20 Μαΐ 2012

Κέικ Βραστό

        Το κέικ αυτό είναι ένα σοκολατένιο κέικ πολύ νόστιμο, με μια κάπως διαφορετική εκτέλεση από τα συνηθισμένα. Όσο εύκολα γίνεται άλλο τόσο εύκολα "εξαφανίζεται", τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι. Τα μικρά μου το λατρεύουν και το ζητάνε ακόμα και για κολατσιό στο σχολείο.

        Υλικά
  • 250 γρ. βιτάμ πλάκα
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 8 κ.σ. κακάο φουσκωτές
  • 1 κούπα νερό
  • 1 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αβγά
  • 2 κ.σ. μπέικιν
  • 2 βανίλιες
        Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ, το νερό και το μείγμα ζάχαρη-κακάο. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ρευστοποιηθούν. Όταν συμβεί αυτό αφαιρούμε μια κούπα από το μείγμα και αφήνουμε το υλικό της κατσαρόλας να χλιαρίνει ελαφρά.
  2. Στο μεταξύ προσθέτουμε το μπέικιν και τις βανίλιες στο αλεύρι. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια μας σε σφιχτή μαρέγκα.
  3. Αφού χλιαρίνει το μείγμα μας προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και χτυπάμε ελαφρά με το μίξερ και έπειτα το αλεύρι. Τη μαρέγκα την προσθέτουμε τμηματικά και την ενσωματώνουμε με απαλές κίνησης με τη βοήθεια σπάτουλας.
  4. Χύνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο τάψακι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 40' με 45'.
  5. Αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό μας από το φούρνο το κόβουμε σε μεριδούλες και περιχύνουμε με το υγρό σοκολάτας που βάλαμε στην άκρη εξαρχής.
              Καλή μας όρεξη.
                                       
                 Μια ακόμη συνταγή της μανούλας μου 

45 σχόλια:

