30 Ιαν 2012

Σπιτικά Marshmallows~Αφράτα Ζαχαρωτά

      Δεν είναι δύσκολο νομίζω να ευχαριστήσεις τα παιδιά. Δώστους οτιδήποτε με ζάχαρη και θα είναι η καλύτερή τους. Και εγώ σαν καλή μητέρα προσπαθώ τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα δίνοντας τους αυτό που θέλουν όπως ...ζαχαρωτά. Βέβαια αυτό γυρίζει μπούμερανγκ, γιατί η πολύ ζάχαρη τα κάνει υπερκινητικά, και έτσι δεν μπορούν να καθίσουν σένα μέρος και να είναι τα καλά και ήρεμα παιδάκια που θέλει η μαμά, οπότε στο σπίτι γίνεται πανζουρλισμός. Ε, δεν γίνεται να τα έχουμε κι όλα.

                Υλικά
  • 21 γρ. ή 3 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 1/2 κούπα κρύο νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2/3 της κούπας γλυκόζη
  • 1/4 της κούπας νερό 
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
               Εκτέλεση
  1. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη  ένα πυράντοχο σκεύος 30x20 ή όποιο άλλο σκεύος μας βολεύει.
  2. Σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό ή στο δοχείο του μίξερ μας, βάζουμε τη ζελατίνη με το κρύο νερό και αφήνουμε για 10' μέχρι η ζελατίνη να απορροφήσει το νερό.
  3. Σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό για να φτιάξουμε ένα σιροπάκι {τη γλυκόζη, για να γίνει λίγο πιο ρευστή τη βάζω στο μικροκυμάτων για 10''-20''. Το δοχείο στο οποίο τη μετράω το περνάω εσωτερικά με λίγο βούτυρο και έτσι δεν μένει η περισσότερη γλυκόζη στο δοσομετρητή} . 
  4. Αφήνουμε να βράσει για 5΄σε δυνατή φωτιά, αποσύρουμε και περιχύνουμε πολύ προσεκτικά τη ζελατίνη με το βραστό σιρόπι.
  5. Αρχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζουμε σταδιακά. Θα δούμε το μείγμα να αυξάνει σε όγκο και να ασπρίζει σαν μαρέγκα και θα προσθέσουμε το αλάτι με τις βανίλιες. Χτυπάμε συνολικά για 5' και θα καταλήξουμε με ένα ρευστό αλλά πολύ κολλώδες μείγμα, το οποίο θα απλώσουμε στο βουτυρωμένο σκεύος μας {άλλοι συστήνουν 8΄ χτυπήματος με το μίξερ άλλοι 12', διαπίστωσα όμως ότι όσο πιο πολύ ώρα χτυπάμε το μείγμα τόσο πιο πολύ αυτό σφίγγει. Με τα 5΄ όμως τα ζαχαρωτά είναι αφράτα και μαλάκα}. 
  6. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη γιατί σκληραίνει η επιφάνεια αν μείνει εκτεθειμένη. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες. Αφού συμπληρωθούν οι ώρες αναμονής {και δεν έχουμε τσακίσει όλες τις ακρούλες}, ξεκολλάμε προσεκτικά από το πάτο του σκεύους μας και αναποδογυρίζουμε σε πασπαλισμένη με άχνη λαδόκολλα.
  7. Το τελικό στάδιο, αυτό της κοπής νομίζω πως είναι το πιο tricky γιατί το υλικό κολλάει πολύ. Αυτό που έκανα είναι να βουτυρώσω ελαφρά την επιφάνεια ενός κόφτη πίτσας και να τη πασπαλίζω κάθε τόσο με άχνη. Μπορούμε να δώσουμε στα κομμάτια που θα κόψουμε ότι σχήμα θέλουμε {μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουπ-πατ}. Βουτάμε κάθε κομματάκι στην άχνη και είναι έτοιμα για φάγωμα. Διατηρούνται αρκετό καιρό είτε σε σακούλα τροφίμων είτε σε πλαστικό δοχείο. 
                          Καλή μας όρεξη.

Όπως παρουσιάστηκε στο περιοδικό ΄Στείλε τη Συνταγή σου'!!

