27 Φεβ 2012

Τυρόπιτα με Παραδοσιακό Φύλλο

Τα πρώτα μου βήματα στη μαγειρική τα έκανα αφού παντρεύτηκα {μιλάμε, όχι αβγό να βράσω ήξερα, δεν μπορούσα να κατανοήσω η χριστιανή πως γίνεται να κολλήσουν τα μακαρόνια από τη στιγμή που κολυμπάνε στο νερό!! και άλλα ευτράπελα}. Τα σοβαρά πλέον βήματα στο θαυμαστό κόσμο της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής άρχισα να τα κάνω αφότου έγινα μητέρα. Αποφάσισα πως ήθελα να προσφέρω στα βλασταράκια μου σπιτικό φαγητό, καλομαγειρέμενο από τα χεράκια μου. Έτσι άρχισα δειλά, δειλά να προσπαθώ να φτιάξω οτιδήποτε θεωρούσα πως έπρεπε να φάνε τα παιδιά μου με την αμέριστη τηλεφωνική βοήθεια της μητέρας μου. Από τα πρώτα λοιπόν φαγητά που έδωσα στα μωρά μου, όταν μπορούσαν να μασήσουν πλέον, ήταν η πίτα και μάλιστα η σπανακόπιτα. Δεν θα πω πως ήταν όλα εύκολα αλλά ήμουν αποφασισμένη να μην αποθαρρυνθώ από τις όποιες αποτυχίες μου. Έφτασα λοιπόν σε ένα σημείο να γνωρίζω να μαγειρεύω αλλά ποτέ δεν επαναπαύομαι ούτε απορρίπτω χωρίς δεύτερη σκέψη όποια καλοπροαίρετη συμβουλή με πλησιάσει.

        Υλικά για το φύλλο {μεγάλο ταψί}
  • 3 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό + 1/2 επιπλέον 
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 πλάκα Βιτάμ για άλειμμα
           Για τη γέμιση
  • 1 γιαούρτι αγελάδας 
  • 4-5 αβγά
  • 1/4 της κούπας γάλα
  • 400 γρ. φέτα
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 2-3 κ.σ. λιωμένο βιτάμ
     
            Εκτέλεση
  Προετοιμάζουμε τα υλικά και τα σκεύη μας. Λιώνουμε το Βιτάμ σ' ένα μικρό βαθύ μπολ και μαζί έχουμε το πινέλο μας. Σε δυο ρηχά πιάτα στρώνουμε δυο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τον πλάστη και το πλαστήρι μας. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το βιτάμ και τη φέτα σε τρίμματα. Αν η φέτα μας είναι αλμυρή μπορούμε να παραλείψουμε το αλάτι. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας.

Ρίχνουμε τα 4 πρώτα υλικά μας {μόνο το 1 νεροπότηρο για αρχή και αν είναι στεγνή η ζύμη προσθέτουμε το επιπλέον, σιγά-σιγά} σε μια μεγάλη λεκάνη και πλάθουμε  έντονα για 4'-5' μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15'.
  



 Βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, την τοποθετούμε στο πλαστήρι  και πλάθουμε ξανά 2 με 3 φορές.

Χωρίζουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σε μικρές μπαλίτσες, 12 μπαλίτσες για τη βάση και 10 για να καλύψουμε τη γέμιση. Οι μπαλίτσες μας πρέπει να είναι σκεπασμένες καθ όλη τη διάρκεια με μια νωπή πετσέτα για να μη ξεραθεί η επιφάνεια τους.



 Παίρνουμε μια, μια μπαλίτσα {η Φλωρινιώτικη ντόπια ονομασία είναι "πουπτσίνα"}, αλευρώνουμε τοπικά μαζί και τη μπαλίτσα, την πατάμε απαλά με την παλάμη μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε μικρά φύλλα, με διάμετρο  περίπου 15cm.

Όταν ανοίγουμε τη μπαλίτσα σε φύλλο, την περιστρέφουμε κάθε φορά και μαζί "σέρνουμε" από κάτω της την περίσσεια του αλευριού. Προσπαθούμε τα φύλλα να είναι διαμετρικά ίσα μεταξύ τους.


 Με τη βοήθεια ενός πινέλου μαγειρικής βουτυρώνουμε την επιφάνεια του σχηματισμένου πλέον φύλλου μας και πάνω του τοποθετούμε το επόμενο και ούτω καθεξής μέχρι να τοποθετήσουμε και τα 12 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Το τελευταίο φύλλο το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο και σκεπάζουμε μ' αυτό τα υπόλοιπα αλλά δεν το βουτυρώνουμε. Βάζουμε τη στοίβα μας αυτή στο πιάτο με το αλουμινόχαρτο, καλύπτουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις υπόλοιπες μπαλίτσες μας.