  1. Τι μας έκανες πάλι!!!
    Είναι σοκόλαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπη συνταγή και φαίνεται πεντανόστιμο!Φιλάκια και να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλλα μου απο τα αγαπημένα μας κέικ, εγώ το κάνω και με σπορέλαιο!Άσε που το μίγμα της κατσαρόλας είναι τέλειο και δε μπορείς να αντισταθείς χαχα!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααχ, το σοκολατένιο σιρόπι.
      Μπορώ να το πιω όλο {το έχω κάνει}.
      Θα το δοκιμάσω πάντως και με σπορέλαιο Ελένη.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λατρεύω αυτό το κέικ!!!
    Συνήθως το κάνω στο Θερμομίξ, αλλά και χωρίς Θερμομίξ μια χαρά γίνεται, υπέροχο!
    Και με μια μπάλα παγωτό δίπλα..... γιάμι!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βολικό το θερμομίξ, αν και πρέπει να ομολογήσω πως σαν εργαλείο δεν το γνώριζα.
      Ορίστε που έμαθα και κάτι ακόμα.
      Με παγωτό ή και με σαντιγί Έλενα μου, είναι τέλειο.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Καταπληκτικό αυτό το κεϊκ αλλά να δω πότε θα το κάνω...
    Σοκολατένια φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι,αρεσει και στον γιο μου,του θυμιζει σοκολατόπιτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει καλό γούστο ο γιόκας σου όπως άλλωστε και τα μικρά δικά μου, cook.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Στέλλα, πέρασα να σε επισκεφτώ και έπεσα πάνω σε ένα αγαπημένο και αλλό τόσο νόστιμο κέικ.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το κεικ είναι φανταστικό.
    Πολύ ωραίο με παγωτό βανίλια. Δεν το έχω κάνει έτσι, σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά μου..και όχι μόνο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φανταστικό κέικ! Το φτιάχνω και εγώ και δέχεται πάντα τις καλύτερες κριτικές! Καλή βδομάδα να έχει Στέλλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι να μη δέχεται τις καλύτερες κριτικές, Αγγελική μου;
      Αφού είναι από τα νοστιμότερα σοκολατοκέικ!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Το έφτιαχνε μια αγαπημένη μου γειτόνισσα (κοντά στο πατρικό μου) κάθε φορά που έκανε μου έστελνε και μένα. Κοίτα να δεις Στελλίτσα που τόσα και τόσα έχω φτιάξει, αυτό όμως ποτέ. Μάλλον πλησιάζει η ώρα του :-)))
    Καλή εβδομάδα καλή μου και καλοφάγωτο τώρα πια πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να' ταν κι άλλο Πηνελόπη μου.
      Φτιάξτο για να τους 'γλυκάνεις'.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. Πολύ λαχταριστό κέικ Στέλλα!
    Και πάρα πολύ εύκολο!
    Ήδη το ονειρεύομαι με το υπέροχο γλάσο του και με λίγο παγωτό από δίπλα ή από πάνω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γλάσο είναι που κάνει τη διαφορά.
      Όπως και να το φας πάντως είναι ένα όνειρο, Ερμιόνη μου.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. Γειά σου Στέλλα. Σε ευχαριστώ που γράφτηκες στα μέλη μου . Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Θα φτιάξω το κέικ και θα σου πώ εντυπώσεις. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα, γειά σου και σένα.
      Θα χαρώ πολύ να τα λέμε.
      Περιμένω σχόλιο.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα και καλώς σε βρήκα! Την συνταγή για το κέικ σου, μου την έδωσε μια φίλη πριν λίγες μέρες και λέω να το φτιάξω. Από τις φωτογραφίες σου μου έχει ανοίξει η όρεξη, είμαι βλέπεις γλυκατζού! Θα το φτιάξω και θα σε επισκεφτώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε
      και θα χαρώ εξίσου να τα λέμε.
      Είμαι σίγουρη πως το κέικ
      θα ικανοποιήσει το 'γλυκό σου δόντι'.
      Πες μου εντυπώσεις.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  15. νομιζω μολις το φιαξω θα φαγωθει αμεσως!πολυ ωραιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στέλλα, ωραίο το σοκολατένιο σου κέικ, αφράτο και λαχταριστό. Η φωτογραφία "μιλάει"!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι 'αφρός' Ειρήνη μου.
      Αν δεν προσέξεις μπορείς
      να έχεις φάει το μισό ταψάκι
      χωρίς να το πάρεις χαμπάρι!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  17. Κλασικό, αγαπημένο και πάντα τρώγεται με λαχτάρα.
    Πόσο μ΄αρέσει! Αυτό το σοκολατένιο σιρόπι τα κάνει όλα...
    Το έφτιαξες σε σωστό πυρίμαχο για να απορροφηθεί το σιρόπι καλύτερα!
    Εύγε Στέλλα μου.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τους το φτιάχνω πολύ συχνά Ζαμπία μου γιατί μια που βγαίνει από το φούρνο και μια που εξαφανίζεται.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  18. Πάρα πολύ νόστιμο φαίνεται... Λέω αύριο να το επιχειρήσω... Ελπίζω να το πετύχω να γίνει έστω ΣΑΝ το δικό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιτυχία είναι σίγουρη Κωνσταντίνα γιατί η συνταγή είναι δοκιμασμένη και εύκολη.
      Ελπίζω να σας αρέσει.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  19. Καλα το αγαπημενο μας, το εκανε η μαμα μου στο θερμομιξ και τωρα το φτιαχνω του λογου μου σε γιορτες και δεν μενει ψιχουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. τέλειο!!!μπορείτε να μας πείτε διαστάσεις για το σκεύος ψησίματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ανθή!
      Το κεραμικό σκεύος που χρησιμοποιώ εγώ είναι 20x28!
      Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και οποιοδήποτε άλλο σκεύος θέλεις απλά η ποσότητα του άψητου μείγματος να φτάνει μέχρι τη μέση και όχι παραπάνω γιατί ενδέχεται να ξεχειλήσει και χυθεί κατα το ψήσιμο!
      Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  21. STELLA MOY TO EKANA EINAI PRAGMATIKA YPEROXO ALLA EXW ENA PROVLIMA....ENW SAN GEFSI EINAI TELEIO DEN APOROFISE MEXRI KATW TO SIROPI MONAXA TO MISO PANW MEROS T KEIK ENW TO KATW ITAN STEGNO...KRATISA AKRIVWS ENA POTIRI SIROPI T LATHOS EKANA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γεωργία!
      Δεν έκανες τίποτα λάθος!! Το σιρόπι γλασάρει απλώς το γλυκό, δεν είναι αρκετό για να το σιροπιάσει όλο.
      Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ρίχνεις το σιρόπι πρώτα ανάμεσα στις μερίδες που έχεις κόψει {στις χαραγματιές} και μετά κουταλιά-κουταλιά πάνω σε κάθε κομμάτι.
      Ελπίζω να βοήθησα!

      Διαγραφή
  22. Απλά απολαυστικό!! Πολύ αφρατο και πανευκολο, τα παιδιά το λατρεψαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!