Υλικά
- 250γρ. φακές
- 2 ώριμες ντομάτες ή 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 2 λίτρα βραστό νερό
- αλάτι και πιπέρι
- Βάζουμε τις φακές σ' ένα πιάτο και τις καθαρίζουμε από τυχόν πετρίτσες ή άλλες βρωμίτσες. Τις ξεπλένουμε καλά σ' ένα τρυπητό και τις ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το βραστό νερό, τις πολτοποιημένες ντομάτες ή το χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, το φύλλο δάφνης, το λάδι, τον πελτέ {τον προσθέτουμε μόνο αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα} και το αλατοπίπερο { ρίχνουμε λίγο αλάτι στην αρχή και κατά τη διάρκεια του βρασμού δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε}.
- Αφήνουμε τις φακές να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 3 τέταρτα της ώρας. Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν έχει σωθεί το νερό και προθέτουμε αν χρειαστεί, πάντα βραστό όμως για να μη διακόψουμε το βασμό.
- Τα τελευταία 10' ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αυτό το κάνουμε για να χυλώσουν οι φακές.
- Το ότι δεν ρίχνω το πρώτο νερό είναι προσωπική επιλογή. Απλά θεωρώ πως οι φακές γίνονται πιο νόστιμες κατά αυτόν τον τρόπο και δεν χάνονται οι όποιες βιταμίνες.