Μετά από 30' περίπου βγάζουμε από το ψυγείο την πρώτη στοίβα που σχηματίσαμε {τη βάση δηλαδή}, αφαιρούμε από το αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο αλευρωμένο πλαστήρι μας. Σχηματίζουμε με τα δάχτυλα των χεριών μας επιφανειακές τρύπες, αλευρώνουμε και αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου με τον πλάστη μας για να σχηματίσουμε ένα μεγάλο και ενιαίο πλέον φύλλο.
Το φύλλο αυτό που θα τοποθετήσουμε στη βάση του ταψιού μας το ανοίγουμε για να καλύψει επαρκώς και τα πλαϊνά του. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί μας με τη βοήθεια του πλάστη μας, το βουτυρώνουμε και αφού ανοίξουμε το δεύτερο φύλλο μας προσθέτουμε τη γέμιση.                                                
Το δεύτερο φύλλο το ανοίγουμε περίπου όσο είναι το ταψί μας, το τυλίγουμε στον πλάστη και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση με ζιγκζαγκοτές κινήσεις.


Βουτυρώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, κολλάμε τις άκρες του πάνω φύλλου στη βάση του κάτω {πάνω ακριβώς από τη γέμιση} και σχηματίζουμε τον κόθορο. 
Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας μας {με βοηθάει η Ειρηνούλα μου, η οποία μάλιστα ανοίγει και φύλλο} και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για περίπου 3 τέταρτα της ώρας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος παρακολουθούμε εάν φουσκώσει η ζύμη  μας {καλή ένδειξη}. Σ' αυτή τη περίπτωση τρυπάμε προσεκτικά την επιφάνεια με ένα πιρούνι να ξεφουσκώσει.
 Η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής σπιτικού φύλλου μπορεί να είναι λίγο κουραστική αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει στο έπακρο. Το φύλλο γίνεται απίστευτα τριφτό και κρατσανιστό.  Σας παροτρύνω να τη δοκιμάσετε και μη σας αποθαρρύνει το χρονοβόρο του θέματος.
               Καλή μας όρεξη.   
Η πίτα αυτή μπορεί να καταψυχθεί είτε ψημένη {τα κομμάτια που περίσσεψαν τα τυλίγουμε ένα, ένα σε πλαστική μεμβράνη και μετά όλα μαζί τα τοποθετούμε στην ειδική για την κατάψυξη σακούλα} είτε άψητη {αντί να τη φουρνίσουμε, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στην κατάψυξη και όταν έρθει η ώρα για ψήσιμο η πίτα πάει κατευθείαν στο φούρνο χωρίς να την αποψύξουμε απλά θα χρειαστεί λίγη ώρα παραπάνω να ψηθεί}. Όσο για τη γέμιση αυτή μπορεί να γίνει με ότι τραβάει η όρεξη μας, νηστίσιμη ή αρτύσιμη.   
     Δοκιμάστε και τη Σπανακόπιτα, τις Ατομικές Πιτούλες και την Κιμαδόπιτα.

   
    Η συνταγή αυτή, που εκτελείται κάθε φορά με περισσή αγάπη, συμμετέχει στα Παιχνίδια της Κουζίνας για το πρώτο παιχνίδι της "Ο μικρός Φλεβάρης ζητάει Αγάπη"                     


Δείτε και σε βίντεο πως να φτιάξετε την Τυρόπιτά σας..επιμέλεια Εύα Ζαρίφη και παρουσίαση στο spirtowebradio!


24 Φεβ 2012

Φακές

Στο σπίτι μας αγαπάμε πολύ τις φακές. Αν μάλιστα συνοδεύονται από καπνιστή ρέγγα, τότε ζητάμε και δεύτερο πιάτο. Η ετοιμασία τους είναι πανεύκολη και είναι ακόμη πιο νόστιμες την επομένη.
           Υλικά
  • 250γρ. φακές
  • 2 ώριμες ντομάτες ή 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 λίτρα βραστό νερό
  • αλάτι και πιπέρι           
          Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τις φακές σ' ένα πιάτο και τις καθαρίζουμε από τυχόν πετρίτσες ή άλλες βρωμίτσες. Τις ξεπλένουμε καλά σ' ένα τρυπητό και τις ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τις πολτοποιημένες ντομάτες ή το χυμό ντομάτας,  το κρεμμύδι,  τις σκελίδες σκόρδου, το φύλλο δάφνης, το λάδι, τον πελτέ {τον προσθέτουμε μόνο αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα} και το αλατοπίπερο { ρίχνουμε λίγο αλάτι στην αρχή και κατά τη διάρκεια του βρασμού δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε}.
  3. Αφήνουμε τις φακές να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 3 τέταρτα της ώρας. Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν έχει σωθεί το νερό και προθέτουμε αν χρειαστεί, πάντα βραστό όμως για να μη διακόψουμε το βασμό. 
  4. Τα τελευταία 10' ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αυτό το κάνουμε για να χυλώσουν οι φακές.  
  5. Το ότι δεν ρίχνω το πρώτο νερό είναι προσωπική επιλογή. Απλά θεωρώ πως οι φακές γίνονται πιο νόστιμες κατά αυτόν τον τρόπο και δεν χάνονται οι όποιες βιταμίνες. 
                Καλή μας όρεξη.
  

