Ονομάζομαι Στεργιανή βέβαια και ποτέ δεν αισθάνθηκα άνετα γιορτάζοντας αυτήν τη μέρα αλλά τι να γίνει.. έχει καθιερωθεί πλέον..
Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα..{να, στη γωνία είναι}
Ήθελα να εγκαινιάσω και αυτήν την καινούρια φόρμα που πήρα σαν δώρο από τη silikomart
Και ορίστε το γλυκό {πολλά γλυκά τώρα τελευταία, σωστά;;}!
Μου θυμίζει πολύ έντονα Χριστούγεννα το γλυκό αυτό λόγω των έντονων μπαχαρικών που έχει, για αυτό και ο σχετικός τίτλος
Είναι πολύ νόστιμο γλυκό και κακώς δεν το φτιάχνω πιο συχνά..τα παιδιά ξετρελαίνονται!
Αυτό το κέικ λοιπόν το φτιάχνω αρκετά χρόνια και είναι το αγαπημένο, του αγαπημένου μου αδελφού, του Τάσου
Στο τεφτεράκι μου μάλιστα το έχω γραμμένο σαν 'Κέικ Σοκολάτας του Τάσου'.
Το φτιάχνω και σαν βασιλόπιτα..αμέ..γιατί όχι;!
Αν είστε της ΣοκοΒασιλόπιτας και όχι μόνο, αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή!
Υλικά
1ο βήμα
- 2 κούπες ή 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 της κούπας ή 40 γρ. σκόνη κακάο
- 1 κ.σ. μπέικιν
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 βανίλιες
2ο
- 250 γρ. βούτυρο {μια πλάκα}
- 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
3ο
- 1+1/2 κούπα ή 340 γρ. ζάχαρη
- 2/3 της κούπας ή 165 γρ. γάλα
- 1/3 της κούπας ή 70 γρ. κονιάκ
- 4 μεγάλα αβγά
σιρόπι {προαιρετικό}
- 1 1/2 mars σοκολάτα
- 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος
- καραμελίτσες
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά από το 1ο βήμα. Κοσκινίζουμε, περισσότερο για να αναμειχθούν καλύτερα όλα τα αρώματα μεταξύ τους. Βάζουμε στην άκρη.
- Το βούτυρο και την κουβερτούρα τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα λιώνουμε σιγά σιγά σε χαμηλή θερμοκρασία-στο 4 με μέγιστο το 9 στη δική μου κουζίνα.
- Μόλις ρευστοποιηθούν κλείνουμε το μάτι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη πρώτα και ανακατεύουμε. Έπειτα το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό. Και το κονιάκ μετά. Ανακατεύουμε πάλι καλά. Τέλος προσθέτουμε τα αβγά, τα οποία πρώτα έχουμε χτυπήσει μεταξύ τους και ανακατεύουμε.
- Στο μπολ με τα στερεά υλικά προσθέτουμε τα υγρά και ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα να υγρανθεί καλά όλο το στερεό υλικό.
- Το μείγμα μας είναι αρκετά ρευστό και θέλει ένα σχετικά μεγάλο ταψί. Συνήθως το ψήνω σε ταψάκι 22cm αλλά αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα τη φόρμα σιλικόνης της silikomart. Πρώτα φορά χρησιμοποιώ φόρμα σιλικόνης και μπορώ να πω πως έμεινα πολύ ευχαριστημένη τόσο από το πόσο ωραία ψήθηκε το γλυκό αλλά και από την εμφάνισή του!
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c, πάνω κάτω αντιστάσεις, για 1 ώρα. Αφήνουμε να σταθεί περίπου 5 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε. Διατηρείται πολύ καλά εκτός ψυγείου για κάμποσες μέρες και μάλιστα γίνεται ακόμη πιο νόστιμο!
- Για το σιρόπι..{που όπως ανέφερα είναι προαιρετικό} ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τις mars. Ανακατεύουμε. Καταλήγουμε με ένα νόστιμο καραμελένιο σιρόπι, το οποίο μπορούμε είτε να το απλώσουμε σε όλο το γλυκό είτε επιλεκτικά πάνω σε κάθε κομμάτι. Εναλλακτικά μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγη άχνη ζάχαρη.
Καλή μας Όρεξη!
Υπέροχο το κέικ! Χρόνια πολλά και από εδώ Στέλλα μου, να είσαι πάντα ευτυχισμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι, σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές!
ΔιαγραφήΣε φιλώ!
