22 Μαΐ 2013

Κερασόπιτα 2 {Cherry-Pie 2}

Κερασόπιτας συνέχεια! Πέρυσι είχα φτιάξει αυτή τη φανταστική κερασόπιτα και φέτος δοκιμάσαμε μια εξίσου νόστιμη και πιο εύκολη εκδοχή της, την οποία και λατρέψαμε! Απολαύστε!

               Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 500 γρ. κεράσια χωρίς το κουκούτσι τους
  • 1/2 κούπα ζάχαρη 
  • 2 κ.σ. νισεστέ
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 1 κ.σ. κρύο βούτυρο
  • λίγη μαργαρίνη λιωμένη για επάλειψη
             Εκτέλεση
  1. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 18 cm και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 210c. Έχουμε ήδη ξεπαγώσει τη σφολιάτα.
  2. Βάζουμε τα ξεκουκούτσωτα κεράσια μας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νισεστέ και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  3. Εφαρμόζουμε τη σφολιάτα στο ταψί μας, να καλύπτει μέχρι πάνω τα τοιχώματά του και κόβουμε την περίσσεια με την οποία θα φτιάξουμε σχεδιάκια για να καλύψουμε την επιφάνεια.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα των κερασιών μας στο ταψάκι με τη σφολιάτα και το κρύο βούτυρο σε κομματάκια σε όλη την επιφάνεια τους {η συνταγή ζητούσε να μη προσθέσουμε τα υγρά που 'άφησαν' τα κεράσια αλλά εγώ.. παράκουσα και τα πρόσθεσα}. 
  5. Τυλίγουμε σε κόθορο τη σφολιάτα που βρίσκεται στα πλαινά, καλύπτουμε με διάφορα σχέδια τα κερασάκια μας και περνάμε με τη λιωμένη μαργαρίνη την επιφάνεια με τα σχέδια της σφολιάτας που φτιάξαμε είτε με κου πατ είτε με τα χέρια.
  6. Ψήνουμε για 25' στους 210c και για άλλα 25' με 30' στους 180c.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί το εσωτερικό πριν την κόψουμε, πράγμα που δεν έκανα εγώ η λιχούδα για αυτό και η τόσο φανταστική αρχική φωτογραφία!!!
                            Καλή μας όρεξη
              Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το Smitten Kitchen.

11 Μαΐ 2013

Σοκολατοκέικ με Μαγιονέζα

Για όλες τις γλυκές μανούλες αυτού του κόσμου αλλά και για αυτές που λαχταρούν όσο τίποτα να γίνουν μανούλες!
   Χρόνια μας Πολλά για αύριο!

            Υλικά
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. μπέικιν
  • 1 βανίλια
  • 1 1/3 της κούπας ζάχαρη
  • 225 ml μαγιονέζα καλής ποιότητας {το μικρό βαζάκι}
  • 2 μικρά αβγά
  • 1/2 κούπα κακάο σε σκόνη
  • 60 γρ. κουβερτούρα
  • 1 1/2 κούπα πολύ ζεστό νερό
          για την επικάλυψη
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. βούτυρο
       
               Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180c, λαδώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 26cm.
  2. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την κουβερτούρα με το κακάο και περιχύνουμε με το πολύ ζεστό νερό. Αφήνουμε για 1' και μετά ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το υλικό μας.
  4. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη με τη μαγιονέζα μέχρι να αναμειχθούν και έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ και με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα του αλευριού με αυτό της σοκολάτας σε 2 με 3 δόσεις αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
  6. Βάζουμε το υλικό στο ταψάκι και ψήνουμε για 40' με 45'.
  7. Όταν το ξεφουρνίσουμε το αφήνουμε να σταθεί σε μια σχάρα για 10' περίπου πριν το αναποδογυρίσουμε στην πιατέλα μας.
  8. Επικάλυψη. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε την κουβερτούρα προσέχοντας όλα τα κομματάκια να είναι καλυμμένα. Προσθέτουμε και το βούτυρο. Αφήνουμε για 2' με 3' και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε τη γνωστή μας γκανάς. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει και όταν πλέον έχει κρυώσει και το γλυκό μας χτυπάμε τη γκανάς με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του σοκολατοκέικ μας. Σερβίρουμε. 
Διατηρείται εκτός ψυγείου {να έχει δροσούλα όχι ζέστη} για 1 με 2 μέρες και είναι ακόμη νοστιμότερο όσο περνούν οι μέρες.
Μη σας τρομάξει η μαγιονέζα. Αντικαθιστά το βούτυρο και κάνει το γλυκό εξαιρετικά αφράτο. Δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι τρώει μαγιονέζα, μπορείτε να το κρατήσετε για έκπληξη στο τέλος!!!
     Η αρχική ιδέα είναι από το epicurious.

                 Καλή μας όρεξη