22 Φεβ 2012

Σαντιγύ

         Τη σαντιγύ τη χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον σαν γέμιση σε τούρτες και ιδιαίτερα σε παιδικές. Τα μικρά παιδιά τη λατρεύουν {και οι μεγάλοι δεν πάνε πίσω}. Μια μικρή δεσποινίς μάλιστα μου είπε μπράβο {δις} για το παγωτό που έβαλα στην τούρτα. Η παρασκευή της δεν είναι δύσκολη αλλά όταν άρχισα να τη χρησιμοποιώ είχα τις επιφυλάξεις μου όσoν αφορά τη σταθερότητά της. Διαπίστωσα λοιπόν πως αν την έχω χτυπήσει όσο αυτή χρειάζεται τότε κρατάει τον όγκο της ακόμη και ανάμεσα σε τρεις στρώσεις παντεσπάνι. Κρατάει καλά και στο στολισμό μιας τούρτας και μπορεί να χρωματιστεί. Τη σαντιγύ μου τη φτιάχνω με κρέμα γάλακτος. Μου αρέσει η κρέμα γάλακτος γιατί η σαντιγύ της γίνεται αεράτη, ελαφριά χωρίς να αφήνει εκείνη την βαριά αίσθηση βουτύρου στα χείλη. Εκτός από τούρτες, η σαντιγύ αυτή μπορεί να ακομπανιάρει πολύ ωραία και μια σοκολατίνα, μια μηλόπιτα, ένα απλό κέικ, τον καφέ μας.

            Υλικά και σκεύη
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύο {200 ή 250 ml}
  • 1 με 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 μεταλλικό μπολ
  • μίξερ 
  • σπάτουλα
          Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε το μεταλλικό μπολ μαζί με τους αναδευτήρες στην κατάψυξη για 20΄.
  2. Χύνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος {κατευθείαν από το ψυγείο} στο παγωμένο μας μπολ. 
  3. Χτυπάμε αρχικά με μικρή ταχύτητα {προσοχή πιτσιλάει} και σταδιακά αυξάνουμε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται στην επιφάνεια φυσαλίδες οπότε προσθέτουμε την άχνη. Μπορούμε να προσθέσουμε άχνη ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την σαντιγύ μας.
  4. Σταδιακά η σαντιγύ θα αρχίσει να αποκτάει όγκο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δούμε να χωρίζει το μείγμα μεταξύ του και να σχηματίζονται λοφίσκοι οπότε και σταματάμε. Συγκεντρώνουμε το υλικό μας με τη σπάτουλα. Καλό είναι κατά τη διάρκεια ανάμειξης να μη σταματήσουμε το μίξερ. 
  5. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 3΄-4΄, αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την ισχύς του μίξερ που διαθέτουμε. Με ένα μίξερ π.χ. 200W ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο {το δικό μου είναι 450W}.
  6. Αυτή είναι η βασική συνταγή της σαντιγύς. Μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια, να γίνει σοκολατένια, φραουλένια...
                    Καλή μας όρεξη.      

20 Φεβ 2012

Φασολάδα

           Ετοιμάσαμε με τα παιδιά ένα εβδομαδιαίο πλάνο μαγειρέματος και άφησα σ' αυτά την πρωτοβουλία να αποφασίσουν τι θα τρώμε την κάθε μέρα {ευκαιρία να γλιτώσω από τα "μα εγώ δεν ήθελα αυτό το φαγητό", "και ναι μαμά εσύ μαγειρεύεις ότι αρέσει στην Ειρήνη ή στο Ζήση" ή "πότε θα μου κάνεις το τάδε φαγητό" και διάφορα τέτοια τινά}. Κολλήσαμε το πρόγραμμα στο ψυγείο και ξέρει ο καθένας τι να περιμένει για μεσημεριανό. Το πρόγραμμα για σήμερα λοιπόν "λέει" φασολάδα, την οποία αγαπούν και τα δυο μου παιδιά. Ουφ!