 

27 Ιαν 2012

Αρακάς με Πατάτες και Καρότα

      Εύκολο και νόστιμο φαγάκι, αγαπημένο της κορούλας μου. Ο γιος μου από την άλλη αντέδρασε με ένα αυθόρμητο ...μπλιαχ! Και εγώ η μάνα να προσπαθώ να πείσω το 7χρονο ότι πρέπει να τρώμε όλων των ειδών τα λαχανικά και ...μπλα, μπλα, μπλα {νουθεσίες}. Τελικά ενέδωσε το αγοράκι μου {δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς }, έφαγε όλο το φαγάκι του {με την προϋπόθεση να μην το ξαναμαγειρέψω} και μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκε {wishfull thinking}.

              Υλικά {για 2 μεγάλα και 2 μικρά ανθρωπάκια}
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο {όχι στο μούλτι}
  • 1/2 κούπα νερό
  • 3 κούπες αρακά κατεψυγμένο
  • 4 μεγάλες πατάτες κομμένη η  κάθε μια σε 12 κομμάτια
  • 3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 χυμό ντομάτας
  • μπόλικο άνηθο
  • αλάτι και πιπέρι
  • βραστό νερό
              Εκτέλεση
  1. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο 8 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9} και σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το νερό {αυτό το κάνουμε-και το κάνω σχεδόν σε όλα τα φαγητά που χρησιμοποιώ κρεμμύδι-για να φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και να γίνει πιο ελαφρύ το φαγάκι μας}. Ανακατεύουμε περιστασιακά και περιμένουμε μέχρι να μείνει πολύ λίγο νερό στο πάτο της κατσαρόλας για να ρίξουμε το λάδι μας.
  2. Με το λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2'-3' και κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και ανακατεύουμε πάλι για 2'-3'. Σειρά έχει ο αρακάς, τον οποίο φέρνουμε και αυτόν μια σβούρα και τέλος ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και τον άνηθο. 
  3. Προσθέτουμε το βραστό νερό και θέλουμε να καλυφθούν καλά όλα το υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρει το φαγάκι μας μια βράση και χαμηλώνουμε στο 6.
  4. Βράζουμε για περίπου 3 τέταρτα και ελέγχουμε αν έχουν βράσει οι πατάτες και τα καρότα καθότι πιο σκληρά. Αν όντως είναι σκληρά αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμα και αν δούμε πως σώνεται το ζουμάκι προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Το φαγητό στο τέλος θα χυλώσει και θα μείνει με λίγο ζουμάκι. 
  5. Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη φέτα.
                         Καλή μας όρεξη.

26 Ιαν 2012

Μπισκοτάκια Κανέλας

            Η κανέλα είναι από τα αγαπημένα μας μυρωδικά. Οπότε πολλά από τα γλυκίσματα που φτιάχνω περιέχουν κανέλα {είμαι πάντα προς αναζήτηση της γευστικότερης συνταγής, κάνοντας άπειρους πειραματισμούς}. Έχω καταλήξει πλέον σε αυτή τη συνταγή και θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες για μπισκοτάκια κανέλας {την ίδια γνώμη έχουν και τα παιδιά μου που είναι μακράν οι εμπειρότεροι και trustworthy γευσιγνώστες-aka guineapigs}. Τα λατρεύουμε, στην κυριολεξία. Δοκιμάστε τα.
 
