30 Απρ 2014

Μπισκότα με Καραμέλες Γάλακτος και..Πατατάκια

Όταν έπεσα πάνω σε αυτή τη συνταγή έπρεπε να τη φτιάξω. Και αφού την έφτιαξα, έπρεπε να τη μοιραστώ. Η πρώτη δοκιμή μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις και έτσι ακολούθησαν και άλλες..δοκιμές!
Η συνταγή ξανα..εκτελέστηκε στα πλαίσια της έκθεσης 'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..' {θα σας δείξω στο τέλος φωτογραφίες από τις τούρτες μου} όπου και πρόσφερα τα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια. Άρεσαν αρκετά αν και δεν πίστευαν πως περιέχουν πατατάκια {ορίστε κυρίες μου η συνταγή}!
Οι επόμενες που ακολούθησαν προσφέρθηκαν σαν δωράκι, έτσι είχα κι εγώ τη δικαιολογία να 'τσιμπάω' κανένα μπισκοτάκι χωρίς τις ενοχές ότι έφτιαξα μια ολόκληρη δόση για προσωπική κατανάλωση!

               Υλικά {για 20-24 μπισκοτάκια}
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
  • 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 αβγό
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 85 γρ. ψιλοκομμένες καραμέλες βουτύρου-περίπου 12 με 13 καραμέλες
  • 1 κούπα θρυμματισμένα πατατάκια, τα απλά αλατισμένα-50 γρ.
             Εκτέλεση
  1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και τα φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180c. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες και τη σόδα. Ψιλοκόβουμε τις καραμέλες {δεν βρήκα σταγόνες καραμέλας που ζητούσε η συνταγή και έβαλα καραμέλες βουτύρου}. Στρώνουμε το ανοιχτόχρωμο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο για 30'' να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε τις δυο ζάχαρες και χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά για 1' περίπου. Σταματάμε το μίξερ και συγκεντρώνουμε από τα πλαϊνά του κάδου το υλικό μας. 
  3. Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε για άλλο 1'. 
  4. Σειρά έχουν τα στερεά υλικά τα οποία πλέον ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε με τα χέρια μας. 
  5. Έτοιμη η ζύμη μας.
  6. Στο ταψί του φούρνου, το ανοιχτόχρωμο, στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε λίγο μείγμα και το πλάθουμε σε μπαλίτσα, μέγεθος καρυδιού. Τα τοποθετούμε έτσι στρογγυλεμένα στο ταψί μας χωρίς να τα πλατύνομαι. Βάζουμε 12 σε κάθε ταψάκι. 
  7. Ψήνουμε για 8' με 10' σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι πολύ μαλακά, δεν τα ξαναβάζουμε όμως στον φούρνο. Τα αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψάκι μαζί με τη λαδόκολλα και τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  8. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.
Παίρνεις το όμορφο και λαχταριστό αυτό μπισκοτάκι στα χέρια! Δαγκώνεις! Δαγκώνεις και απολαμβάνεις! Και από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά γίνεται αντιληπτή η γεύση του βουτύρου, η οποία ενισχύεται από την καραμέλα βουτύρου. Αναρωτιέσαι..πού είναι το πατατάκι;; Αφού λοιπόν καταβροχθίσεις με δυο μπουκιές το μπισκοτάκι ακολουθεί μια έκρηξη στο στόμα όπου πλέον αναμιγνύεται η γλυκιά βουτυράτη γεύση με την αλμύρα της πατάτας. Όχι, το πατατάκι δεν παραμένει τραγανό, αν αυτό περιμένεις. Είναι ελαφρά-ελαφρά κρατσανιστό και ενσωματώνεται τόσο φυσικά στη ζύμη με ένα αποτέλεσμα τόσο ανέλπιστα ταιριαστό!      


                    Καλή μας όρεξη!
      {η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ}


                              'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..'

Οι φωτογραφίες από τις Τούρτες μου για την εκδήλωση 'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..'

                        Τούρτα Κουτί Δώρο-Fondant Cake Box

               Τούρτα ο 'Άγριος Δράκος..γκρρρ'- Dragon Fondant Cake

                                Romantic Fondant Wedding Cake 


                              Και συγκεντρωμένες οι Τούρτες μου!

27 σχόλια:

  1. Εχω δει κατά καιρούς τέτοιες συνταγές αλλά τα πατατάκια με εκαναν επιφυλακτική, και κανεις δεν εξηγούσε πως ταιριάζουν όλα μαζί, αλλά μας κατατόπισες πλήρως. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι δημιουργίες σου, ελπίζω κάποτε να καταφέρω και εγώ να καλύψω έστω μια τούρτα με ζαχαρόπαστα, χεχεχε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (επίσης, μπορείς να μου πεις που βρηκες την βάση που εχεις τηνΤούρτα Κουτί Δώρο, γιατί ψάχνω και δεν βρίσκω?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ νόστιμα Τάνια, να τα φτιάξεις!
      Για τη βάση..σε διακοπές στην Πελοπόννησο 'έπεσα' τυχαία πάνω της σε ένα ζαχαροπλαστείο στον Πύργο!!! Για φαντάσου!! Δεν διανοήθηκα να μην την αγοράσω και ας είχε τόσο μεγάλο ταξίδι να κάνει μέχρι πάνω στα Σέρβια-Κοζάνης!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Είμαι σίγουρη πως αν το θες πολύ θα καταφέρεις να καλύψεις με επιτυχία μια τούρτα με ζαχαρόπαστα!
      Φιλιά στο μικρούλι ανθρωπάκι σου!

