26 Νοε 2014

Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Κέικ με Κανέλα, Τζίντζερ και Γαρίφαλο!

Γιορτάζω σήμερα!
Ονομάζομαι Στεργιανή βέβαια και ποτέ δεν αισθάνθηκα άνετα γιορτάζοντας αυτήν τη μέρα αλλά τι να γίνει.. έχει καθιερωθεί πλέον..
Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα..{να, στη γωνία είναι}
Ήθελα να εγκαινιάσω και αυτήν την καινούρια φόρμα που πήρα σαν δώρο από τη silikomart
Και ορίστε το γλυκό {πολλά γλυκά τώρα τελευταία, σωστά;;}!
Μου θυμίζει πολύ έντονα Χριστούγεννα το γλυκό αυτό λόγω των έντονων μπαχαρικών που έχει, για αυτό και ο σχετικός τίτλος
Είναι πολύ νόστιμο γλυκό και κακώς δεν το φτιάχνω πιο συχνά..τα παιδιά ξετρελαίνονται!
Αυτό το κέικ λοιπόν το φτιάχνω αρκετά χρόνια και είναι το αγαπημένο, του αγαπημένου μου αδελφού, του Τάσου
Στο τεφτεράκι μου μάλιστα το έχω γραμμένο σαν 'Κέικ Σοκολάτας του Τάσου'.
Το φτιάχνω και σαν βασιλόπιτα..αμέ..γιατί όχι;!
Αν είστε της ΣοκοΒασιλόπιτας και όχι μόνο, αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή!

          Υλικά
     
      1ο βήμα
  • 2 κούπες ή 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 της κούπας ή 40 γρ. σκόνη κακάο 
  • 1 κ.σ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
      2ο
  • 250 γρ. βούτυρο {μια πλάκα}
  • 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
      3ο
  • 1+1/2 κούπα ή 340 γρ. ζάχαρη 
  • 2/3 της κούπας ή 165 γρ. γάλα
  • 1/3 της κούπας ή 70 γρ. κονιάκ
  • 4 μεγάλα αβγά
      σιρόπι {προαιρετικό}
  • 1 1/2 mars σοκολάτα
  • 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος
  • καραμελίτσες 
       
          Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά από το 1ο βήμα. Κοσκινίζουμε, περισσότερο για να αναμειχθούν καλύτερα όλα τα αρώματα μεταξύ τους. Βάζουμε στην άκρη.
  2. Το βούτυρο και την κουβερτούρα τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα λιώνουμε σιγά σιγά σε χαμηλή θερμοκρασία-στο 4 με μέγιστο το 9 στη δική μου κουζίνα.
  3. Μόλις ρευστοποιηθούν κλείνουμε το μάτι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη πρώτα και ανακατεύουμε. Έπειτα το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό. Και το κονιάκ μετά. Ανακατεύουμε πάλι καλά. Τέλος προσθέτουμε τα αβγά, τα οποία πρώτα έχουμε χτυπήσει μεταξύ τους και ανακατεύουμε.
  4. Στο μπολ με τα στερεά υλικά προσθέτουμε τα υγρά και ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα να υγρανθεί καλά όλο το στερεό υλικό.
  5. Το μείγμα μας είναι αρκετά ρευστό και θέλει ένα σχετικά μεγάλο ταψί. Συνήθως το ψήνω σε ταψάκι 22cm αλλά αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα τη φόρμα σιλικόνης της silikomart. Πρώτα φορά χρησιμοποιώ φόρμα σιλικόνης και μπορώ να πω πως έμεινα πολύ ευχαριστημένη τόσο από το πόσο ωραία ψήθηκε το γλυκό αλλά και από την εμφάνισή του!
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c, πάνω κάτω αντιστάσεις, για 1 ώρα. Αφήνουμε να σταθεί περίπου 5 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε. Διατηρείται πολύ καλά εκτός ψυγείου για κάμποσες μέρες και μάλιστα γίνεται ακόμη πιο νόστιμο!
  7. Για το σιρόπι..{που όπως ανέφερα είναι προαιρετικό} ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τις mars. Ανακατεύουμε. Καταλήγουμε με ένα νόστιμο καραμελένιο σιρόπι, το οποίο μπορούμε είτε να το απλώσουμε σε όλο το γλυκό είτε επιλεκτικά πάνω σε κάθε κομμάτι. Εναλλακτικά μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγη άχνη ζάχαρη.
   
             Καλή μας Όρεξη!



