7 Απρ 2016

Τάρτα Φράουλας με Σφολιάτα, Βελούδινη Κρέμα Βανίλιας και Ζελέ Φράουλας

Αυτή είναι μια {τραβηγμένη} δική μου εκδοχή του φημισμένου μιλφέιγ. Αποτελείται από ΜΙΑ στρώση βουτυρένιας σφολιάτας, λαχταριστή κρέμα βανίλιας {γνωστότερη σαν crème anglaise με μια μικρή παραλλαγή}, φράουλες φυσικά {αφού πρόκειται για τάρτα φράουλας} και ένα πεντανόστιμο ελαφρύ ζελέ φράουλας on top..έτσι, για την τσαχπινιά {να μην αποδομήσω κι εγώ κάτι;}!


              Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
          για την κρέμα
  • 1/2 λίτρο γάλα πλήρες
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 αβγά {ολόκληρα, ιδού η παραλλαγή}
  • 3 κ.σ. φουσκωτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανίλιες
         για το ελαφρύ ζελέ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/4 της κούπας νισεστέ
  • 1/4 της κούπας ζελέ φράουλας σε σκόνη
  • 1+1/2 κούπες νερό
  • 1-2 σταγόνες λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • φράουλες για το γαρνίρισμα


              Εκτέλεση
    
          Κρέμα
  1. Αρχίζουμε από την κρέμα γιατί θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε κρύα και όχι ζεστή..μπορούμε να την φτιάξουμε και από βραδύς. Στο μικροκυμάτων {ή στο μπρίκι, το οποίο όμως δεν μπαίνει στο μικροκυμάτων, εντάξει;; θα το βάλεις, το μπρίκι, πάνω στο μάτι της κουζίνας} ζεσταίνουμε το γάλα μας. Το θέλουμε αρκετά ζεστό..στα μικροκύματα θα το βάλουμε σε ειδικό δοχείο στο high για 3 λεπτά. 
  2. Σε μια κατσαρολίτσα με βαρύ πάτο χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με την άχνη μέχρι να αποκτήσουν ένα χλωμό κίτρινο χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά {στο 7 με ανώτερη το 9} και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με έναν αβγοδάρτη ή μια κουτάλα. Δεν απομακρυνόμαστε γιατί το μείγμα μας σφίγγει αρκετά γρήγορα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε οτι η κρέμα κολλάει και δεν τρέχει από την κουτάλα ή τον αβγοδάρτη, περίπου 2'-3'. Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες.
  3. Τη μεταφέρουμε σε δοχείο και την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας περιστασιακά. Είναι μια πολύ νόστιμη κρέμα που δεν 'νερώνει' ούτε και κάνει κρούστα από πάνω, φτάνει βέβαια να την ανακατεύουμε που και που μέχρι να κρυώσει. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες γλυκές παρασκευές γιατί ΄στέκεται' πολύ καλά. 
  4. Η αυθεντική κρέμα βέβαια απαιτεί μόνο τους κρόκους των αβγών αλλά η μητέρα μου, της οποίας είναι η συνταγή, την φτιάχνει έτσι.
          Σφολιάτα
  1. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας, ακουμπάμε πάνω το σκεύος που θα βάλουμε μέσα την τάρτα {ή αν θέλουμε να την σερβίρουμε σε πιατέλα, επιλέγουμε σκεύος σε ανάλογο μέγεθος} και κόβουμε γύρω γύρω. Τοποθετούμε τον κύκλο της σφολιάτας σε μια λαδόκολλα, τρυπάμε με ένα πηρούμι την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 15'-20' ή μέχρι να χρυσίσει. Η σφολιάτα κατα τη διάρκεια του ψησίματος φουσκώνει ασχέτως που την τρυπήσαμε. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να ανοίγω τον φούρνο που και που και να την πιέζω με ένα κουτάλι. Δεν την θέλουμε και τελείως επίπεδη, ας έχει και λίγο όγκο!
  2. Η σφολιάτα δεν 'παπαριάζει' με τη κρέμα. Μένει τραγανή ακόμα και την επόμενη μέρα.
          Ζελές
  1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νισεστέ, τη σκόνη ζελέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρύο νερό μαζί και το λεμονάκι.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει. Προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας περιστασιακά. Το μείγμα του ζελέ δεν μπορεί να φτιαχτεί πολύ νωρίτερα γιατί κάποια στιγμή έρχεται και σταθεροποιείται, όχι πολύ, αλλά αν σταθεί πολύ ώρα γίνεται δύσκολο να το απλώσουμε. 
  3. Ένα πράγμα που με προβληματίσε σχετικά με το ζελέ ήταν το χρώμα. Δεν ήταν τόσο έντονο όσο το περίμενα, περισσότερο θολό ροζέ θα το έλεγα. Αυτό λοιπόν που έκανα ήταν να βάλω λίιιγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπαλστικής..εσείς αν θέλετε μπορείτε να το παραλέιψετε αλλά νομίζω πως κάνει τη διαφορά. Το ποτήρι δεξιά είναι χωρίς το χρώμα και αριστερά με το χρώμα..επιλέγετε και παίρνετε. Η συνταγή για το ζελέ είναι από εδώ.
          Συναρμολόγηση
Σφολιάτα 
Κρέμα Βανίλιας  
Φράουλες κομμένες στη μέση και τοποθετημένες όπως μας αρέσει
Ζελέ Φράουλας
 Βάζουμε στο ψυγείο για 2 με 3 ωρίτσες και μετά σερβίρουμε..