             Υλικά
  • 500γρ. φασόλια Πρεσπών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
  • 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 τσιμπιά μπούκοβο
  • μια χούφτα ψιλοκομμένο σέλινο
  • αλάτι και πιπέρι
          
             Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.
  2. Ξεπλένουμε και ρίχνουμε τα φασόλια στη χύτρα ή την κατσαρόλα μέσα στην οποία θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας {προσωπικά για τη φασολάδα χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητος}.
  3. Γεμίζουμε το σκεύος μας με τόσο νερό, όσο να "κολυμπάνε" άνετα τα φασόλια μέσα σ' αυτό {το πρώτο νερό δεν το πετάω, μαγειρεύω ως έχει}.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το χυμό ντομάτας, το λαδάκι, το μπούκοβο, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι, όλα τα υλικά δηλαδή.
  5. Σφραγίζουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20΄ στο 5 {η κουζίνα μου είναι διαβαθμισμένη από το 1-9}. Μετά το 20λεπτο ανοίγουμε τη χύτρα και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι στο 9 για 10΄ περίπου μέχρι να χυλώσει το φαγάκι μας. Για μια συμβατική κατσαρόλα ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας. Μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου στα 3 τέταρτα σε μέτρια φωτιά.
  6. Τα φασόλια μας τα τρώμε συνοδεία φέτας και τσούσκας φυσικά. Και με αρκετά φρέσκο ψωμάκι για να βουτάμε στο ζουμάκι.
                Καλή μας όρεξη.    
 Η ποσότητα της φασολάδας που φτιάχνω είναι περισσότερη απ' όση τρώμε σένα γεύμα. Την υπόλοιπη την χωρίζω σε ατομικές μερίδες και τις βάζω στην κατάψυξη για μέρες δύσκολες.

18 Φεβ 2012

Σπανακόρυζο Λεμονάτο

        Η κυρία Ιωσούλα με επισκέφτηκε αυτές τις μέρες. Με έπιασε από τη μύτη, με γαργάλισε στο λαιμό και με κράτησε σφιχτά στην κρύα αγκαλιά της. Οι κινήσεις μηχανικές, διεκπαιρεωτικές, το φαγάκι απλό αλλά πάντα θρεπτικό.

                Υλικά
  • 500γρ. κατεψυγμένο σπανάκι {αν φρέσκο το ζεματάμε πρώτα}
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
  • λίγο άνηθο και μαϊντανό
  • χυμό μισό λεμονιού
  • αλάτι και πιπέρι
                Εκτέλεση
  1.  Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο 8 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9} και σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το νερό {αυτό το κάνουμε-και το κάνω σχεδόν σε όλα τα φαγητά που χρησιμοποιώ κρεμμύδι-για να φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και να γίνει πιο ελαφρύ το φαγάκι μας}. Ανακατεύουμε περιστασιακά και περιμένουμε μέχρι να μείνει πολύ λίγο νερό στο πάτο της κατσαρόλας για να ρίξουμε το λάδι μας.
  2.  Με το λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2'-3' και κατόπιν προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε πάλι για 2'-3'. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τον άνηθο και το μαϊντανό. 
  3. Σκεπάζουμε τα υλικά μας με βραστό νερό, ρίχνουμε το ρυζάκι μας και ανακατεύουμε.  Περιμένουμε να πάρει μια βράση το φαγάκι μας και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας μας στο 5. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα βράζουμε για 30' περίπου ή μέχρι να είναι σχεδόν βρασμένο το ρύζι.  Ανακατεύουμε περιστασιακά και ελέγχουμε μη σωθούν τα υγρά, οπότε συμπληρώνουμε λίγο νερό κάθε φορά και πάντα βραστό.
                  Καλή μας όρεξη.

15 Φεβ 2012

Βραστό ή Κρεατόσουπα

Είναι κάποιες μυρωδιές που δημιουργούν την αίσθηση του οικείου και της νοσταλγίας. Ειδικά όταν αναδύονται από μια κατσαρόλα και διαχέονται στο σπίτι, η αίσθηση της θαλπωρής σε αγκαλιάζει. Αυτή η σούπα, εκτός του ότι ζεσταίνει το κορμί μας, αγαλλιάζει και την ψυχή μας μέρες που' ναι.

              Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι με κόκκαλο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 6 πατάτες
  • 3 καρότα
  • μπόλικο σέλινο
  • αλάτι και πιπέρι
             Εκτέλεση
  1. Βράζουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα ή τη χύτρα, να γίνει τρυφερό {το πρώτο νερό το πετάμε και συμπληρώνουμε πάλι με βραστό και όχι κρύο νερό. Προνοούμε να βάλουμε αρκετό νερό}.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε ροδέλες. Τις πατάτες τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
  3. Αφού βράσει το κρέας μας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, σουρώνουμε το ζωμό σε άλλο βαθύ σκεύος, πλένουμε την κατσαρόλα,  ρίχνουμε τα λαχανικά μας, το λαδάκι μας και σκεπάζουμε με το ζωμό. Προσθέτουμε το σέλινο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. 
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 3 τέταρτα περίπου και το τελευταίο 10λεπτο προσθέτουμε το κρεατάκι μας. Ανακατεύουμε περιστασιακά και έχουμε το νου μας μη σωθούν τα υγρά και χρειαστεί να συμπληρώσουμε από το ζωμό που περίσσεψε.
  5. Τρώγεται χλιαρή και είναι εξαιρετικά ελαφριά οπότε μπορεί να "φαγωθεί" και το βράδυ.
Κατά καιρούς προσθέτω και κάποιο διαφορετικό λαχανικό..αν δω ότι στο ψυγείο 'γυρωφέρνει' κανένα μοναχούλι και ξεχασμένο το βάζω κι αυτό.
                   
