Υλικά για τη ζύμη
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 170 γρ. κρύο βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια
- 1 αβγό χτυπημένο
- 4-5 κ.σ. κρύο νερό
- Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αβγό και ρίχνουμε το βούτυρο.
- Το βούτυρο το ενσωματώνουμε ελαφρώς, πιέζοντας με 2 πιρούνια προς αντίθετη κατεύθυνση 3 με 4 φορές. Η ζύμη δεν θα είναι ομοιογενής, μπορεί κάποιο κομμάτι βουτύρου να φαίνεται,αλλά δεν μας πειράζει. Τα κομμάτια που είναι σκόρπια θα τα ενώσουμε με το νερό , το οποίο θα ρίχνουμε κουταλιά, κουταλιά. Θα πάρουμε δηλαδή τα κομμάτι της ζύμης και με τη βοήθεια του νερού θα τα πιέσουμε απλώς μεταξύ τους χωρίς να ζυμώσουμε.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- 1 κούπα μοσχάρι μαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κούπα ζωμο βοδινού
- 2 αβγά βράσμενα και ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι
- Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη πάπρικα, το κύμινο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μοσχάρι, τα αβγά και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά πάνω στη μέτρια φωτιά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να χλιαρίνει.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και ανοίγουμε φύλλο γύρω στο 1/2 εκατοστό. Δημιουργούμε κύκλους πάνω στη ζύμη με τη βοήθεια ενός μικρού μπολ, τοποθετούμε στη μέση 1 κ.γ από τη γέμιση και κλείνουμε αφού βρέξουμε περιμετρικά με νερό σχηματίζοντας ημικύκλια. Πατάμε γύρω-γύρω να σφραγίσουμε τη γέμιση. Συνεχίζουμε κατά αυτόν τον τρόπο μέχρι να τελειώσει ή η γέμιση ή η ζύμη ή αν είμαστε τυχεροί και τα δυο. Ψήνουμε στους 200c για 25΄-30΄ σε προθερμασμένο φούρνο και σε ταψί στωμένο με λαδόκολλα. Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τα μπουρεκάκια με αβγό το οποίο εχουμε ανακατέψει με λίγο νερό.
Καλή μας όρεξη