28 Μαρ 2013

Πώς να καλύψετε μια Τούρτα με Ζαχαρόπαστα-How to Cover a cake with Fondant

Φαντάζομαι πως πολλές από σας που ασχολείστε με τη ζαχαροπλαστική και περισσότερο με τη ζαχαρόπαστα έχετε δει διάφορες τεχνικές σχετικά με την εφαρμογή της πάνω σε τούρτα. Είπα να σας δείξω και τον δικό μου τρόπο, ο οποίος είναι καθαρά εμπειρικός και είναι αυτός στον οποίο έχω καταλήξει και μου ταιριάζει.
Για μένα-δεν θα πω ψέμματα-δεν είναι δύσκολο π λ έ ο ν να ντύσω μια τούρτα με ζαχαρόπαστα. Αν και υπάρχουν φορές που μπορεί όλα να πάνε στραβά με την κυρία αυτή, τη ζαχαρόπαστα εννοώ, την οποία φτιάχνω μόνη μου {ειλικρινά δεν έχω δοκιμάσει και άλλη - είναι καλό ή κακό αυτό;;}, που μπορεί να μη θέλει να 'συνεργαστεί' εκείνη την ημέρα για δικούς της λόγους. Έχω όμως αποκτήσει την 'ψυχραιμία' και δεν την αφήνω να με τρομοκρατεί, είμαστε φίλες κολλητές {την έχω προσωποποιήσει, μήπως να με κοιτάξει κανένας γιατρός;; Χρήστο, βοήθεια!!}
Το μεγάλο μυστικό είναι το καλό υπόστρωμα, εκεί δηλαδή όπου θα καθίσει η ζαχαρόπαστα να είναι όσο το δυνατόν πιο άψογο.
Και αυτό θα αρχίσει από το κέικ ή το παντεσπάνι που θα χρησιμοποιήσουμε, το οποίο πρέπει να είναι οριζοντιωμένο-δηλαδή όταν θα το βγάλουμε από το φούρνο να μη σχηματίζει εκείνο το χαρακτηριστικό κεντρικό βουναλάκι {δες Σοκολατίνα νο3 }. Αν συμβεί, απλά κόβουμε αυτό που προεξέχει, το θέμα όμως είναι πως χάνεται έτσι ποσότητα από το κέικ μας.
Έπειτα η κοπή του κέικ, που πάλι θα πρέπει να είναι αναλογική και συμμετρική.
Η γέμιση να είναι ισόποση αν έχουμε παραπάνω από ένα εσωτερικά 'πατώματα'. Αυτό περισσότερο φαίνεται όταν κόβουμε την τούρτα {πρέπει και το εσωτερικό να είναι άψογο, σωστά;}.
Και το τελικό στάδιο είναι η εφαρμογή της βουτυρόκρεμας ή της γκανάς, που θα σκεπάσει και θα θωρακίσει το παντεσπάνι και τη γέμισή του και φυσικά θα αναδείξει τη ζαχαρόπαστα.
Αυτά είναι τα βασικά βήματα για να έχουμε έναν τέλειο 'καμβά' πάνω στον οποίο θα αφήσουμε τη φαντασία μας να 'πλάσει' όνειρα! Και αν αυτά τα βήματα είναι καλά τότε και η ζαχαρόπαστα θα βρει και θα 'καθήσει' τέλεια. Γιατί η ζαχαρόπαστα δεν θα καλύψει τις από κάτω ατέλειες, αντίθετα θα τις ενισχύσει! Οπότε λάβετε τα μέτρα σας!!
Δεσμεύομαι σε κάποια στιγμή να σας δείξω πώς εγώ συναρμολογώ μια τούρτα και πώς εφαρμόζω τη βουτυρόκρεμα {χρειάζομαι έναν καλό φωτογράφο, δακτυλογράφο και μια υπεύθυνη δήλωση για να μην κάνω πίσω χαχαχα!!!}

 
Αυτά είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιώ: μια σπάτουλα, έναν πλάστη, έναν κόφτη πίτσας, μια άλλη σπάτουλα 'λειαντή' {δεν γνωρίζω την ονομασία της, είναι το μαύρο με το κόκκινο χερούλι}, τα οποία αγόρασα από χρωματοπωλείο και το απαραίτητο πλαστήρι μου. Όπως διαπιστώσατε δεν είναι ανάγκη να αγοράσουμε τα 'ειδικά' εργαλεία για τη ζαχαρόπαστα που είναι και ακριβά!! {φτάνει να είμαστε εφευρετικές,ε;;}. Και φυσικά την ίδια τη ζαχαρόπαστα, την τούρτα που είναι καλυμμένη με τη βουτυρόκρεμα {την κρατάμε στο ψυγείο και τη βγάζουμε μόνο όταν την χρειαστούμε} και ο νισεστές με τη βοήθεια του οποίου ανοίγω σε φύλλο τη ζαχαρόπαστα, δεν φαίνεται όμως στη φωτογραφία. Αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα, ειλικρινά!