              Υλικά {για 24 κουλουράκια}     
  • 2 κούπες και 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τζιντζερ
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 βανίλιες
  • 117 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 1/4 της κούπας μέλι
  • 1 μεγάλο αβγό
             Επικάλυψη
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ κανέλα
             Εκτέλεση 
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και τις βανίλιες.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για 3' με 4' μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.
  3. Προσθέτουμε το μέλι και το αβγό και χτυπάμε καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά μας.
  4. Τέλος ρίχνουμε τμηματικά τα στερεά υλικά σε 3 δόσεις. Όταν προσθέσουμε και την τελευταία δόση σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με τα χέρια. Πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία και ομοιογενή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη αυτή στα δύο, σχηματίζουμε 2 κυλίνδρους με διάμετρο 7cm {ναι, χρησιμοποίησα χάρακα} και τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Βάζουμε στην κατάψυξη για 2 τουλάχιστον ώρες {εγώ πολλές φορές ψήνω μόνο την μισή δόση και την άλλη μισή την αφήνω στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά, όχι παραπάνω όμως από μήνα}.
  5. Όταν κοντεύει να συμπληρωθούν οι 2 ώρες, βάζουμε στην προθέρμανση τον φούρνο μας στους 180c, στρώνουμε με λαδόκολλες 2 ταψιά, έχουμε ετοιμάσει σε ένα βαθύ πιάτο το υλικό για την επικάλυψη και το έχουμε δίπλα μας, βγάζουμε από την κατάψυξη το ένα μισό της ζύμης, αφαιρούμε την μεμβράνη και ....αρχίζουμε.
  6. Παίρνουμε τον καθαρό χάρακά μας {αν θέλουμε ομοιόμορφα μπισκοτάκια θα χρησιμοποιήσουμε χάρακα, ειδάλως γίνεται και με το μάτι στο περίπου}, τον τοποθετούμε στην πάνω καμπύλη του κυλίνδρου και ανα 7mm κάνουμε επιφανειακές χαραγιές {το πάχος εξαρτάται βέβαια από το πως θέλουμε τα μπισκότα μας, πιο λεπτά όμως δεν θα είναι τόσο μαλακά και πλούσια παρά θα είναι ξερά και κρατσανιστά}. 
  7. Αφού χαράξουμε όλη την επιφάνεια, κόβουμε κάθετα{θα χρειαστεί μια σχετική δύναμη γιατί είναι σκληρή η ζύμη} και αφού κόψουμε όλον τον κύλιδρο, κάθε δισκάκι που σχηματίστηκε το περνάμε από το μείγμα της επικάλυψης και τοποθετούμε στο ταψί  σε απόσταση 4cm μεταξύ τους γιατί απλώνουν {όχι πολύ}.
  8. Τα ψήνουμε για 10'με 12'. Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το τοποθετούμε σε σχάρα και αφήνουμε τα μπισκοτάκια να κρυώσουν χωρίς να τα πειράξουμε γιατί θα είναι ακόμα μαλακά. Διατηρούνται σε αεροστεγή συσκευασία για 2-3 μέρες. 
                       Καλή μας όρεξη.
               
         Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το simplyrecipes.com

23 Ιαν 2012

Σπιτικά Ψωμάκια {Burger Buns}

         Επιστρέψαμε από ένα πολύ ωραίο Σαββατοκύριακο στην πανέμορφη, ολόλευκη και με πολικές θερμοκρασίες Φλώρινα. Ευχαριστήθηκα νόστιμο και σερβιρισμένο στο πιάτο μου φαγητό {ευχαριστώ μαμάδες} και εδώ ξαναμπαίνουμε στην διαδικασία του τι τρώμε σήμερα. Ο μικρός μου μέρες τώρα θέλει να φάει "καβουροπάτι", χάμπουργκερ δηλαδή οπότε φαγάκι ευρέθη.

            Υλικά {για 10-12 ψωμάκια}
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κούπα χλιαρό προς το ζεστό νερό
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 3 με 3-1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                Εκτέλεση
  1. Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. 
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5΄. Θα δούμε στην επιφάνεια να σχηματίζονται φουσκάλες οπότε είμαστε εντάξει.
  3. Κατόπιν προσθέτουμε το αβγό ελαφρώς χτυπημένο, το αλάτι και 3 από τις κούπες αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε γύρω στα 5΄ μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Δεν αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Μοιράζουμε σε 10-12 μπαλίτσες, δίνουμε στρογγυλό σχήμα και πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας.
  6. Αραδιάζομαι στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα και μετά με πετσέτα κουζίνας.
  7. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 15΄. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200c.
  8. Ψήνουμε για 15΄με 20΄ ή μέχρι να χρυσίσουν.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με οτιδήποτε θέλουμε. Διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 μέρες μέσα σε σακούλα τροφίμων.
                     Καλή μας όρεξη.