                Για το κέικ χρησιμοποίησα αυτή τη φόρμα σιλικόνης της silikomart

17 Νοε 2014

Πώς να φτιάξετε ένα Καλαθάκι από Ζαχαρόπαστα-How to make a Fondant Basket

Το καλαθάκι αυτό το έφτιαξα για να στολίσει την τούρτα μιας αγαπημένης μου κοπέλας, της Ζέφης, στην τούρτα της, Hello Zefi!
Η κατασκευή του μου φάνηκε αρκετά εύκολη οπότε και αποφάσισα να την μοιραστώ μαζί σας!

Θα χρειαστούμε:
μια επιφάνεια εργασίας, ένα κομμάτι φελιζόλ, οδοντογλυφίδες, κοπίδι και φυσικά ζαχαρόπαστα κατά προτίμηση σε καφέ χρώμα. Στη ζαχαρόπαστα πρόσθεσα λίγο cmc για να σκληρύνει γρηγορότερα και να μπορώ να τη δουλεύω καλύτερα χωρίς να σχίζεται.


Φτιάχνω ένα κορδόνι {παίρνω ένα κομμάτι ζαχαρόπαστας και το ρολλάρω με τα χέρια μου πάνω στην επιφάνεια εργασίας} και τοποθετώ μια οδοντογλυφίδα εκεί όπου θεωρώ ότι θέλω να είναι η αρχή. Φτιάχνω μια θηλιά γύρω από την οδοντογλυφίδα και αρχίζω να τοποθετώ τις οδοντογλυφίδες ζιγκ ζαγκ. Η ζαχαρόπαστα είναι βοηθός και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο-τετράγωνο.


Στην επόμενη σειρά ακολουθούμε αντίθετη φορά με τη ζαχαρόπαστα..δεν σκεπάζουμε αλλά την τοποθετούμε στα κενά και πάνω από την υπάρχουσα σειρά. Καλαθοπλέκουμε..κάπως έτσι..


Συνεχίζουμε έως ότου είμαστε ευχαριστημένοι με το ύψος του καλαθιού..σε αυτό περίπου το σημείο..


..και αφήνουμε να στεγνώσει καλά!

Την επόμενη μέρα αφαιρούμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και συνεχίζουμε για να φτιάξουμε τον πάτο, τη γιρλάντα και το χερούλι του καλαθιού μας.

πάτος.. για να κολλήσει ο πάτος με το καλάθι, στο σημείο επαφής βάζω πολύ λίγο νερό..

 
γιρλάντα..το ίδιο κι εδώ, για να κολλήσει η γιρλάντα στο καλάθι εφαρμόζω ελάχιστο νερό στα σημεία επαφής..


και τέλος το χερούλι..

αφήνουμε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί πριν το τοποθετήσουμε πάνω στο καλάθι. Στις δυο άκρες του χερουλιού μπήγουμε εσωτερικά από μια οδοντογλυφίδα για να μπορέσει να σταθεί όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Και είναι έτοιμο..

Το χερούλι βγήκε λίγο χοντρούλικο..εσείς θα το φτιάξετε πολύ καλύτερο, είμαι σίγουρη!

           Καλές Ζαχαροδημιουργίες

4 Νοε 2014

Τούρτες από Ζαχαρόπαστα-Fondant Cakes: Τούρτα Φιόγκος, Τούρτα Μπαρτσελόνα, Τούρτα Hellow Kitty και Τούρτα Αγρόκτημα

Μερικές από τις τελευταίες δημιουργίες μου..αν θέλετε να δείτε κι άλλες πατήστε στο 'Τούρτες από Ζαχαρόπαστα'!  

                       Girly Girl
Η τούρτα της κόρης μου, Ειρήνης.. η έμπνευση δική της..φιόγκοι και καρδούλες..



 και μπισκοτάκια βουτύρου με το μονόγραμμά της, Ε!


Και η 10χρονη Ειρήνη μου με την τούρτα της..να σε χαιρόμαστε..


 
                         Barcelona

Η τούρτα που έφτιαξα για τα γενέθλια του γιού μου, Ζήση! Barca ολέ..


 και μπισκοτάκια βουτύρου με το αρχικό του, Ζ.

Ο 10χρονος πλέον Ζήσης..χρόνια σου πολλά, παλικάρι..




                      Hello Zefi 

Η hello Ζέφη πάει picnic με το καλαθάκι της από ζαχαρόπαστα..








                                     Το Αγρόκτημα

Διώροφη τούρτα για τον μικρό Αναστάση!





Μαζί με μπισκοτάκια βανίλιας σε σχέδιο αγελάδας μουουουου..και πολύχρωμα cakepops!




               Σας ευχαριστώ!!