Η συνταγή ξανα..εκτελέστηκε στα πλαίσια της έκθεσης 'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..' {θα σας δείξω στο τέλος φωτογραφίες από τις τούρτες μου} όπου και πρόσφερα τα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια. Άρεσαν αρκετά αν και δεν πίστευαν πως περιέχουν πατατάκια {ορίστε κυρίες μου η συνταγή}!
Οι επόμενες που ακολούθησαν προσφέρθηκαν σαν δωράκι, έτσι είχα κι εγώ τη δικαιολογία να 'τσιμπάω' κανένα μπισκοτάκι χωρίς τις ενοχές ότι έφτιαξα μια ολόκληρη δόση για προσωπική κατανάλωση!
Υλικά {για 20-24 μπισκοτάκια}
- 120 γρ. βούτυρο
- 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
- 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
- 1 αβγό
- 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 βανίλιες
- 85 γρ. ψιλοκομμένες καραμέλες βουτύρου-περίπου 12 με 13 καραμέλες
- 1 κούπα θρυμματισμένα πατατάκια, τα απλά αλατισμένα-50 γρ.
- Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και τα φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180c. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες και τη σόδα. Ψιλοκόβουμε τις καραμέλες {δεν βρήκα σταγόνες καραμέλας που ζητούσε η συνταγή και έβαλα καραμέλες βουτύρου}. Στρώνουμε το ανοιχτόχρωμο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο για 30'' να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε τις δυο ζάχαρες και χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά για 1' περίπου. Σταματάμε το μίξερ και συγκεντρώνουμε από τα πλαϊνά του κάδου το υλικό μας.
- Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε για άλλο 1'.
- Σειρά έχουν τα στερεά υλικά τα οποία πλέον ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε με τα χέρια μας.
- Έτοιμη η ζύμη μας.
- Στο ταψί του φούρνου, το ανοιχτόχρωμο, στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε λίγο μείγμα και το πλάθουμε σε μπαλίτσα, μέγεθος καρυδιού. Τα τοποθετούμε έτσι στρογγυλεμένα στο ταψί μας χωρίς να τα πλατύνομαι. Βάζουμε 12 σε κάθε ταψάκι.
- Ψήνουμε για 8' με 10' σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι πολύ μαλακά, δεν τα ξαναβάζουμε όμως στον φούρνο. Τα αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψάκι μαζί με τη λαδόκολλα και τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.
- Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.
Παίρνεις το όμορφο και λαχταριστό αυτό μπισκοτάκι στα χέρια! Δαγκώνεις! Δαγκώνεις και απολαμβάνεις! Και από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά γίνεται αντιληπτή η γεύση του βουτύρου, η οποία ενισχύεται από την καραμέλα βουτύρου. Αναρωτιέσαι..πού είναι το πατατάκι;; Αφού λοιπόν καταβροχθίσεις με δυο μπουκιές το μπισκοτάκι ακολουθεί μια έκρηξη στο στόμα όπου πλέον αναμιγνύεται η γλυκιά βουτυράτη γεύση με την αλμύρα της πατάτας. Όχι, το πατατάκι δεν παραμένει τραγανό, αν αυτό περιμένεις. Είναι ελαφρά-ελαφρά κρατσανιστό και ενσωματώνεται τόσο φυσικά στη ζύμη με ένα αποτέλεσμα τόσο ανέλπιστα ταιριαστό!
Καλή μας όρεξη!
{η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ}
'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..'
Οι φωτογραφίες από τις Τούρτες μου για την εκδήλωση 'Οι Γυναίκες Δημιουργούν..'
Τούρτα Κουτί Δώρο-Fondant Cake Box
Τούρτα ο 'Άγριος Δράκος..γκρρρ'- Dragon Fondant Cake
Romantic Fondant Wedding Cake
Και συγκεντρωμένες οι Τούρτες μου!
Εχω δει κατά καιρούς τέτοιες συνταγές αλλά τα πατατάκια με εκαναν επιφυλακτική, και κανεις δεν εξηγούσε πως ταιριάζουν όλα μαζί, αλλά μας κατατόπισες πλήρως. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι δημιουργίες σου, ελπίζω κάποτε να καταφέρω και εγώ να καλύψω έστω μια τούρτα με ζαχαρόπαστα, χεχεχε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(επίσης, μπορείς να μου πεις που βρηκες την βάση που εχεις τηνΤούρτα Κουτί Δώρο, γιατί ψάχνω και δεν βρίσκω?)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγιναν πολύ νόστιμα Τάνια, να τα φτιάξεις!
ΔιαγραφήΓια τη βάση..σε διακοπές στην Πελοπόννησο 'έπεσα' τυχαία πάνω της σε ένα ζαχαροπλαστείο στον Πύργο!!! Για φαντάσου!! Δεν διανοήθηκα να μην την αγοράσω και ας είχε τόσο μεγάλο ταξίδι να κάνει μέχρι πάνω στα Σέρβια-Κοζάνης!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Είμαι σίγουρη πως αν το θες πολύ θα καταφέρεις να καλύψεις με επιτυχία μια τούρτα με ζαχαρόπαστα!
