο
  • σουσάμι

      Εκτέλεση
Προετοιμασία: Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας και βεβαιωνόμαστε πως δεν λείπει κάποιο από αυτά {μην τρέχουμε πανικόβλητες}!!

Μείγμα αλεύρων: Σε μια βαθιά λεκάνη κοσκινίζουμε τα δύο άλευρά μας και έπειτα στην κορυφή και χωρίς να ανακατέψουμε βάζουμε το κακουλέ, το μαχλέπι, τις βανίλιες και το αλάτι. Τη λεκάνη αυτή τη βάζουμε στο φούρνο {τον οποίο έχουμε ανάψει στους 20c για να ζεσταθούν και να αναδυθούν έτσι τα αρώματα από τα μπαχάρια μας} για όση ώρα ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. 

Μείγμα αβγών: Σε βαθύ κατσαρολάκι και με βαρύ πάτο χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 1' με 2'. Ανάβουμε το μάτι μας στο 5 {το δικό μου είναι διαβαθμισμένο μέχρι το 9} και ζεσταίνουμε το μείγμα αυτό ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα και το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια θερμοκρασία μέσα στην οποία το δάχτυλό μας να αισθάνεται ευχάριστα ζεστά. Θέλει πολύ προσοχή με τα αβγά γιατί εάν 'αρπάξουν' τότε τα τσουρέκια μας θα αποκτήσουν εσωτερικά ένα σκούρο καφετί χρώμα και δεν θα είναι αφράτα ούτε γευστικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και πάμε για τη μαγιά.

Μείγμα μαγιάς: Σε βαθύ πυράντοχο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό προς ζεστό νερό {και εδώ θέλει προσοχή με τη θερμοκρασία για να μην 'σκοτώσουμε΄τους μύκητες της μαγιάς}. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για να κάνουμε έναν πηχτό χυλό και από πάνω πασπαλίζουμε τη ζάχαρη. Βάζουμε στο φούρνο, αφού βγάλουμε τη λεκάνη με τα άλευρα, που είναι στους 20c και αφήνουμε τη μαγιά να δράσει. Σε 10' περίπου η μαγιά πρέπει να έχει φουσκώσει {ενδέχεται να χρειαστεί και παραπάνω ώρα, οπότε μην πανικοβληθείτε} και την βγάζουμε από το φούρνο. Ταυτόχρονα λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τη φυτίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Μόλις λιώσουν όλα τα κομματάκια της, αποσύρουμε και τη διατηρούμε ζεστή.

Όλα τα υλικά μας είναι έτοιμα και σε ζεστή θερμοκρασία. Χύνουμε πρώτα τη μαγιά στα άλευρα, ζυμώνουμε, έπειτα τα αβγά και τμηματικά τη φυτίνη. Τα υλικά μας σε όλη τη διάρκεια είναι σημαντικό να είναι ζεστά.

Τη φυτίνη θα την προσθέσουμε σε 5 με 6 δόσεις. Θα χύνουμε από λίγη κάθε φορά στη χούφτα μας και θα ζυμώνουμε καλά να απορροφηθεί. Θα το καταλαβαίνομαι ότι το ζυμάρι 'ήπιε' τη φυτίνη γιατί θα κολλάει πολύ στα χέρια μας μετά από κάθε προσθήκη. Όταν τελειώσουμε με τη φυτίνη, σκεπάζουμε με καθαρή πλαστική σακούλα και βάζουμε στο φούρνο που εξακολουθεί να είναι στους 20c. Εμένα φούσκωσε μέσα σε 15'.

                                                  Το πριν 
                                               Και το μετά

Έχουμε ετοιμάσει τα ταψάκια μας και τα έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι πατώντας το χωρίς να το ξαναζυμώσουμε και το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Έχουμε δίπλα μας και ένα πιατάκι με λίγο σπορέλαιο για να λαδώνουμε τα χέρια μας γιατί το ζυμάρι μας θα κολλάει. Παίρνουμε ένα μέρος από τα 4 και τα υπόλοιπα τα ξαναβάζουμε με τη λεκάνη μας στο φούρνο. Χωρίζουμε στα τρία και καθώς ανοίγουμε σε κορδόνι ταυτοχρόνως το γυρίζουμε προς αντίθετες κατευθύνσεις. Έτσι δημιουργούνται οι εσωτερικές κλωστές στα τσουρέκια μας. Έπειτα τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

Αφού τα έχουμε πλάσει σε πλεξούδες τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο δηλαδή για άλλα 15' με 20', εμένα τουλάχιστον τόσο χρειάστηκαν.  

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τον ανάβουμε στους 150c. Πολύ προσεκτικά περνάμε την επιφάνεια του κάθε τσουρεκιού με το μείγμα του αβγού για την επάλειψη και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 45' ακριβώς.
Έτοιμα τα τσουρέκια μας! Εύκολα, γρήγορα και πολύ νόστιμα! Γίνονται εξαιρετικά αφράτα και πολύ ελαφριά στο χέρι!

