Είχα τη μαμά μου αυτές τις μέρες στο σπίτι. Της παρέδωσα εν λευκώ {σαν καλή κόρη που είμαι} την κουζίνα μου και η γλυκιά μου η μανούλα, μας περιποιήθηκε όπως μια μαμά ξέρει πολύ καλά να κάνει. Έσιαξε τα άσιαχτα, μάζεψε τα ασυμμάζευτα, έδωσε τις πολύτιμες και χρήσιμες {όχι πάντα, αλλά αν μπορούσα ας έκανα κι αλλιώς} συμβουλές της και έφυγε!! Μαμά, γύρνα πίσω! Σε χρειάζομαι!
Άφησε όμως κάτι και για σας. Μια από τις γλυκιές συνταγές της, το Σάμαλι έτσι όπως το έφτιαχναν κάποτε. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τραβήξω τις φωτογραφίες {τρομάρα μου! ούτε που την παρακολούθησα πώς το έφτιαξε} και να σας μεταφέρω τη δική της πολύτιμη 'σταγόνα' μαγειρικής σοφίας! Απολαύστε!!
Υλικά {μεγάλη δόση}
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία
Ελένη {Νίτσα} Μαρκοπούλου
Το εν λόγω γλυκό είναι πολύ νόστιμο και καθόλου λιγωτικό οπότε προσέξτε να το φτιάξετε σε κάποια στιγμή που θα περιμένετε κόσμο, γιατί σας το εγγυώμαι πως θα το φάτε όλο μόνοι σας. Και το λέω εγώ που δεν τρελαίνομαι για το Σάμαλι!!
Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και τη μισή δόση και να ενδώσετε χωρίς πολλές τύψεις στην απίστευτη γλύκα αυτού του γλυκού!!!
Στέλλα
Άφησε όμως κάτι και για σας. Μια από τις γλυκιές συνταγές της, το Σάμαλι έτσι όπως το έφτιαχναν κάποτε. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τραβήξω τις φωτογραφίες {τρομάρα μου! ούτε που την παρακολούθησα πώς το έφτιαξε} και να σας μεταφέρω τη δική της πολύτιμη 'σταγόνα' μαγειρικής σοφίας! Απολαύστε!!
Υλικά {μεγάλη δόση}
- 4 αβγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 γιαούρτι πρόβειο των 300γρ. με την πέτσα
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κουταλάκι πολύ φουσκωτό σόδα
- 1 φακελάκι μπέικιν ολόκληρο
- μια πρέζα αλάτι
- 4 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- χρησιμοπούμε την ίδια κούπα μέτρησης για όλα τα υλικά μας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170c και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί 34cm.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα σιμιγδάλια μας, τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και κοσκινίζουμε για να γίνει έτσι πιο αφράτο το γλυκό μας.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη.
- Ύστερα ρίχνουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Κατόπιν σιγά-σιγά χύνουμε το σπορέλαιο και μετά, πάλι σιγά το μείγμα του σιμιγδαλιού.
- Βάζουμε το μείγμα μας στο ταψί και είναι έτοιμο για ψήσιμο. Ψήνουμε για 35' με 40'.
- Το σιρόπι. Προσθέτουμε το νερό στη ζάχαρη και βράζουμε για ακριβώς 7 λεπτά.
- Αφού κρυώσει το σάμαλι, το κόβουμε και ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι. Μόλις το σιροπιάσουμε το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθεί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καλή επιτυχία
Ελένη {Νίτσα} Μαρκοπούλου
Το εν λόγω γλυκό είναι πολύ νόστιμο και καθόλου λιγωτικό οπότε προσέξτε να το φτιάξετε σε κάποια στιγμή που θα περιμένετε κόσμο, γιατί σας το εγγυώμαι πως θα το φάτε όλο μόνοι σας. Και το λέω εγώ που δεν τρελαίνομαι για το Σάμαλι!!
Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και τη μισή δόση και να ενδώσετε χωρίς πολλές τύψεις στην απίστευτη γλύκα αυτού του γλυκού!!!
Στέλλα