18 Ιαν 2012

Σπιτικές Tortillas


         Nόστιμη Μεξικάνικη συνταγή. Βέβαια είναι αρκετά τροποποιημένη, γιατί ούτε το ειδικό καλαμποκάλευρο {masa harina} που απαιτεί η συνταγή είναι εύκολο να βρεθεί ούτε και το λαρδί το έχω εύκαιρο. Οπότε έφερα την συνταγή στα μέτρα μου και μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, οι πιτούλες μαλακές και ευκολοφάγωτες.Μπορείται να τις γεμίστε με ότι τραβάει η όρεξη σας και αν μπαγιατέψουν τις κόβεται σε τριγωνάκια, τις ραντίζεται με λίγο λαδάκι και ρίγανη, τις βάζετε στο φούρνο, τις ψήνεται για κανένα 10΄ και φτιάχνεται τα δικά σας τραγανιστά chips.

                  Υλικά
  • 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/3 της κούπας λάδι {μισό ελαιόλαδο-μισό σπορέλαιο}
  • 1 κούπα πολύ ζεστό νερό
               Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε, προσοχή μόνο με το ζεστό νερό.
  2. Ζυμώνουμε πολύ καλά και έντονα για 2΄-3΄. Η ζύμη που θα πάρουμε θα είναι σχετικά σφιχτή.
  3. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη για 30΄να ξεκουραστεί.
  4. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε 1-2 φορές και της δίνουμε σχήμα κυλινδρικό. Κόβουμε σε 15 μικρά κομμάτια, δίνουμε σφαιρικό σχήμα στα κομμάτια αυτά και τα ξαναβάζουμε στο μπολ μας, έχοντάς τα πάντα σκεπασμένα {όχι, δεν κολλάνε μεταξύ τους}. Εννοείται πως ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε τις tortilles μας, θα είναι και ο αριθμός των κομματιών στα οποία θα χωρίσουμε τη ζύμη μας.
  5. Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε κυκλικό σχήμα {δεν αλευρώνουμε}, οι δικές μου είχαν το μέγεθος από ένα πιάτο του γλυκού. Στρώνουμε τις πιτούλες μας σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα.
  6. Βάζουμε το αντικολλητικό τηγανάκι μας {χρησιμοποιήσα των 16cm} στο μάτι στο 7,5 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9} και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ λιπαρή ουσία για την παρασκεύη των tortillas.
  7. Βάζουμε μία-μία τις πιτούλες και ψήνουμε πρώτα από τη μια πλευρά μέχρι να δούμε να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες περιμετρικά και αναποδογυρίζουμε αμέσως με μια σπάτουλα. Θα δούμε την tortilla να φουσκώνει. Θα πιέσουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα όχι όμως για να την ξεφουσκώσουμε αλλά για να την βοηθήσουμε να ψηθεί. Αυτό θα το κάνουμε για 30'' με 1', προσοχή μην την κάψουμε. Ξαναγυρίζουμε στην αρχική πλευρά και ψήνουμε και από αυτή την μεριά. Θα είναι έτοιμη αν στην επιφάνει και των δυο πλευρών υπάρχουν καφέ κυλίδες.
  8. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για τα υπόποιπα πιτάκια μας. Τις έτοιμες tortillas τις βάζουμε σε ένα πιάτο, τη μια πάνω από την άλλη και από την πρώτη ακόμα tortilla σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας γιατί ξεραίνονται.
  9. Αν σε κάποια στιγμή "καπνίσει" το τηγάνι μας, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  10. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι ...τόσο. Απλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση και αν δεν τα καταφέρεται με την πρώτη, μην απογοητευτείτε και τα παρατήσετε. Ξαναδοκιμάστε γιατί αξίζουν τον κόπο. Και αν κάποιος-α χρειάζεται κάποια διευκρίνιση, ας μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου. Θα χαρώ να βοηθήσω.
                          Καλή μας όρεξη.

14 Ιαν 2012

Γεμιστές Πιπεριές Φλωρίνης {Λαδερές}

        Μια ακόμη απλή, εύκολη και νόστιμη συνταγή από τα πάτρια εδάφη αυτή τη φορά, τη Φλώρινα. Το φαγάκι αυτό το κάνει η πεθερά μου και είναι τέλειο. Είχα λοιπόν στην κατάψυξη τις πιπεριές μου, από τον μπαξέ του γλυκού μου του μπαμπά {ευχαριστώ μπαμπά}, έτοιμες πλυμένες και κομμένες και το μόνο που είχα να κάνω ήταν το ρυζάκι. Ά, και τις πιπεριές τις χρησιμοποίησα κατευθείαν από την κατάψυξη. Απολαύστε.