 και το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ..


 Καλή μας Όρεξη!

15 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η νέα εμφάνιση!!
    Όσο για το γλυκό δεν έχω λόγια.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή!
      Μια ανανέωση τη χρειαζόμασταν κι εγώ και αυτό!

      Διαγραφή
  2. Να πω ότι ξερογλείφομαι; Ε, θα το πω! Εδώ κρύβεται η ευτυχία!...⁀☆҉ ❀ Μέσα στις συνταγές σου! Καλή συνέχεια Στέλλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Εύα για το όμορφο blog!
      Σου εύχομαι να συνεχίσεις να στήνεις και να ανανεώνεις πολλά πολλά 'σπιτάκια'!

      Διαγραφή
  3. Φανταστική συνταγή και νομίζω πως κι εγώ ήδη ξερογλείφομαι!!! Θα την τιμήσω αυτό είναι το σίγουρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ποιος δεν ξερογλείφεται με μία τέτοια φωτογραφία μπροστά στην οθόνη του! Φανταστική φαίνεται η τάρτα και σίγουρα θα την δοκιμάσω! Καλώς σε βρήκα Στέλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εθιστική αυτή η τάρτα, ειλικρινά!
      Σε ευχαριστώ πολύ και καλώς βρεθήκαμε ;)!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία η νέα εμφάνιση Στέλλα! Φανταστική η τάρτα και οι φωτογραφίες σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική!!
      Καιρό τώρα σκεφτόμουν να αλλάξω λίγο την εμφάνισή μας!
      Όσο για τις φωτογραφίες το παλεύω ακόμα αλλά σε ευχαριστώ ;)!

      Διαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ στελλα!!! τι υπεροχη ταρτα!! ανοιξιατικη!!! και πανευκολη!!! κρεμα με φραουλες φοβερος συνδυασμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία φραουλένια τάρτα.
    Ελαφριά και δροσερή.

    Πολύ ωραία η αλλαγή. Μεγειά

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στελλίτσα Καλή Ανάσταση Γλυκιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απίστευτο blog, απίστευτο ταλέντο και έμπνευση συνέχισε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. στελλιτσα μου γιατι χαθηκες.καλοκαιρακι ειναι βεβαια και προεχει να εισαι καλα ομως μας λειπουν οι λαχταριστες αναρτησεις σου.φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!