Αγαπημένη μου Στέλλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!
Είθε ο Θεός να σου χαρίζει υγεία, έμπνευση και δημιουργικότητα, να σου εκπληρώσει κάθε σου όνειρο και επιθυμία!
Υπέροχο το Χριστουγεννιάτικο κέικ!! Σ΄ευχαριστούμε που μας δικάσκεις τόσα πολλά!
Πολλά φιλάκια
Με αγάπη
Μάγδα μου,
Διαγραφήσε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
Εύχομαι κι εσύ να συνεχίσεις να μας γνωρίζεις
όλα αυτά τα υπέροχα μέρη που επισκέπτεσαι!
Μια ζεστή αγκαλιά σου στέλνω μαζί με ένα φιλί στο μάγουλο!
Χρόνια πολλα, με υγεία και πολύ δημιουργικά εύχομαι. Φοβερό το κέικ, με έξτρα σιρόπι το οποίο δεν είναι ποτε προαιρετικό, αλλά υποχρεωτικό.(Πολύ ωραία η ιδέα με τις μαρς και κρεμα γάλακτος)
ΑπάντησηΔιαγραφήτανια (the green mixer)
Τάνια, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΤις mars αν δεν τις έκανα σιρόπι, θα τις έτρωγα..
;-)
Χρονια Πολλα και απο εδω Στελλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχο το κεϊκ σου και φοβερη η φορμα!
Φιλια!
Μαρίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Χρόνια πολλά (4η φορά προσπάθεια να γράψω :-p ) Τέλειο το κέικ και η φόρμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Κικίτσα!!
ΔιαγραφήFor all the good advice
and the support!
xx
Στελλίτσα Χρόνια σου Πολλά και Καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα όνομα που προσωπικά δεν είχα ξανακούσει, καθώς έλεγα πως είσαι του πιο παραδοσιακού...
Πανέμορφο και άκρως αρωματικό μου "διαβάζεται" το κεϊκ σου. Καλοφάγωτο και να σε χαίρονται όλοι όσοι σε αγαπούν.
Πηνελόπη μου, σε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΝαι, μου το'χουν ξαναπεί για το όνομά μου..
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς!
Χρόνια σου πολλά!! Ενδιαφέρον το γλυκό σου. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Κυκλάμινο!
Διαγραφήπολυχρονη να εισαι κοπελα μου.και απο τα χερακια σου παντα τετοιες δημιουργιες.να περασετε ομορφα αποψε.πολλα φιλακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίτσα μου, σε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Χρόνια πολλά και από εδώ Στέλλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το κεικ. Εχει αγαπημένα υλικά και σίγουρα θα μου αρέσει.
Μοιάζει γιορτινο λογω της φόρμας.
Το σιρόπι δεν είναι καθόλου προαιρετικό. Επιβάλλεται θα έλεγα.
Φιλιά πολλά
Μάριόν μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΒοήθησε πολύ η φόρμα να μοιάζει γιορτινό το κέικ,
έχεις δίκιο!
Γιατί δεν μπορεί κάποιος να μυρίσει την εικόνα..ίσως σε κάποια χρόνια;;
Το σιρόπι του προσθέτει αυτό το κάτι επιπλέον αν και δεν το χρειάζεται το συγκεκριμένο γλυκό αφού από μόνο του είναι άκρως ευωδιαστό και γευστικό!!
Φιλιά!
Χρόνια πολλά Στέλλα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματικό και εμφανίσιμο το κέικ που μας προτείνεις!!!!Κάτι μου λέει ότι θα γίνει γρήγορα και το δικό μας αγαπημένο κέικ...
Και του χρόνου με υγεία,χαρά και οικογενειακή γαλήνη!!!!'Φιλιά πολλά,πολλά!!!
Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Χρονια πολλα Στελλα και οοοοοτι επιθυμεις!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο εμφανιση ειναι καταπληκτικο το κεικ σου αλλα και απο αρωματα γευση ειμαι σιγουρη οτι ειναι σουπερ αφου μας το προτεινεις εσυ!!!!!!!!!!!!!!
Θα το κανω αυτο το κεικ σημερα κιολας!!!
φιλια!!!!
Κική, σε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να το έκανες και να σου άρεσε!
Φιλιά!
Χρόνια πολλά! Θα το δοκιμάσω το κέικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις, Νοτούλα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ!!
Ουάουυυυυυυυυυυυυυ πολυχρονη και δημιουργικη!
ΑπάντησηΔιαγραφή