                   Καλή μας όρεξη.

13 Φεβ 2012

Σοκολατίνα

          Λόγω της αυριανής ημέρας- "Αγίου Βαλεντίνου" γαρ- είπα και εγώ να σας προσφέρω αυτήν την νόστιμη Σοκολατίνα σε σχήμα καρδιάς βεβαίως. Οποία πρωτοτυπία θα μου πείτε. Ο τόπος βρίθει από καρδιές, καρδούλες, καρδουλίτσες παντός γεύσης. Τι να γίνει, ακολουθώ το ρεύμα και ας μη με εκφράζει. Δεν το ήξερα να περιμένω του Βαλεντίνου για να εκφράσω την αγάπη μου  στον άνθρωπο που διάλεξα βιτρίνα στη ζωή μου. Anyways, το γλυκό είναι γευστικότατο. Give It a try. 

                Υλικά
  • 30 γρ. κουβερτούρα
  • 1/2 κούπα ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 της κούπας + 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/4 κ.γ. μπέικιν
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 μεγάλο αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 της κούπας σπορέλαιο
  • 1/2 κούπα γιαούρτι
            Εκτέλεση
  1.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180c. Λαδώνουμε με σπορέλαιο και βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο των 22 cm φόρμας μας. Λαδώνουμε και τη λαδόκολλα.  
  2. Προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Λιώνουμε σε ένα μικρό μπολ την κουβερτούρα, που έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια, στο ζεστό νερό. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και τις βανίλιες. Σε ένα τρίτο μπολ {πολλά μπολ, ε;} χτυπάμε με το μίξερ το αβγό για 2' με 3΄περίπου. Προσθέτουμε το σπορέλαιο αργά και με σταθερή ροή. Ρίχνουμε το γιαούρτι {αγελαδινό και όσων λιπαρών έχουμε}, ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης εναλλάξ με το σοκολατένιο νερό, σε τρεις δόσεις. Δεν ανακατεύουμε πολύ, ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
  3. Χύνουμε το υλικό στην έτοιμη φόρμα μας, χτυπάμε την φόρμα απαλά, σηκώνοντάς τη και αφήνοντας 2-3 φορές στον πάγκο για να φύγουν τυχόν φουσκάλες αέρα από το μείγμα και τοποθετούμε περιμετρικά, στο εξωτερικό μέρος της φόρμας, βρεγμένη λωρίδα χοντρής πετσέτας. Δεν σας έχει συμβεί, όταν κάνετε κάποιο γλυκό σε στρογγυλή φόρμα και όχι σε bundt, να σχηματίζεται ένας λοφίσκος στη μέση; Ένα μυστικό λιοπόν, για να έχουμε τέλεια πεπλατισμένη επιφάνεια είναι αυτό. Επενδύουμε την εξωτερική επιφάνεια με λωρίδα βρεγμένης πετσέτας. Ίσως κάποιες το ξέρατε, ίσως όχι. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τα λεγόμενα "bake even strips" αλλά διαβάζοντας έμαθα πως υπάρχουν και ανέξοδοι τρόποι, όπως αυτός που περιέγραψα, τον οποίο χρησιμοποιώ πάντα. Μακρηγόρησα. Να με συμπαθάτε, δεν ήθελα να σας κουράσω. Τουναντίον.
  4. Ψήνουμε για 30΄με 35΄. Τοποθετούμε σε σχάρα για να μην "παπαριάσει" η κάτω επιφάνεια και αφήνουμε περίπου 15' πριν ξεφορμάρουμε. Μπορούμε να γλασάρουμε με μια γκανάς, να αχνίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να το αφήσουμε όπως έχει. 
                  Καλή μας όρεξη.

12 Φεβ 2012

Σάντουιτς με Λουκάνικο της Ειρήνης


      Η Ειρήνη παρουσιάζει σήμερα το δικό της αγαπημένο σάντουιτς {το οποίο παρεμπιπτόντως έγινε αυτόματα και αγαπημένο του Ζήση και ο οποίος, με ελαφρά τη καρδία, απαρνήθηκε το τοστ με τη φέτα}. Σας συστήνει να το δοκιμάσετε.

           Υλικά
  • σπιτικά ψωμάκια {συνταγή εδώ}
  • λουκάνικα
  • κέτσαπ
  • μουστάρδα
  • ψιλοκομμένο κρεμμύδι
          Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τα λουκάνικα.
  2. Κόβουμε τα ψωμάκια.
  3. Απλώνουμε κέτσαπ και μουστάρδα και αν θέλουμε κρεμμύδι. Της Ειρήνης δεν της αρέσει το κρεμμύδι, δεν θέλει να μυρίζει η ανάσα της, οπότε και το παρέλειψε.
  4. Τρώμε.
           Καλή μας όρεξη.
  Πρωταγωνίστρια αλλά και σκηνοθέτιδα της σημερινής παράστασης η Ειρήνη, η  οποία πρέπει να ομολογήσω ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη.

