Την πίτα αυτή, την φτιάχνω μόνο την Πρωτοχρονιά. Ειλικρινά!!! Μου αρέσει η ιδέα ενός φαγητού που θα φτιαχτεί μόνο για εκείνη την ημέρα, θα το λαχταράμε όλη τη χρονιά και όταν θα μας το σερβίρουν θα το ευχαριστιόμαστε τόσο.. σαν να μην το έχουμε ξαναφάει!! Αυτή λοιπόν είναι είναι η δική μου παραδοσιακή, Πρωτοχρονιάτικη συνταγή! Και του χρόνου!
Υλικά
για το σπιτικό φύλλο εδώ
για τη γέμιση {ταψάκι 34 cm}
Καλή μας όρεξη.
Θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Χρονιά σε όλους!!!
Υλικά
για το σπιτικό φύλλο εδώ
για τη γέμιση {ταψάκι 34 cm}
- 400 γρ. ανάμεικτο {μοσχάρι και χοιρινό} κιμά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 αβγά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- αλάτι και πιπέρι
- Σπιτικό φύλλο. Στη συνταγή της Τυρόπιτας με Παραδοσιακό Φύλλο περιγράφω αναλυτικά τον τρόπο προετοιμασίας και ανοίγματος του φύλλου. Εδώ το μόνο που έκανα ήταν να ελαττώσω τη δόση γιατί έφτιαξα την κιμαδόπιτα σε μικρότερο ταψί.
- Γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας, τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι μαζί με το νερό και σε μέτρια φωτιά αχνίζουμε μέχρι να σωθεί το νερό {γίνεται πολύ πιο ελαφρύ το φαγητό μας έτσι}.
- Προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια μας για 2' με 3', πάλι όμως σε μέτρια φωτιά {εγώ βάζω το μάτι ανάμεσα στο 7 και 8 με ανώτερη διαβάθμιση το 9}.
- Έπειτα βάζουμε στο τηγάνι μας τον κιμά και τον θρυμματίζουμε με την κουτάλα μας. Σοτάρουμε μέχρι να γίνει καφέ και πάψει να έχει ροζ χρώμα. Δεν αφήνουμε τον κιμά να στεγνώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να χλιαρίνει πριν προσθέσουμε τα αβγά μας. Αλατοπιπερώνουμε και είναι έτοιμη η γέμισή μας. Η πίτα αυτή επίσης μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να καταψυχθεί. Μην ξεχάσετε το φλουρί!!
Θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Χρονιά σε όλους!!!
Υπέροχη η πίτα σου!Θα ήθελα να σου ευχηθώ χρόνια πολλά και καλές γιορτές γεμάτες ευτυχία μαζί με τους αγαπημένους σου!Να περάσετε τέλεια!Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Σπυριδούλα μου για τις ευχές σου!
ΔιαγραφήΕύχομαι και σε σένα ολόψυχα, να πραγματοποιηθούν όλες οι επιθυμίες σου την καινούργια χρονιά!!!
Φιλιά!
Είναι απλά υπέροχη με το σπιτικό σου φύλλο που είναι τόσο λαχταριστό. Μαστόρισσα στις πίτες είσαι Στέλλα μου και όχι μόνο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα ενός φαγητού που τρώγεται μόνο μια φορά το χρόνο δεν είναι καθόλου άσχημη. Δίνει μια γλυκιά προσμονή και ευχαρίστηση όταν το τρως.
Σου εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία για σένα και την οικογένειά σου!
Φιλιά πολλά!
Για αυτό την φτιάχνω κι εγώ μόνο μια φορά το χρόνο.. να έχουμε κάτι να περιμένουμε, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τις πανέμορφες κόρες σου και ο Αγιος Βασίλης να σας φέρει τα καλύτερα δώρα!!
Φιλάκια!
Στέλλα μου φαίνεται τέλεια ,θα την φτιάξω για την πρωτοχρονία και θα σου πω εντυπώσεις.Χρόνια πολλά σε εσένα και την οικογένεια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλία πολλά.
Είναι πολύ εύκολη και νόστιμη γέμιση, Εύη μου!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά σας εύχομαι με υγεία και πολλή αγάπη!!
Φιλάκια.
