Υλικά
- 1 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ.γλ. μπεικιν
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 2/3 της κούπας άγλυκο κακάο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- μια τσιμπιά γαρύφαλλο
- μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου
- 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
- 113 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 της κούπας μερέντα
- 1/3 της κούπας πλήρες γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι , μπέικιν, αλάτι, κακάο, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο αφού πρώτα τα έχουμε κοσκινίσει. Βάζουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη μαύρη και την κρυσταλλική ζάχαρη με το μίξερ για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και τη Μερέντα, ανακατεύουμε.
- Το αλεύρι και το γάλα το ρίχνουμε εναλλάξ, σε χαμηλή ταχύτητα. Δηλαδή ρίχνουμε το μισό από το αλεύρι, όλο το γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Προσοχή να μην παραχτυπήσουμε το μείγμα.
- Στη φάση αυτή μπορούμε είτε να βάλουμε το μπολ μας στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια να πλάσουμε μπαλίτσες στο μέγεθος καρυδιού, να αραδιάσουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και να ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165c με αντιστάσεις για 15 ακριβώς λεπτά, είτε μπορούμε να διατηρήσουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία με δύο ημέρες {αν δεν έχει εξαφανιστεί στο μεταξύ από το τσιμπολόγημα} και να ακολουθήσουμε τη διαδικασία όπως περιέγραψα παραπάνω.
- Ά, όταν θα αραδιάσουμε τις μπαλίτσες να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους γύρω στα 5 cm, να μην κολλήσουν.
- Και όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά, σαν άψητα. Μην σας ανησυχήσει. Απλά αφήστε τα να κρυώσουν τελείως μέσα στο ταψί.
- Εγώ έβγαλα 18 μπισκοτάκια, εσείς όμως μπορείτε να φτιάξτε και περισσότερα αν οι μπαλίτσες είναι πιο μικρές.
- Διατηρούνται σε αεροστεγή συσκευασία για 2-3 μέρες, αμφιβάλλω όμως αν θα υπάρχουν για περισσότερο από 1 ώρα και πολύ λέω.