11 Φεβ 2012

Το τόστ του Ζήση

           Ο Ζήσης σας παρουσιάζει το αγαπημένο του τόστ. Τα υλικά απλά, η γεύση ασυναγώνιστη.

             Υλικά
  •  2 φέτες ψωμί, καλύτερα μπαγιάτες
  • ένα γενναίο κομμάτι φέτα 
  • ροδέλες ντομάτας
  • ρίγανη 
           Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε την τοστιέρα.
  2. Κόβουμε 2 φέτες ψωμί.
  3. Στη μια φέτα τοποθετούμε τη φέτα {τυρί}.
  4. Από πάνω τις ροδέλες ντομάτας.
  5. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  6. Κλείνουμε με τη δεύτερη φέτα ψωμιού.
  7. Ψήνουμε και τρώμε. 
            Καλή μας όρεξη.
     Όλα είναι καθ υπαγόρευση, με τη μαμά να είναι το εκτελεστικό όργανο. Η φωτογραφία είναι επίσης του Ζήση, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει παραπάνω, ας πούμε με μια ωραία φωτογραφία να καταβροχθίζει το τόστ του.

9 Φεβ 2012

Μακάλο με Κεφτέδες

    Μακάλο είναι η Φλωρινιώτικη ονομασία για το κουρκούτι. Περίσσεψαν λοιπόν κεφτεδάκια από προηγούμενο γεύμα και τα "μεταμόρφωσα" με αυτό το γευστικό, νόστιμο και πολύ εύκολο μακάλο. Ο γιος μου πρέπει να έφαγε τουλάχιστον μισό ψωμί βουτώντας στον υπέροχο αυτό χυλό.

               Υλικά
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι {προαιρετικό}
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 σελίδα σκόρδο
  •  4-5 κούπες κρύο νερό
  • αλάτι και πιπέρι
                Εκτέλεση  
  1.  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί {κανονικά χρησιμοποιούμε το λάδι με το ποίο έχουμε τηγανίσει ελαφρώς τους κεφτέδες, γίνεται πιο νόστιμο αλλά κι έτσι μια χαρά νόστιμο είναι}.
  2. Ψήνουμε το αλεύρι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Θα πρέπει το αλεύρι να αποκτήσει καφέ χρώμα~ θέλει την ώρα του, προσοχή μη το κάψουμε. 
  3. Προσθέτουμε τα πιπέρια, ανακατεύουμε.  Διαλύουμε τον πελτέ στη 1/2 κούπα νερό, ρίχνουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε για αρχή τις 4 κούπες νερό μαζί με το σκόρδο.
  4. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς για να αρχίσει ο βρασμός και κατόπιν χαμηλώνουμε ξανά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο, αν χρειαστεί ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε τους κεφτέδες μας. Δεν πρέπει να είναι "πολύ" πυκνόρρευστο το μακάλο, μη χρειαστούμε και μαχαίρι για να το φάμε.
  5. Τρώγεται αμέσως γιατί όσο κάθετε το μακάλο σφίγγει. Αν θέλουμε να το ξαναζεστάνουμε προσθέτουμε λίγο νερό. 
  6. Μπορούμε αντί για κεφτέδες, στο τέλος να προσθέσουμε μεγάλα κομμάτια φέτας, να τα βυθίσουμε στο μακάλο και να έχουμε έτσι ένα meatless και εξίσου γευστικό γεύμα.
                Καλή μας όρεξη.

8 Φεβ 2012

Σούπα με κριθαράκι και κιμά

         Μια απλή, νόστιμη και δυναμωτική σούπα που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους ~ τα δικά μου μικρά ανθρωπάκια την καταβροχθίζουν. Τη σούπα αυτή λοιπόν την έμαθα από την μητέρα μου και σύμφωνα με τα λεγόμενά της τη μοίραζαν μεταπολεμικά σε συσσίτια που οργάνωνε η Πρόνοια. Μην κάνετε άσχημους συνειρμούς, απλώς το αναφέρω. 