Στελλα μου ειμαι σιγουρη οτι θα γινεται υπεροχη με το φανταστικο φυλλο που φτιαχνεις! Εμας μας αρεσει πολυ η κιμαδοπιτα και καθως υπαρχει απαγορευτικο για το τυρι (εκτος αν θελω να φαω μονο εγω...) την τιμαμε συχνα. Μου εδωσες ωραια ιδεα για την παραμονη, καθως θα δουλευω και δεν θα προλαβω να φτιαξω κατι πολυπλοκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη Χρονια σου ευχομαι, δημιουργικη, με υγεια και προσωπικη ευτυχια! Να χαιρεσαι την ομορφη οικογενεια σου!
Μαρίνα μου, τη γέμιση μπορείς να την ετοιμάσεις απο το πρωι και όταν έρθεις η ώρα να την χρησιμοποιήσεις!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμη και έχει περάσει σε μένα από τη μαμά μου που και αυτή την πήρε από τη μάμα της, τη γιαγιά μου τη Σύκα {Αναστασία} και πάει λέγοντας!!
Σας εύχομαι καλή χρονιά Μαρίνα, με τις καλύτερες ευχές μου.
Φιλάκια!
Καλά το φύλλο σου είναι όλα τα λεφτά! Κεντάς παιδί μου! Τέτοια πίτα εγώ θα σου ζητούσα να μου τη φτιάχνεις κάθε μέρα! Και η γέμιση πολύ λαχταριστή! Μπράβο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά με τις καλύτερες ευχές μου για σενα και την οικογένειά σου!
Σε ευχαριστώ Αναστασία μου!!
ΔιαγραφήΚαι εσύ οτι επιθυμείς να γίνει πραγματικότητα αυτή τη χρονιά!!
Φιλιά πολλά!
Στέλλα μου Χρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν συντοπίτισα, γνωρίζω καλά ότι την Πρωτοχρονιά η παραδοσιακή βασιλόπιτα της Φλώρινας είναι η κιμαδόπιτα!Αυτή η ξεχωριστή βασιλόπιτα που όμως είναι εξαιρετικά νόστιμη.Και εμείς στο σπίτι μας την κάνουμε και την λατρεύουμε,όμως γιατί μόνο την Πρωτοχρονιά???Είναι τόσο ωραία και νόστιμη που την κάνουμε πολλές φορές τον χρόνο!Συχνά βάζουμε αντί για κρεμμύδια πράσα ψιλοκομμένα και καλοκαβουρντισμένα και γίνεται θεϊκή!!!
Πάντως οφείλω να παραδεχτώ ότι το σούρωμα του φύλλου σου είναι αριστουργηματικό!!!Οι πτυχές της πίτας ,που ένα μεγαλο μέρος της νοστιμάδας αλλά και της εμφάνισης κρύβεται σ΄αυτές,είναι φτιαγμένες με μεγάλη μαεστρία!Συγχαρητήρια Στέλλα!
Εύχομαι καλή και ευτυχισμένη χρονιά με υγεία,προκοπή και χαρές στην οικογένειά σου!Φιλιά πολλά,πολλά.
Φωτεινή μου, δεν το κάνω επίτηδες απλά έτυχε και μου κόλλησε ότι στο σπιτικό ετούτο την κιμαδόπιτα θα την τρώμε την Πρωτοχρονιά, χαχαχα!!
ΔιαγραφήΤο μικρό μου το αντράκι τη λατρεύει, του την φτιάχνει όμως η μαμά μου οπότε..
Μάλιστα τα Χριστούγεννα η καλή μου η μαμά την έφτιαξε με πράσα όπως λές και ψιλοκομμένο κρέας που είχε μπόλικο λιπάκι {σαν τζουμπερίνκες}.
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια!
Εύχομαι η καινούρια χρονιά να φέρει οτι επιθυμείς, σε σένα και την οικογένειά σου!
Φιλάκια!!
Χρόνια Πολλά Στέλλα μου για σένα και την όμορφη οικογένειά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πίτα σου, παρά τα απλά υλικά της, σίγουρα είναι νόστιμη, πανέμορφη και εντυπωσιακή χάριν των πτυχών που με τόση μαεστρία φτιάχνεις.
Φιλιά στην Ειρήνη και τον Ζήση!
Z.
Ζαμπία μου σε ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΟ Νέος Χρόνος να φέρει σένα και την οικογένειά σου αυτά που επιθυμείτε!!
Θα μεταφέρω τα φιλιά σου και ανταποδίδουμε με πολλη πολλή αγάπη!!