Φιλιά στο μικρούλι ανθρωπάκι σου!
Καλά έκανες και το αγόρασες, κρίμα που μου πέφτει λιγουλάκι μακρία....
ΔιαγραφήΘα μπορούσες να βλέπεις ή να ρωτάς σε διάφορα ζαχαροπλαστεία!
ΔιαγραφήΟλόκληρη Αθήνα, για!
Κάπου σε περιμένει ένα τέτοιο σταντ..είμαι σίγουρη!
;-)
Πάρα πολύ ωραίες τουρτίτσες. Μου αρέσει και ο συνδυασμός αλμυρού-γλυκού στα μπισκότα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη!
ΔιαγραφήΚαι μένα!
Μυστηρια μπισκότα... πρεπει να τα δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πόσο καταπληκτικες ειναι οι τουρτες σου :)
Να τα δοκιμάσεις Όμορφη!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ! ;-)
Πραγματικά πολύ ιδιαίτερα μπισκότα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον να δοκιμαστούν!
Φιλιά!
Και το ενδιαφέρον και την γευστική περιέργεια κεντρίζουν Ερμιόνη για αυτό και τα έφτιαξα!
ΔιαγραφήΔεν απογοητεύτηκα πάντως!
Φιλάκια!
Τα μπισκότα συ φαίνονται πολύ λαχταριστά! Όσο για τις τούρτες, όπως πάντα υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Στελλίτσα :)
Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!
ΔιαγραφήΦιλάκια Πολλά!
Πατατάκια μαζί με μπισκότα? Με ιντριγκάρεις τρελά!! Όσο για τις τούρτες δεν έχω λόγια...Ειδικά ο δράκος είναι όνειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχεις παρα να τα δοκιμάσεις τότε!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Λίλια!
;-)
Στέλλα μου καλή, τα μπισκότα αυτά μου θυμίζουν φίλη των νεανικών μου χρόνων, που πάντα όταν είχε κάτι γλυκό στο στόμα, όπως η καραμέλα βουτύρου για παράδειγμα, ήθελε μαζί να τρώει και πατατάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα σας εύχομαι.
Είναι ωραίος συνδυασμός σε μπισκότο οπότε μάλλον φαντάζομαι θα είναι
Διαγραφήκαι νόστιμα να τα βάζεις σαν κομμάτι καραμέλα και ένα-δυο πατατάκια στο στόμα και να τα μασάς ταυτόχρονα!!!!
Εμένα μου άρεζαν τα γαριδάκια λότο μαζί με σοκολάτα ιόν αμυγδάλου..άσχετο!!
Φιλιά
Ε και τα δει η κόρη μου....:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τούρτες καταπληκτικές!
Έχουν τα ίδια γούστα με την συναδέλφισσα;;!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Κική!
ουαου για ολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα μπισκοτακια σα να λεμε αλμυρη καραμελα!Pin!
Σε ευχαριστώ πολύ Αναστασία!
ΔιαγραφήΦιλιά
εντάξει, είσαι πολύ μπροστά! Τόσα χρόνια που την έκρυβες τόση φαντασία?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε και πάλι εύγε! Είμαι πολύ περήφανη για τις απίστευτες γλυκολυχουδιές σου! <3
keep walking, Στελλίτσα!
Φιλιά!
ΥΓ: Και μη νομίζεις οτι σε ξέχασα...Επίτηδες δε σ' "επισκέπτομαι" συχνά γιατί μετά από κάθε περιήγηση στο .. γλυκό σου κόσμο, το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου ξεπουλάει...χαχαχα
Ευχαριστώ, αγαπημένη!
ΔιαγραφήΣου στέλνω πολλά φιλιά!
πολυ ωραια η συναγη αν και οταν θα την επαναλαβω θα βαλω λιγοτερη ζαχαρη γιατι η προσθηκη της καραμελας ήδη ενισχυει τη γλυκα και δεν ακουγεται τοσο το αλμυρο απο τα πατατακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είναι αυτό που θέλεις από τα συγκεκριμένα μπισκότα και φυσικά να προσαρμόσεις τη συνταγή ανάλογα.
ΔιαγραφήΘα ήταν ωραίο να μας ενημέρωνες σχετικά με το αποτέλεσμα όταν τα ξαναφτιάξεις.
Καλά μαγειρέματα!
Πολυ ωραία η συνταγή,θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να χρησιμοποιήσω τις σκληρές καραμέλες βουτύρου ή τις πιο μαλακές στην υφή,αυτές με την παραδοσιακή αγελαδίτσα ως λογότυπο στο περιτύλιγμα!! Ευχαριστώ πολύ,Άννα από Αθήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα χρησιμοποίησα τις βουτύρου με την αγελαδίτσα γιατί κόβονται πιο εύκολα :)!
Διαγραφή