Υλικά για τη ζύμη
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα λευκό κρασί {μη σας ανησυχεί για τα μικρά σας, το αλκοόλ εξατμίζεται με το ψήσιμο}
- 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά.
- Ζυμώνουμε για ένα λεπτάκι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- 2 μήλα
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Περνάμε τα μήλα στον τρίφτη.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη η γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180c και στρώνουμε το ταψί της κουζίνας με λαδόκολλα. Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 9 μπαλίτσες μέγεθος καρυδιού {μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες οι μπαλίτσες ανάλογα με την προτίμηση του καθενός}. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα στις παλάμες μας να γίνουν σαν το πιατάκι ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση 1 κ.σ. από τη γέμιση και κλείνουμε τραβώντας απαλά τη ζύμη ενώνοντας τις άκρες μεταξύ τους. Αν ανοίξει σε κάποια σημεία η ζύμη, δεν πειράζει. Τσιμπάμε απαλά τη σχισμή και κλείνουμε το άνοιγμα. Αραδιάζομαι τις γεμιστές πλέον μπαλίτσες μας με την συναρμογή προς τα κάτω και σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Δεν φουσκώνουν πολύ αλλά για να κυκλοφορεί ο αέρας μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει αυτή η απόσταση. Ψήνουμε για 35-40' ή μέχρι να χρυσίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν {εκτός αν δεν κρατιέσται, όπως εγώ} και μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Εγώ τα προτίμησα σκέτα έστω κι αν δεν ήταν πολύ γλυκά.
Καλή μας όρεξη.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από τον απίστευτο ιστιότοπο cretangastronomy.blogspot.com.
Και φυσικά αυτή η ανάρτηση έγινε στα πλαίσια ενός παιχνιδιού που οργάνωσε το εξίσου νόστιμο miamormpliax.blogspot.com. Σας ευχαριστώ και τις δυο για την πολύ ωραία εμπειρία.