30 Μαρ 2015

Σκορδαλιά αλλιώς..

Τα περισσεύματα δεν τα πετάμε..τα ανακυκλώνουμε και μερικές φορές τα κάνουμε, αν όχι νοστιμότερα τουλάχιστον πλουσιότερα σε υλικά και σε γεύση!
'Οπως αυτήν την σκορδαλιά!Ακούμε σκορδαλιά και πηγαίνει το μυαλό μας σε περιόδους νηστείας και φυσικά σε μπακαλιάρο
Είναι όμως υπέροχη η σκορδαλιά σαν γαρνιτούρα σε πολλά πιάτα αλλά και από μόνη της νομίζω πως μπορεί να σταθεί σαν κυρίως με λίγο.. φτιασίδωμα.
Και αν την φτιάξετε όπως την φτιάχνω εγώ, σας εγγυώμαι πως δεν θα σας 'καθήσει' καθόλου στο στομάχι!


          Υλικά
  • 2 κούπες έτοιμη σκορδαλιά {δες παρακάτω}
  • 1 αβγό
  • 3 φέτες μπέικον
  • 1 κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1 ντακάκι {ή παξιμάδι} τριμμένο
  • ρίγανη
  • λίγο ελαιόλαδο
        Εκτέλεση
  1. Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι 18 cm {για μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιούμε και μεγαλύτερο ταψάκι}. 
  2. Ανακατεύουμε το αβγό με τη σκορδαλιά {γίνεται πιο αφράτη} και καλύπτουμε με το μείγμα τον πάτο του ταψιού μας.
  3. Τηγανίζουμε ελαφρώς το μπέικον και το ψιλοκόβουμε. Το σκορπίζουμε πάνω από τη σκορδαλιά.
  4. Καλύπτουμε με το κασέρι. Εγώ είχα σκληρό τυρί για σαγανάκι το οποίο έλιωσε μεν όμορφα αλλά δεν έμεινε μαλακό καθώς κρύωνε. Την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω ένα κίτρινο τυρί τύπου γκούντα ή ένα ρεγκάτο.
  5. Το ντακάκι το θρυμματίζουμε στο μπλέντερ το ανακατεύουμε με λίγη ρίγανη και λαδάκι και το πασπαλίζουμε πάνω από το τυρί.
  6. Ψήνουμε στου 200c για 30'-35'. Αφήνουμε για λίγο να σταθεί και σερβίρουμε. Τρώγεται υπέροχα και κρύο. 


Είναι ένα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για διάφορα κρεατικά αλλά και σαν ορεκτικό, μην πω και σαν κυρίως, νομίζω θα ικανοποιήσει πολλούς {εγώ έφαγα το μισό ταψάκι με το κουτάλι}. Μια διαφορετικά παρουσιασμένη σκορδαλιά λοιπόν..

                   Καλή μας Όρεξη!

             Σκορδαλιά
Καθαρίζουμε ένα κιλό πατάτες. Προσέχουμε οι πατάτες να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος για να βράσουν ομοιόμορφα. Τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε αρκετό αλάτι και σκεπάζουμε με το καπάκι. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει το νερό {έχουμε το νου μας} βάζουμε το καπάκι σε πλάγια θέση, να είναι μισοσκεπάσμένη η κατσαρόλα δηλαδή γιατί όταν αρχίσει ο βρασμός το νερό φουσκώνει και δεν θέλουμε μια κουζίνα εντελώς χάλια, σωστά;;  
Εντωμεταξύ, καθαρίζουμε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου. Καθώς καθαρίζουμε τις σκελίδες αφαιρούμε και την πράσινη καρδιά από το κέντρο, γίνεται πιο εύπεπτο. Βράζουμε τις σκελίδες σε 1/4 της κούπας γάλα {φαντάζομαι μπορεί να γίνει και με νερό για όσους νηστεύουν} και αφήνουμε να το 'πιούν' {κάνω αυτή τη διαδικασία και με τα πράσα}. Τα σκόρδα μας τα χτυπάμε στο μούλτι με 1/2 κούπα ελαιόλαδο να γίνουν αλοιφή. 
Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν μπορούμε να τις διαπεράσουμε με ένα πιρούνι. Καθώς τις στραγγίζουμε κρατάμε λίγο από το νερό {δεν αναποδογυρίζουμε τελείως την κατσαρόλα} και τις ξαναβάζουμε μέσα σ' αυτήν. Χτυπάμε τις ζεστές πατάτες με το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα των σκόρδων, 2 κ.σ. ξύδι, αλάτι και επιπλέον λαδάκι..προσθέτουμε όσο παραπάνω από τα πρόσθετα επιθυμούμε, μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί . Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν. Και είναι έτοιμη αυτή η υπέροχη σκορδαλιά με βάση την οποία έγινε και η εμπλουτισμένη σκορδαλιά που σας προτείνω.

6 σχόλια:

  1. Και ορεκτικό και συνοδευτικό και..... υπέροχο! Τι πρωτότυπη ιδέα! Να είσαι καλά Στελλίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιδέα, Στέλλα! Ανακύκλωση της σκορδαλιάς και μετατροπή της σε ένα σούπερ μεζεδάκι!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη και έτσι η σκορδαλιά Ειρήνη!
      Γίνεται και με πουρέ..
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Αν και πρέπει να είναι λίγο βαρύ για μένα :-) :-) , στις φωτογραφίες σου φαίνεται τέλειο !! Πολύ σωστό που επαναχρησιμοποιείς τα υλικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βράσεις τα σκόρδα μέσα στο γάλα και τα αφήσεις να το ΄πιούν΄, σου εγγυώμαι πως δεν θα καταλάβεις ούτε εσύ αλλά ούτε και το στομάχι σου πως έχει τόσο πολλά σκόρδα η σκορδαλιά ;-) !
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!