      Διαγραφή
    2. Καλά έκανες και το αγόρασες, κρίμα που μου πέφτει λιγουλάκι μακρία....

      Διαγραφή
    3. Θα μπορούσες να βλέπεις ή να ρωτάς σε διάφορα ζαχαροπλαστεία!
      Ολόκληρη Αθήνα, για!
      Κάπου σε περιμένει ένα τέτοιο σταντ..είμαι σίγουρη!
      ;-)

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ ωραίες τουρτίτσες. Μου αρέσει και ο συνδυασμός αλμυρού-γλυκού στα μπισκότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μυστηρια μπισκότα... πρεπει να τα δοκιμασω!

    Μα πόσο καταπληκτικες ειναι οι τουρτες σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά πολύ ιδιαίτερα μπισκότα!
    Σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον να δοκιμαστούν!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το ενδιαφέρον και την γευστική περιέργεια κεντρίζουν Ερμιόνη για αυτό και τα έφτιαξα!
      Δεν απογοητεύτηκα πάντως!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Τα μπισκότα συ φαίνονται πολύ λαχταριστά! Όσο για τις τούρτες, όπως πάντα υπέροχες!
    Καλό μήνα Στελλίτσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πατατάκια μαζί με μπισκότα? Με ιντριγκάρεις τρελά!! Όσο για τις τούρτες δεν έχω λόγια...Ειδικά ο δράκος είναι όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις παρα να τα δοκιμάσεις τότε!
      Σε ευχαριστώ πολύ Λίλια!
      ;-)

      Διαγραφή
  8. Στέλλα μου καλή, τα μπισκότα αυτά μου θυμίζουν φίλη των νεανικών μου χρόνων, που πάντα όταν είχε κάτι γλυκό στο στόμα, όπως η καραμέλα βουτύρου για παράδειγμα, ήθελε μαζί να τρώει και πατατάκια!!!
    Καλό μήνα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίος συνδυασμός σε μπισκότο οπότε μάλλον φαντάζομαι θα είναι
      και νόστιμα να τα βάζεις σαν κομμάτι καραμέλα και ένα-δυο πατατάκια στο στόμα και να τα μασάς ταυτόχρονα!!!!

      Εμένα μου άρεζαν τα γαριδάκια λότο μαζί με σοκολάτα ιόν αμυγδάλου..άσχετο!!

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Ε και τα δει η κόρη μου....:-)
    Οι τούρτες καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ουαου για ολα!
    τα μπισκοτακια σα να λεμε αλμυρη καραμελα!Pin!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εντάξει, είσαι πολύ μπροστά! Τόσα χρόνια που την έκρυβες τόση φαντασία?!
    Εύγε και πάλι εύγε! Είμαι πολύ περήφανη για τις απίστευτες γλυκολυχουδιές σου! <3
    keep walking, Στελλίτσα!

    Φιλιά!

    ΥΓ: Και μη νομίζεις οτι σε ξέχασα...Επίτηδες δε σ' "επισκέπτομαι" συχνά γιατί μετά από κάθε περιήγηση στο .. γλυκό σου κόσμο, το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου ξεπουλάει...χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολυ ωραια η συναγη αν και οταν θα την επαναλαβω θα βαλω λιγοτερη ζαχαρη γιατι η προσθηκη της καραμελας ήδη ενισχυει τη γλυκα και δεν ακουγεται τοσο το αλμυρο απο τα πατατακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι αυτό που θέλεις από τα συγκεκριμένα μπισκότα και φυσικά να προσαρμόσεις τη συνταγή ανάλογα.
      Θα ήταν ωραίο να μας ενημέρωνες σχετικά με το αποτέλεσμα όταν τα ξαναφτιάξεις.
      Καλά μαγειρέματα!

      Διαγραφή
  13. Πολυ ωραία η συνταγή,θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να χρησιμοποιήσω τις σκληρές καραμέλες βουτύρου ή τις πιο μαλακές στην υφή,αυτές με την παραδοσιακή αγελαδίτσα ως λογότυπο στο περιτύλιγμα!! Ευχαριστώ πολύ,Άννα από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα χρησιμοποίησα τις βουτύρου με την αγελαδίτσα γιατί κόβονται πιο εύκολα :)!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!