              Υλικά {για 4 άτομα- 2 ενήλικες και 2 μικρά ανθρωπάκια}
  • 6 πιπεριές μεγάλες Φλωρίνης
  • 1 μέτριο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο {όχι στο μούλτι}
  • 1/4 κούπας νερό
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 15 κ.σ. ρύζι Καρολίνα πλυμένο
  • 1 1/2 κούπα βραστό νερό
              Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220c. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μας μαζί με το νερό και ανάβουμε το μάτι στο 7 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9}. Αφήνουμε το νερό να εξατμιστεί ανακατεύοντας που και που. Αυτό το κάνουμε {και το κάνω σε σχεδόν όλα τα φαγητά που χρησιμοποιώ κρεμμύδι} για να φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και να γίνει πιο ελαφρύ το φαγάκι μας.
  2. Όταν κοντεύει να σωθεί το νερό , προσθέτουμε το λαδάκι και το τσιγαρίζουμε για 1' με 2'.
  3. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το δυόσμο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να δέσει για λίγο η σάλτσα.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το 1/2 από το βραστό νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε πάλι για αλάτι.
  5. Παίρνουμε μία μία τις πιπεριές, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις γεμίζουμε με 2 γεμάτες κουταλιές τις σούπας ρύζι.
  6. Τις τοποθετούμε κοντά τη μια στην άλλη, σε ανάλογο με τον αριθμό των πιπεριών που μαγειρεύουμε ταψάκι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και αλατοπιπερώνουμε ...πάλι. Προσοχή όμως, από λίγο αλάτι κάθε φορά μη γίνει το φαγητό μας θάλασσα.
  7. Αρχικά ψήνουμε στους 220c για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό στο ταψί  και στη συνέχεια  χαμηλώνουμε στους 200c.
  8. Η διάρκεια ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα και 20' αλλά αυτό εξαρτάται από τον φούρνο μας. Ελέγχουμε περιστασιακά τόσο για το αν είναι έτοιμο όσο και για το νερό, που αν δούμε πως σώνεται προσθέτουμε από 1/2 κούπα τη φορά, βραστό. 
                      Καλή μας όρεξη.
       Γράφω πως για 6 πιπεριές θέλουμε 15 κ.σ. ρύζι και μετά βάζουμε 2 κ.σ. γέμιση σε κάθε πιπεριά, { δεν βγαίνει , έτσι;}. Αυτό το κάνω, γιατί καλό είναι να υπάρχει λίγη γέμιση παραπάνω παρά να μη μας φτάσει.

12 Ιαν 2012

Top Ten


Μου θύμισε το Top Ten Countdown του Άκη Έβενη, τον θυμάστε ή μήπως είμαι μόνο εγώ στα δεύτερα άντα μου;  Anyways, τώρα που ησύχασε το σπίτι {επιτέλους κοιμήθηκαν τα τερατάκια μου} πήρα το θάρρος και εγώ, αφού είδα στο Λιλά της Λίλας πως δεν χρειάζεται ειδική πρόσκληση, να συμμετάσχω στο παιχνίδι. Με λίγα λόγια αυτοπροσκλήθηκα, I hope it's ok. Και εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλη αυτή την υπέροχη ελληνική μπλογκοοικογένεια που με έκανε να αισθανθώ καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη. Είστε όλες υπέροχες. Το λοιπόν.......

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ :  ντρέπομαι που θα το πω, αλλά τα μόνα βιβλία που έχω πλέον την υπομονή να διαβάσω {και αυτό λόγω ανάγκης} είναι τα σχολικά βιβλία των παιδιών μου. Για να αναφέρω όμως ένα, αυτό θα ήταν σίγουρα η "Παναγιά των Λουλουδιών" του Ζαν Ζενέ.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ : τα Ιωάννινα, τα οποία τα έχω συνδέσει με πολύ όμορφες αναμνήσεις.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ :  οτιδήποτε με κανέλα.
                  
