24 Φεβ 2012

Φακές

Στο σπίτι μας αγαπάμε πολύ τις φακές. Αν μάλιστα συνοδεύονται από καπνιστή ρέγγα, τότε ζητάμε και δεύτερο πιάτο. Η ετοιμασία τους είναι πανεύκολη και είναι ακόμη πιο νόστιμες την επομένη.
           Υλικά
  • 250γρ. φακές
  • 2 ώριμες ντομάτες ή 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 λίτρα βραστό νερό
  • αλάτι και πιπέρι           
          Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τις φακές σ' ένα πιάτο και τις καθαρίζουμε από τυχόν πετρίτσες ή άλλες βρωμίτσες. Τις ξεπλένουμε καλά σ' ένα τρυπητό και τις ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τις πολτοποιημένες ντομάτες ή το χυμό ντομάτας,  το κρεμμύδι,  τις σκελίδες σκόρδου, το φύλλο δάφνης, το λάδι, τον πελτέ {τον προσθέτουμε μόνο αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα} και το αλατοπίπερο { ρίχνουμε λίγο αλάτι στην αρχή και κατά τη διάρκεια του βρασμού δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε}.
  3. Αφήνουμε τις φακές να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 3 τέταρτα της ώρας. Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν έχει σωθεί το νερό και προθέτουμε αν χρειαστεί, πάντα βραστό όμως για να μη διακόψουμε το βασμό. 
  4. Τα τελευταία 10' ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αυτό το κάνουμε για να χυλώσουν οι φακές.  
  5. Το ότι δεν ρίχνω το πρώτο νερό είναι προσωπική επιλογή. Απλά θεωρώ πως οι φακές γίνονται πιο νόστιμες κατά αυτόν τον τρόπο και δεν χάνονται οι όποιες βιταμίνες. 
                Καλή μας όρεξη.