            Υλικά
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 κ.σ. πελτέ {το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε 3 ώριμες ντομάτες}
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κριθαράκι
  • 2 λίτρα βραστό νερό {ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε}
  • 1 κύβο βοδινό
  • αλάτι και πιπέρι       
     
           Εκτέλεση                                                
  1. Θρυμματίζουμε και γιαχνίζουμε τον κιμά μέχρι να σκουρύνει και να εξατμιστούν τα υγρά του. 
  2. Τσιγαρίζουμε με το λάδι , προσθέτουμε τον πελτέ.
  3. Ρίχνουμε το βραστό νερό μαζί με τον κύβο  και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Αφήνουμε να  βράσει ο κιμάς σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄.
  5. Το κριθαράκι μπαίνει στο τέλος { δεν θέλει πολύ βράσιμο γιατί φουκώνει}. Βράζουμε για 15' σε δυνατή  φωτιά με ξεσκέπαστο καπάκι και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό - βραστό πάντα για να μην διακόψουμε το βρασμό.
  6. Το φαγητό μας είναι έτοιμο έστω και αν το κριθαράκι κρατάει λίγο στο δόντι. Καλό θα είναι να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα γιατί το κριθαράκι είναι σαν σφουγγάρι, ρουφάει νερό. Σερβίρουμε  την σούπα χλιαρή.                                                                                                                
                    Καλή μας όρεξη.

6 Φεβ 2012

Κανελοτσουρεκάκι

       Ένα τσουρεκάκι διαφορετικό και τόσο μα τόσο νόστιμο. Τα παιδιά μου δεν θα είχαν αντίρρηση να το τρώνε κάθε μέρα για κολατσιό. Είναι πασπαλισμένο με την αγαπημένη μας κανέλα, οπότε επιβάλλεται να μοσχομυρίσει το σπίτι μας ξανά με το υπέροχο άρωμα της. Δεν θα το φτιάξεται μόνο μια φορά, σας το εγγυώμαι.

              Υλικά
  • 3 1/2  κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη 
  • 1 φακελάκι μαγιά 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο ή 1/2 σπορέλαιο
  • 1/3 της κούπας γάλα
  • 1/4 της κούπας νερό
           Για την επικάλυψη
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 4-5 κ.σ. ζάχαρη
  • κανέλα
                Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και τις βανίλιες.
  2. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά μας.
  3. Σε ένα μπρίκι {ή στο μικροκυμάτων} βάζουμε το βούτυρο με το γάλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Αφού λιώσει το βούτυρο και ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε το νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο ζεσταίνουμε απλώς το γάλα με το νερό μαζί {στο μικροκυμάτων για 40''} και βάζουμε το σπορέλαιο κατευθείαν στο αλεύρι.
  4. Ήρθε η ώρα της ανάμειξης. Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά και το μείγμα με το βούτυρο. Πλάθουμε δημιουργώντας μια ζύμη η οποία κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  6. Μετά από 1 ώρα θα έχει 2πλασιαστεί σε όγκο.
  7. Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και πλάθουμε 3-4 φορές απαλά το ζυμάρι μας.
  8. Ανοίγουμε σε φύλλο.
  9. Απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με τη βοήθεια ενός πινέλου, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όση κανέλα θέλουμε.
  10. Κόβουμε σε λωρίδες και στιβάζουμε προσεκτικά τη μια πάνω στην άλλη.
  11. Έπειτα, τις λωρίδες αυτές τις κόβουμε κάθετα σε μικρές μεριδούλες.
  12. Τις μεριδούλες αυτές τις τοποθετούμε όρθιες σε ένα καλά βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψάκι. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30' ακόμη.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170c για 40'. Το τσουρέκι αυτό δεν χρειάζεται κόψιμο, παρά το τραβάμε και στο στόμα μας καταλήγουν μπουκιές  θεικής απόλαυσης και μαγικής ευδαιμονίας.

             Καλή μας όρεξη.
Προσαρμοσμένο από τη joythebaker.com

3 Φεβ 2012

Μπισκοτάκια με Αμύγδαλα και Σοκολάτα

          Σήμερα είναι η ονομαστική γιορτή της δασκάλας των παιδιών μου. Η κ. Μίνα {Ασημίνα} είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και από τις καλύτερες παιδαγωγούς. Επειδή λοιπόν σαν οικογένεια μας αρέσουν οι κατασκευές και γενικώς οτιδήποτε χειροποίητο, σκέφτηκαν τα παιδιά να της προσφέρουν σαν δώρο  τα αγαπημένα τους αμυγδαλωτά μπισκοτάκια και να τα αμπαλάρουν στα κουτάκια που έφτιαξαν μόνα τους {εντάξει, βοήθησε και λίγο η μαμά}. Χρόνια Πολλά κ. Μίνα μας και να είσαι πάντα καλά.