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΑΡΩΜΑ : CERRUTI  1881 το χειμώνα, το καλοκαίρι ότι γαλάκτωμα σώματος με τραβήξει από τη μύτη.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ BLOG : όχι να φανώ διπλωμάτισσα, αλλά πιστεύω πως κάθε blog έχει κάτι μοναδικά δικό του και πως έχω "πάρει" κατιτίς από το καθένα.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΠΟΤΕΣ : ένα 10ετίας ζευγάρι μπότες Hush Puppies. Δεν τις αλλάζω, αν και τελευταία διαπίστωσα πως η καοτσουκένια σόλα της αριστερής μπότας έχει σκιστεί σε ένα σημείο από κάτω και κάνει έναν θόρυβο, φλτσ-φλτσ.  Μπορώ να πω πώς στεναχωρήθηκα.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : δεν μ' αρέσει να ξεβολεύομαι, αλλά τη Φλώρινα που είναι και η γενέτηρά μου την επισκέπτομαι όποτε μπορώ{βλέπεις είναι οι παππούδες μας εκεί} και με ευχαρίστηση.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΦΕ : η κουζίνα του σπιτιού μου. Όσοι καλοί προσέλθετε.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ : οι μακαρονάδες του Χρήστου {σύζυγος}. Να μαγείρευε και πιο συχνά.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ {ελπίζω να εννοείται από τις δικές μου}: δεν έχω και πολλές...ακόμα. Επειδή όμως οι αναρτήσεις μου  είναι περισσότερο περιγραφικές παρά οπτικές, η όλη διαδικασία νομίζω πως είναι πιο "απαιτητική" και χρονοβόρα {μήπως να έβαζα πιο πολλές φωτογραφίες;} οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια.

    Αυτή η αλλαγή από τις συνηθισμένες μαγειρικές αναρτήσεις νομίζω πως ήταν πολύ ευχάριστη και αναζωογονητική. Θα περιμένω για κάτι καινούργιο και διαφορετικό.
                        Στέλλα

11 Ιαν 2012

Χοιρινή Τηγανιά

Αυτή είναι μια συνταγή της μητέρας μου {εξαιρετική μαγείρισσα}, η οποία πίστευε πως δεν θα μάθαινα ποτέ να μαγειρεύω {μεγάλος καημός}. Ξέρω πως χαίρεται που διαψεύστηκε και που τελικά έγινα μια καλή μητέρα και σωστή νοικοκυρά. Love you. Το κρέας πάντως στην εν λόγω συνταγή γίνεται πολύ μαλακό και τρυφερό. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

                  Υλικά
  • 1 κιλό χοιρινό για τηγανιά
  • 1/2 φλ. του καφέ νερό
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κ.γ. ρίγανη 
  • αλάτι και πιπέρι
              
               Εκτέλεση 
  1. Βάζουμε το κρέας μας σε σουρωτήρι, πλένουμε με άφθονο νερό και ρίχνουμε κατευθείαν μέσα σε βαθιά κατσαρόλα χωρίς να στραγγίσουμε. 
  2. Προσθέτουμε το 1/2 φλυτζανάκι νερό, ανάβουμε το μάτι μας στο 8 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9, οπότε καταλαβαίνετε πως δεν θέλουμε πολύ δυνατή φωτιά} και αφήνουμε να βράσει το κρέας μας ανακατεύοντας περιστασιακά.
  3. Περιμένουμε μέχρι να μείνει πολύ λίγο νερό στον πάτο της κατσαρόλας {η διαδικασία αυτή κρατάει γύρω στο 10΄}για να ρίξουμε το λαδάκι μας. Στο στάδιο αυτό προσέχουμε το κρέας μας να τηγανιστεί από όλες τις μεριές για αυτό και ανακατεύουμε συχνά. 
  4. Όταν πλέον έχει ροδοκοκκινίσει το κρέας σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Αφήνουμε για πολύ λίγο ακόμα πάνω στη φωτιά και αποσύρουμε. Κρατάμε σκεπασμένο το κρεατάκι μας και δεν σερβίρουμε αμέσως {γίνεται ακόμη πιο μαλακό} . Για κανένα 5΄ έτσι, μη το φάμε και παγωμένο.
                       Καλή μας όρεξη.