Μπράβο βρε Στέλλα, μ' αρέσει πάρα πολύ που μια φορά το χρόνο σερβίρεις ένα γιορτινό πιάτο. Και μ' αρέσει η ιδέα της ελαφριάς κιμαδόπιτας μ' αυτό το ΦΟΒΕΡΟ, πατσαβουρωτό φύλλο! Άξια! Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μένα μου αρέσει σαν ιδέα Μάρθα μου να υπάρχει κάτι να περιμένουμε!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ!! Και εσύ πάντα επιτυχίες εκεί στα ξένα που είσαι, να περνάς καλά και Happy New Year!!
Φιλιά πολλά!
Και μόνο που έχει το μοναδικό σου φύλλο, θα τη δοκίμαζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συμπεράνω πως δεν τρελαίνες για κιμαδόπιτα..
ΔιαγραφήΕίναι νόστιμη και ελαφριά!!
Ευχαριστώ, Κική!!
Πολύ ωραία η πίτα αλλά το φύλλο σου είναι αυτό που με ξετρελαίνει:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά!
Γίνεται πολύ τραγανό και κρατσανιστό, Μαρία μου!!
ΔιαγραφήΦιλιά και ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος!!
Καλή Χρονιά Στέλλα!!! Υπέροχη η πίτα σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά Peps!!
ΔιαγραφήΜε υγεία, αγάπη, γλυκές και αλμυρές δημιουργίες!!
Πολύ ωραία πρόταση!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχηθώ Καλή Χρονιά από καρδιάς, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλές νοστιμιές!!!
Ανταποδίδω τις ευχές Λίλα, με πολλή αγάπη!!
ΔιαγραφήΕγώ στην θέση σου θα την έφτιαχνα σίγουρα πιο συχνά Στέλλα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά η ιδέα ενός φαγητού που φτιάχνετε μόνον μια φορά το χρόνο, για να αποτελεί όνειρο και προσδοκία του κάθε "πεινασμένου" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Άλλωστε το έκαναν τόσο συχνά οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας και κάπως έτσι βγήκαν οι παραδοσιακές συνταγές της κάθε γιορτής.
Πολλά φιλιά και να έχετε μια 'Ομορφη Πρωτοχρονιά, και ένα Ευτυχισμένο 2013!
Καλή Χρονιά Πηνελόπη μου!!
ΔιαγραφήΝα χαίρεσαι την οικογένειά σου και ιδιαίτερα το μικρό σου παλικάρι!!
Φιλιά πολλά <3!
αααααα κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο εμείς φτιάχνουμε πίτες την πρωτοχρονιά αντί για βασιλόπιτα...! πολύ λαχταριστή Στελλάκι μου μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ό,τι ποθείς!!
φιλιά πολλά!!
Χρόνια Πολλά Πέλα μου!!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά, Στέλλα, με υγεία και χαρά, αισιόδοξη και πολύ νόστιμη, σαν την κιμαδόπιτά σου! Τι ευπαρουσίαστη που είναι! Κρίμα που δεν τη φτιάχνεις και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο εξαιρετική που είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά.
Εύχομαι και σένα Ελένη μου τα καλύτερα για την καινούρια χρονιά!!
ΔιαγραφήΠάντα με νόστιμες δημιουργίες!
Φιλιά πολλά!!
Το φύλλο σου φαίνεται υπέροχο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλή χρονιά Manousina!!
ΔιαγραφήΕύχομαι τα καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου!!
Φιλιά πολλά.
Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες να συμμετέχεις στο πανηγύρι του stars and icicles και για τις υπέροχες στιγμές που μου χάρισες το τελευταίο δίμηνο Περιμένω τη διευθύνση σου στο email katitimou@gmail.com για το καθιερωμενο αναμνηστικό δωράκι Καλή αντάμωση στο χριστουγεννιατικο πανηγύρι μας τον Νοέμβρη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Marilise!!
ΔιαγραφήΤι μου κανεις βραδιατικα να ξερες.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, αυτές οι βραδινές λιγούρες!! ;)
ΔιαγραφήΈργο τέχνης η πίτα σου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Και σεχτικά εύκολη να τη φτιάξεις, Νοτούλα!!
Διαγραφήδεν εχω δοκιμασει ποτε κιμαδοπιτα..φαινεται λαχταριστη..λύστε μου ομως μια απορία..το 1/2 φλιτζανι νερο ποτε το βαζετε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω
Να την δοκιμάσεις Ανθή! Είναι πολύ νόστιμη και εύκολη!
ΔιαγραφήΤο νερό αναφέρω πως το χρησιμοποιούμε για να 'ξεθυμάνουμε΄το κρεμμύδι στο ν.2 Γέμιση!
Σε ευχαριστώ!