               Υλικά {για 30 περίπου μπισκοτάκια}
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη πολύ ψιλή
  • 1/2 κούπα ακατέργαστη ζάχαρη {raw cane sugar} πολύ ψιλή
  • 2 αβγά 
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. κουβερτούρα 
  • 100 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα και καβουρντισμένα
               Εκτέλεση
  1. Καταρχήν συγκεντρώνουμε και προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Βγάζουμε το βούτυρο και τα αβγά από το ψυγείο 30΄πριν, για να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Τις ζάχαρες για να γίνει ο κόκκος τους πολύ ψιλός τις βάζουμε στο μούλτι {όχι σε αυτόν που χρησιμοποιούμε για τα κρεμμύδια, αν δεν έχουμε δεύτερο γεμίζουμε το δοχείο του μούλτι με βραστό νερό και ξύδι, αφήνουμε λίγο και ξεπλένουμε με σαπουνάδα για να φύγει η όποια μυρωδιά} και τις φέρνουμε σβούρα 5-6 φορές, προσοχή μην τις κάνουμε άχνη.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. 
  4. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα {εγώ προσωπικά τη βάζω σε σακούλα κατάψυξης και της δίνω και καταλαβαίνει με τον μπαλτά. Θρυμματίζεται αρκετά όμως έτσι}. 
  5. Τέλος τα αμύγδαλα τα βάζουμε και αυτά στο μούλτι ή αγοράζουμε έτοιμα αλεσμένα, τα ρίχνουμε σε αντικολλητικά τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία καβουρντίζουμε για ~5'.
  6. Επί του πρακτέου. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες να ενσωματωθούν και να αφρατέψει το μείγμα ~5΄.
  7. Προσθέτουμε τα αβγά 1 τη φορά και μετά από κάθε προσθήκη χτυπάμε πολύ καλά.
  8. Σειρά έχει το μείγμα με το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε σταδιακά και ίσα να ενσωματωθεί.
  9. Τέλος βάζουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε απαλά και μετά τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε πάλι απαλά. 
  10. Το υλικό το βάζουμε σε πλαστική διαφάνεια, του δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμου με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τυλίγουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  11. Λίγο πριν το βγάλουμε το υλικό μας από το ψυγείο προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190c και στρώνουμε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα .
  12. Για να σχηματίσουμε τα μπισκότα μας παίρνουμε λίγο από το υλικό, όσο περίπου ένα μεγάλο καρύδι, δίνουμε σχήμα σφαιρικό και δεν τα πλαταίνουμε. Σε κάθε περίπτωση κρατάμε το υλικό μας εντός ψυγείου.
  13. Τοποθετούμε σε μια απόσταση 4-5cm μεταξύ τους  γιατί απλώνουν.
  14. Ψήνουμε για 15' και αφήνουμε να κρυώσουν.
                    Καλή μας όρεξη.
Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φουντούκια.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ

1 Φεβ 2012

Πικάντικο Μείγμα Μπαχαρικών~Taco Seasoning

       Θεωρώ την κουζίνα μου multi-culti. Βέβαια τον τελευταίο χρόνο έχουμε κολλήσει στα Tex~Mex φαγητά αλλά το βρίσκω λογικό γιατί η κουζίνα αυτή μοιάζει αρκετά με την δική μας, τουλάχιστον την Βορειοελλαδίτικη. Τα παιδιά μου δε, δεν κάθονται στο τραπέζι αν δεν έχουν βγάλει το βαζάκι με τις "τσούσκες" από το ψυγείο {όπου τσούσκες, καυτερές πιπεριές}. Και δεν γράφω υπερβολές. Η πιπεριά γενικώς παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή μας είτε σαν φαγητό είτε σε σαλάτα. Η γιαγιά Άννα μαγειρεύει την πιπεριά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους {είναι βέρα Φλωρινιώτισσα}.  Έπειτα είναι το κύμινο. Η μητέρα μου χρησιμοποιεί αυτό το μπαχαρικό σε αρκετά φαγητά της, όπως στους σαρμάδες, στα κεφτεδάκια της.  Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει, γιατί τόσο κόλλημα με μια ξένη κουζίνα και δεν μαθαίνω τα παιδιά μου να τρώνε περισσότερο Ελληνικά. Τα παιδιά μου θα φάνε και την Φασολάδα τους και το "μακάλο" τους. Θέλω όμως να έχουν και άλλες γευστικές εμπειρίες και μου αρέσει όταν ζητάνε να κάνω για μεσημεριανό Enchiladas ή Noodles ή Καβουροπάτι.
      Πήρα φόρα, ε; Για να επανέλθω, αυτό το μείγμα το χρησιμοποιώ στα Tex~Mex φαγητά μου βεβαίως, και σε οτιδήποτε με κιμά ή οπουδήποτε αλλού μου ταιριάξει. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε γευστική παλέτα, αναφέρομαι περισσότερο στο καυτερό του θέματος. Τη δοσολογία μπορούμε να την κάνουμε στη νιοστή.    

                  Υλικά
  • 2 κ.σ. τσίλι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ.σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι 
                Εκτέλεση
         Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι {εγώ συνήθως την κάνω x4} και κουνάμε έντονα να ανακατευτούν όλα τα αρώματα μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι κλάσης ανώτερο από αυτό που αγοράζουμε συσκευασμένο και θεωρώ πως τα συγκεκριμένα υλικά υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.
            Καλή μας όρεξη.