Μπορούμε να τα φυλάξουμε και στην κατάψυξη. Εγώ τα κόβω σε φετούλες, τις τυλίγω σε ζελατίνη και έχω έτοιμες μεριδούλες κολατσιού. Θέλουν έτσι πολύ λιγότερη ώρα να ξεπαγώσουν.

            Καλή επιτυχία και ξανά ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
                         Σας φιλώ

29 σχόλια:

  1. Καλημέρα Στέλλα, αναλυτικότατες οι οδηγίες σου.
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ωραία τσουρέκια εξαιρετική η παρουσίαση σου να σαι καλά
    καλό πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Στέλλα!! Όπως πάντα αναλυτική και πολύ κατανοητή.
    Υπέροχο αποτέλεσμα!! Καλό σου Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mύρισε Πάσχα η γειτονιά!
    Και του χρόνου Στέλλα μου, καλό Πάσχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στελλούκο, ωραιότατα και αφρατότατα και η Μαρθούλα τα ζητάει, αλλά θα περιμένει λίγο ακόμα και μετά....αχ μετά τι έχει να γίνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή τότε Μάρθα μου
      και εσύ θα γευτείς τα ωραιότερα τσουρέκια ever!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία τσουρέκια Στέλλα μου!Με σαφείς οδηγίες και ταξινομημένα τα υλικά προς μεγάλη διευκόλυνσή μας!Απλουστεύεις την καθημερινότητά μας Στέλλα μου!!Και τα τσουρέκια τελικά είναι μια αρκετά παρεξηγημένη παρασκευή...χρείαζεται υπομονή,ζέστη και καλής ποιότητας υλικά.Και φυσικά μεράκι και διάθεση.
    Ευχαριστούμε Στέλλα για την νόστιμη συνταγή, βήμα προς βήμα,των πασχαλινών τσουρεκιών!
    Καλό Πάσχα να έχουμε!Και του χρόνου με υγεία!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως παρεξηγημένα τα τσουρέκια Φωτεινή μου!
      Θέλουν απλά να μην 'καταλάβουν' οτι τα φοβόμαστε.. χαχα.. πλάκα κάνω!!
      Καλό Πάσχα να έχουμε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Πάρα πολύ ωραία τα τσουρέκια σου Στέλλα μου και με αναλυτικές οδηγίες όπως πάντα!Μοσχομύρισαν!!!
    Φιλιά πολλά!Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μμμμμμμμμμμ! μοσχομύρισε το τσουρεκάκι σου Στελλάκι! εγώ μια φορά επιχείρησα να φτιάξω και μου βγήκε σκέτη αποτυχία!! για να δούμε φέτος....
    φιλούμπες πολλές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταπληκτικα τσουρεκια Στελλα μου!
    Συγχαρητηρια για την παρουσιαση της αναρτησης, θα αποτελεσει χρησιμο βοηθεμα για πολλους!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια!!! Καλά να περάσετε Στελλίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φανταστικά και σούπερ κατανοητά!!!!
    Μπράβο Στέλλα μου!!!!Φιλάκια και καλό Πάσχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ, τι ωραία και χρήσιμη συνταγή είναι αυτή! Την αποθηκεύω προς μελλοντική χρήση! Ευχαριστούμε πολύ, Στελλίτσα!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΣΤΕΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να εχεισ!!

    Μια που το λες ετσι θα ειναι!!φετος θα δοκιμασω να φτιαξω τη δικη σου συνταγη για τσουρεκι....θα δεισ και το αποτελεσμα!!

    σε φιλω απο την ομορφη συρο μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτικά και μυρωδάτα τα τσουρέκια σου Στέλλα!!!
    Εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαίνονται υπέροχα!
    Τόσο όμορφα και με τόσο ωραία υλικά!
    Καλό Πάσχα να έχεις Στελλίτσα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραιότατα τα τσουρέκια σου, Στέλλα!! Και του χρόνου! Καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχα τα τσουρέκια σου Στέλλα μου! Αφράτα και ωραία σαν χρώμα!!! Σαφείς οι οδηγίες σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τσουρεκακι οτι πρεπει!
    Καλο Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και του χρόνου νασαι καλά Στέλλα μου

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου.

    Καλά να περάσετε.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. kalos sai brhka poli omwrfes sintages kai propantos katanoites erija mia matia sto mplok soy kai enuoysiasthka mprabw soy kalo pasxa filia.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. to aleyri synolika mazi kai ths magias posa gramaria ua einai mprabo stella xronia polla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα γεια σου!
      Το κίτρινο, σκληρό αλεύρι είναι 907γρ.{η συσκευασία} ενώ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις {αλλατίνη} είναι 835γρ.-185γρ. για τη μαγιά και τα 650γρ. για το πλάσιμο!
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...