9 Ιαν 2012

Ζύμη και Σάλτσα για Πίτσα

      Η συνταγή για τη ζύμη είναι πολύ εύκολη, απαιτεί λίγα υλικά και είναι η μόνη που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και για τη σάλτσα, την οποία το χειμώνα την κάνω με χυμό ντομάτας και το καλοκαίρι με φρέσκια ντοματούλα. Μπορείτε με τη ζύμη αυτή να κάνετε και μίνι πιτσάκια, καλτσόνε ή ακόμη και να την αρωματίσετε με σκόνη σκόρδου, ρίγανη, βασιλικό {έχουμε δοκιμάσει όλες τις παραλλαγές}. Όπως και να την κάνετε είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστείτε.

                 Υλικά για τη ζύμη
  • 1 κούπα νερό {προς το ζεστό}
  • 2 κ.σ. μέλι {εναλλακτικά ζάχαρη}
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 1/2 με 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                  Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε το ζεστό νερό σε μεγάλο γυάλινο μπολ { το πόσο έτοιμο είναι το νερό για την μαγιά μας το ελέγχουμε αν βάλουμε το μικρό μας δαχτυλάκι μέσα σ' αυτό, μετρήσουμε μέχρι το 10 και είναι ανεκτό - μη τσουρουφλιστούμε κιόλας}.
  2. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. 
  3. Ακολουθεί η μαγιά, την οποία ανακατεύουμε με το χέρι να εξαφανιστούν τυχόν μπαλάκια και αφήνουμε 10' να δραστηριοποιηθεί και να φουσκώσει - θα γίνει διπλάσια. Αν σε περίπτωση δεν έχει φουσκώσει η μαγιά σημαίνει πως κάτι δεν πήγε καλά και πρέπει να φτιάξουμε άλλη {ενδέχεται να ήταν ή πολύ ζεστό το νερό ή όχι όσο ζεστό χρειαζόταν}.
  4. Πάνω στην ωραία φουσκωμένη πλέον μαγιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τις 2 1/2 από τις κούπες αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Κατά το πλάσιμο μπορούμε να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι αν κολλάει η ζύμη, με προσοχή όμως. Μπορεί να χρειαστούν μόνο οι 3 κούπες και αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που χρησιμοποιούμε. Αυτό που θέλουμε είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, και αυτό το καταλαβαίνουμε αν πιέσουμε με το δείκτη μας τη ζύμη και αυτή επανέλθει μετρώντας μέχρι το 5.
  5. Καλύπτουμε το μπολ μας με πλαστική διαφάνεια, σκεπάζουμε με καθαρό τραπεζομάντιλο, βάζουμε σε ζεστό μέρος {μπορούμε και στο φούρνο ανάβοντας στους 50c} και ξεχνάμε τη ζύμη για 1 ωρίτσα.
  6. Όταν την ξαναδούμε θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον 2πλάσια, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει, την βάζουμε σε καλά λαδωμένο μεγάλο ταψί και αρχίζουμε να την ανοίγουμε πιέζοντας με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να καλύψει όλο το ταψί μας. 
  7. Ακολουθεί η επικάλυψη με τη σάλτσα.
                Υλικά για τη σάλτσα
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας { 3-4 ντομάτες περασμένες στο τρίφτη}
  • 3 κ σ.ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι
             Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολάκι και είναι έτοιμη. Πανεύκολα, γρήγορα και νόστιμα. Τα παιδιά τη τρώγανε με το κουτάλι.
                        Καλή μας όρεξη.

        Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα θα προσθέσουμε και 1 κ.γ.πελτέ ντομάτας. Έτσι η σάλτσα θα είναι πιο σφιχτή.
       Δείτε και την συνταγή "Πίτσα με Κοτόπουλο" εδώ.

6 Ιαν 2012

Τσίλι με Κιμά { Chilli Con Carne}


 
Είναι γεγονός πως μας αρέσει η Μεξικάνικη κουζίνα και γενικά τα λίγο καυτερά φαγητά { στα παιδιά και τον σύζυγο περισσότερο}. Αναζητώ λοιπόν τη συνταγή αυτή, που θα μας κάνει να ζητάμε "και άλλο, παρακαλώ". Και τη βρήκα. Είναι μια από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, και έχω δοκιμάσει αρκετές. Σήμερα φάγαμε το τσίλι απλωμένο σε σπιτικές tortillas με λίγο τριμμένο κασέρι και γιαούρτι και αυτό που περρίσεψε θα το κάνω αύριο με ζυμαρικά {ναι περίσσεψε, δεν μπορούμε να φάμε ούτε μισό κιλό κιμά}. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ, τρώγεται και σκέτο ή και σαν ντιπ με Dorritos.
 