Αρχίζουμε με τη ζαχαρόπαστα που πρέπει να μαλακώσουμε με τη βοήθεια βουτύρου και με πολύ καλό πλάσιμο. Η ζαχαρόπαστα πρέπει να είναι πολύ καλά 'ενυδατωμένη' για να μην κάνει επιφανειακές χαραγές. Έπειτα απλώνουμε νισεστέ στο πλαστήρι μας και ανοίγουμε σε φύλλο περίπου 3 φορές μεγαλύτερο από τη τούρτα μας. Η τούρτα αυτή ζύγιζε χωρίς ζαχαρόπαστα 1300γρ. Η ποσότητα ζαχαρόπαστας που χρησιμοποίησα ήταν περίπου 500γρ. Είναι πολύ σημαντικό το φύλλο να είναι αρκετά μεγάλο για να έχουμε τα πλαϊνά της τούρτας άψογα χωρίς 'ρυτίδες'.

Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνω και 'σκεπάζω' την τούρτα με τη ζαχαρόπαστα. 'Λειαίνω' με τα χέρια μου την πάνω επιφάνεια έτσι ώστε να φύγει τυχόν παγιδευμένος αέρας και αρχίζω να 'δουλεύω' τα πλαϊνά, πάλι με τα χέρια μου κάνοντας κινήσεις από πάνω προς τα κάτω χωρίς όμως να ασκώ πίεση.




Και φτάνουμε σε αυτό το σημείο {η από κάτω φωτογραφία} όπου πρέπει να πω πως χρησιμοποιώ και τα δυο μου χέρια, τα οποία βάζω αντικριστά, δηλαδή οι μύτες των δαχτύλων του ενός χεριού ακουμπάνε με αυτές του άλλου και κάνω κινήσεις αγκαλιάζοντας, 'χαιδεύοντας' και ταυτόχρονα πιέζοντας ελαφρώς με τις άκρες της κάθε παλάμης μου, τη βάση. Ελπίζω να καταλάβατε {χρειάζομαι φωτογράφο ή απλά να βολευτώ με έναν τρίποδα;;!!}.

Και αρχίζουμε να αφαιρούμε την περίσσεια της ζαχαρόπαστας τμηματικά και με τη βοήθεια του κόφτη πίτσας. Πρώτα αυτήν που προεξέχει γύρω από τη βάση της τούρτας.

Έπειτα και πολύ προσεκτικά αφαιρούμε τη ζαχαρόπαστα που προεξέχει περιφερειακά και τριγύρω από τις άκρες της τούρτας μας.

Και με τη βοήθεια της σπάτουλας σπρώχνουμε τη ζαχαρόπαστα στο εσωτερικό της τούρτας με απαλές και κοφτές κινήσεις.


Για το τελικό φινίρισμα χρησιμοποιούμε τη σπάτουλα 'λειαντή' πάλι προσεκτικά και διορθώνουμε τις όποιες μικρές ατέλειες παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή της ζαχαρόπαστας.


                                      Και ιδού το αποτέλεσμα.

Η ποσότητα της ζαχαρόπαστας που τελικά 'έμεινε' πάνω στην τούρτα αυτή ήταν περίπου στα 300γρ. Γενικά μου αρέσει να υπάρχει ένα λεπτό στρώμα ζαχαρόπαστας όπως και βουτυρόκρεμας αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από το σχέδιο που θέλουμε να κάνουμε.
Ο 'καμβάς' αυτός φυλοξένησε το 'Μωράκι Λουλουδάκι' όπως ονόμασα αυτήν την τούρτα!



           Καλές δημιουργίες

 <a href="http://www.bloglovin.com/blog/5421695/?claim=wub44kahuw2">Follow my blog with Bloglovin</a>