30 Απρ 2014

Μπισκότα με Καραμέλες Γάλακτος και..Πατατάκια

Όταν έπεσα πάνω σε αυτή τη συνταγή έπρεπε να τη φτιάξω. Και αφού την έφτιαξα, έπρεπε να τη μοιραστώ. Η πρώτη δοκιμή μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις και έτσι ακολούθησαν και άλλες..δοκιμές!
Η συνταγή ξανα..εκτελέστηκε στα πλαίσια της έκθεσης 'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..' {θα σας δείξω στο τέλος φωτογραφίες από τις τούρτες μου} όπου και πρόσφερα τα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια. Άρεσαν αρκετά αν και δεν πίστευαν πως περιέχουν πατατάκια {ορίστε κυρίες μου η συνταγή}!
Οι επόμενες που ακολούθησαν προσφέρθηκαν σαν δωράκι, έτσι είχα κι εγώ τη δικαιολογία να 'τσιμπάω' κανένα μπισκοτάκι χωρίς τις ενοχές ότι έφτιαξα μια ολόκληρη δόση για προσωπική κατανάλωση!

               Υλικά {για 20-24 μπισκοτάκια}
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
  • 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 αβγό
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 85 γρ. ψιλοκομμένες καραμέλες βουτύρου-περίπου 12 με 13 καραμέλες
  • 1 κούπα θρυμματισμένα πατατάκια, τα απλά αλατισμένα-50 γρ.
             Εκτέλεση
  1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και τα φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180c. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες και τη σόδα. Ψιλοκόβουμε τις καραμέλες {δεν βρήκα σταγόνες καραμέλας που ζητούσε η συνταγή και έβαλα καραμέλες βουτύρου}. Στρώνουμε το ανοιχτόχρωμο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο για 30'' να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε τις δυο ζάχαρες και χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά για 1' περίπου. Σταματάμε το μίξερ και συγκεντρώνουμε από τα πλαϊνά του κάδου το υλικό μας. 
  3. Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε για άλλο 1'. 
  4. Σειρά έχουν τα στερεά υλικά τα οποία πλέον ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε με τα χέρια μας. 
  5. Έτοιμη η ζύμη μας.
  6. Στο ταψί του φούρνου, το ανοιχτόχρωμο, στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε λίγο μείγμα και το πλάθουμε σε μπαλίτσα, μέγεθος καρυδιού. Τα τοποθετούμε έτσι στρογγυλεμένα στο ταψί μας χωρίς να τα πλατύνομαι. Βάζουμε 12 σε κάθε ταψάκι. 
  7. Ψήνουμε για 8' με 10' σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι πολύ μαλακά, δεν τα ξαναβάζουμε όμως στον φούρνο. Τα αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψάκι μαζί με τη λαδόκολλα και τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  8. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.
Παίρνεις το όμορφο και λαχταριστό αυτό μπισκοτάκι στα χέρια! Δαγκώνεις! Δαγκώνεις και απολαμβάνεις! Και από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά γίνεται αντιληπτή η γεύση του βουτύρου, η οποία ενισχύεται από την καραμέλα βουτύρου. Αναρωτιέσαι..πού είναι το πατατάκι;; Αφού λοιπόν καταβροχθίσεις με δυο μπουκιές το μπισκοτάκι ακολουθεί μια έκρηξη στο στόμα όπου πλέον αναμιγνύεται η γλυκιά βουτυράτη γεύση με την αλμύρα της πατάτας. Όχι, το πατατάκι δεν παραμένει τραγανό, αν αυτό περιμένεις. Είναι ελαφρά-ελαφρά κρατσανιστό και ενσωματώνεται τόσο φυσικά στη ζύμη με ένα αποτέλεσμα τόσο ανέλπιστα ταιριαστό!      


                    Καλή μας όρεξη!
      {η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ}


                              'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..'

Οι φωτογραφίες από τις Τούρτες μου για την εκδήλωση 'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..'

                        Τούρτα Κουτί Δώρο-Fondant Cake Box

               Τούρτα ο 'Άγριος Δράκος..γκρρρ'- Dragon Fondant Cake

                                Romantic Fondant Wedding Cake 


                              Και συγκεντρωμένες οι Τούρτες μου!