Υλικά                                                                             
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο {όχι στο μούλτι}
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. σκόνη τσίλι
  • 1/2 κ.σ. κύμινο
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη {αν προτιμάτε καυτερή}
  •  1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 300 ml ζεστό νερό
  • 1 κύβο μοσχάρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • αλάτι πιπέρι
              Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά { η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9, έβαλα λοιπόν το μάτι στο 4}και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε για περίπου 5' ανακατεύοντάς το που και που.
  2. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το τσίλι, το κύμινο και την πιπεριά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλα 5'.
  3. Σειρά έχει ο κιμάς, τον οποίο θρυμματίζουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και δυναμώνουμε τη φωτιά μας στο 7. Θέλουμε ο κιμάς να μαγειρευτεί και να μη μείνει κανένα σημείο ροζ. 
  4. Τον κύβο τον διαλύουμε στο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε στο μείγμα όπως και τη ζάχαρη μαζί με τη ντομάτα και τον πελτέ. 
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο 9 να πάρει μια καλή βράση το φαγητό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στο 2, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20'.
  6. Κατά διαστήματα βλέπουμε μήπως έχουν σωθεί τελείως τα υγρά οπότε και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ζεστού νερού τη φορά {δεν θέλουμε να είναι τελείως στεγνό αλλά ούτε και σούπα}.
  7. Μετά το 20λεπτο προσθέτουμε τα φασόλια, βράζουμε για άλλα 10΄, δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Αφήνουμε να χλιαρίνει και σερβίρουμε.
                             Καλή μας όρεξη. 
                    
            

5 Ιαν 2012

Μηλοπιτάκια

  Μοσχομύρισε το σπίτι από τα τέλεια αυτά μηλοπιτάκια. Έγιναν στο άψε σβήσε - είχα 2 καλούς βοηθούς- αλλά και φαγώθηκαν στο άψε σβήσε-όχι μόνο από τους καλούς βοηθούς. Η ζύμη βγήκε απίστευτα τραγανή. Θα τα ξανακάνουμε σίγουρα. Δοκιμάστε τα.

            Υλικά για τη ζύμη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί {μη σας ανησυχεί για τα μικρά σας, το αλκοόλ εξατμίζεται με το ψήσιμο}
  • 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
           Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά.
  2. Ζυμώνουμε για ένα λεπτάκι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  3. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
          Υλικά για τη γέμιση
  • 2 μήλα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
          Εκτέλεση
  1. Περνάμε τα μήλα στον τρίφτη.
  2. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη η γέμιση.
          Συναρμολόγηση
  Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180c και στρώνουμε το ταψί της κουζίνας με λαδόκολλα. Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 9 μπαλίτσες μέγεθος καρυδιού {μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες οι μπαλίτσες ανάλογα με την προτίμηση του καθενός}. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα στις παλάμες μας να γίνουν σαν το πιατάκι ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση 1 κ.σ. από τη γέμιση και κλείνουμε τραβώντας απαλά τη ζύμη  ενώνοντας τις άκρες μεταξύ τους. Αν ανοίξει σε κάποια σημεία η ζύμη, δεν πειράζει. Τσιμπάμε απαλά τη σχισμή και κλείνουμε το άνοιγμα. Αραδιάζομαι τις γεμιστές πλέον μπαλίτσες μας με την συναρμογή προς τα κάτω και σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Δεν φουσκώνουν πολύ αλλά για να κυκλοφορεί ο αέρας μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει αυτή η απόσταση. Ψήνουμε  για 35-40' ή μέχρι να χρυσίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν {εκτός αν δεν κρατιέσται, όπως εγώ} και μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Εγώ τα προτίμησα σκέτα έστω κι αν δεν ήταν πολύ γλυκά.

                   Καλή μας όρεξη.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από τον απίστευτο ιστιότοπο cretangastronomy.blogspot.com.
Και φυσικά αυτή η ανάρτηση έγινε στα πλαίσια ενός παιχνιδιού που οργάνωσε το εξίσου νόστιμο miamormpliax.blogspot.com. Σας ευχαριστώ και τις δυο για την πολύ ωραία εμπειρία.