22 Οκτ 2011

Κανελοκούλουρα ή Cinnamon rolls

               Λατρεύω τη μυρωδιά της κανέλας. Το ίδιο και τα βλασταράκια μου. Όταν λοιπόν φτιάχνω τα πεντανόστιμα αυτά γλυκάκια, το σπίτι μας μοσχοβολάει και μέχρι να βγουν από το φούρνο έχω ακούσει το "είναι έτοιμα;" τουλάστιχον {το λέει η μικρή μου, δεν είναι χαριτωμένο;} 50 φορές. Γίνονται πάντα ανάρπαστα με επιφωνήματα γευστικής απόλαυσης.             
         Υλικά
  • 250ml γάλα
  • 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/2 κουτ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 1 αβγό 
          Επικάλυψη                                           
  • 100γρ. μαλακωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 3 κουτ.σουπ. κανέλα
  • 100γρ ζάχαρη                                                                                                                           
          Εκτέλεση                                                    
  1. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, ίσα να λιώσει {δεν θέλουμε καυτό το γάλα γιατί θα απενεργοποιήσει τη δράση της μαγιάς}. Βάζουμε το μείγμα σένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να δράσει η μαγιά για κανά 10λεπτο.
  2.  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μαχλέπι και το κακουλέ.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού αυτό της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη {αν κολλάει προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι τη φορά}.
  4.  Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική σακούλα {αν είναι γυάλινο με πλαστική μεμβράνη}, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας ή τραπεζομάντιλο  και το τοποθετούμε σε μέρος σχετικά ζεστό για 30 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σένα μπολάκι τη ζάχαρη με την κανέλα.
  6. Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και το μεταφέρουμε στον πάγκο μας όπου θα το ανοίξουμε με τον πλάστη μας. Θα του δώσουμε σχήμα παραλληλόγραμμου με διαστάσεις 30x35 {στο περίπου πάντα, δεν παίρνουμε και κεφάλια}. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200c.
  7. Αλείφουμε το ανοιγμένο φύλλο με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
  8. Τυλίγουμε σε σχήμα κυλίνδρου από τη πιο φαρδιά πλευρά και κόβουμε σε κομμάτια. Ο αριθμός των κομματιών εξαρτάται από το πόσο λεπτά ή χοντρά θέλουμε τα κανελοκούλουρα μας. Αυτά, στη φωτογραφία είναι λεπτού πάχους και έβγαλα 10 με αυτή τη δόση.
  9. Τα κομμάτια μας αυτά, τα μεταφέρουμε στο στρωμένο με λαδόκολλα ταψί μας με τη φαρδιά τους πλευρά προς τα κάτω και αρκετά κοντά το ένα στο άλλο, ούτως ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους καθώς τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 10 λεπτά.
  10. Αλείφουμε ελαφρά με το  χτυπημένο αβγό και φουρνίζουμε. Τα ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 25 λεπτά.
  11. Μπορούμε να κάνουμε παραπάνω από μια δόσεις εκτελώντας τη συνταγή μέχρι το βήμα 9 και να τα καταψύξουμε μέχρι και για 1 μήνα. Όταν θα τα βγάλουμε από την κατάψυξη, δεν τα αποψύχομαι, τα φουρνίζουμε αφού πρώτα τα περάσουμε με το αβγό.                                                                         Καλή μας όρεξη. 
 
                                .

20 Οκτ 2011

BURRITOS με Κοτόπουλο {αυθεντική μεξικάνικη συνταγή}

              Μ' αρέσει σε μια συνταγή να φτιάχνω τα πάντα μόνη μου, τουλάχιστον προσπαθώ να το κάνω. Έτσι και σ' αυτήν τη συνταγή τα έκανα όλα μόνη μου, ή έτσι νόμιζα. Έρχεται όμως ο γιος μου και μου υπενθυμίζει πως το κοτόπουλο δεν το μαγείρεψα εγώ αλλά το πήραμε έτοιμο μαγειρεμένο. Και αυτή είναι η αλήθεια. Το κοτόπουλο μας τάισε δυο μέρες  και σ' αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα ό,τι περίσσεψε. Τίποτα λοιπόν δεν πάει χαμένο.          
          Υλικά          
  • Μαγειρεμένο κοτόπουλο 
  • 1/2 κιλό ντομάτες αλεσμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. καγιέν
  • 1 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 1/2 κ.γ. τσίλι  
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • αλάτι
  • 6 σπιτικές torrtilas {συνταγή εδώ}
  • πικάντικη σάλτσα taco {συνταγή οσονούπω} 
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη 
  • τριμμένο κίτρινο τυρί emmental                                                                                            
              Εκτέλεση          
  1. Ξεψαχνίζουμε τα κομμάτια του μαγειρεμένο κοτόπουλου. Αν δεν έχουμε περισσεύματα κοτόπουλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 στήθος νωπού, κομμένο σε κομμάτια. Αλλά θα πρέπει πρώτα να τα βράσουμε.
  2. Στην κατσαρόλα μας ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και τσιγαρίζουμε το μισό από το κρεμμύδι και τη μισή πιπεριά.
  3. Προσθέτουμε τις αλεσμένες ντομάτες, το σκόρδο, το καγιέν, το κύμινο, το τσίλι, το ξύδι και το αλάτι. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς, βράζουμε τη σάλτσα για 10' και μετά προσθέτουμε το κοτόπουλο. Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά μας και να σωθούν τα πολλά υγρά. Θέλουμε να είναι παχύρρευστο το μείγμα μας.  
  4. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να χλιαρίνει. 
  5. Στο μεταξύ συνδυάζουμε σ' ένα μπολάκι τη ντομάτα, το υπόλοιπο από το κρεμμύδι και την πιπεριά, λίγο αλατάκι, ανακατεύουμε και φτιάχνουμε μια ωραία σάλτσα γαρνιτούρα.
  6. Σε ζεστές torrtilas {μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμες} βάζουμε κατά μήκος λίγο μαρούλι, 1-2 κουτ.σουπ. από το μείγμα κοτόπουλου, λίγη σάλτσα γαρνιτούρα, τυρί emmental, και πικάντικη σάλτσα taco. Ενώνουμε τις δυο άκρες σαν φλογέρα και τη μία από τις δύο άκρες που προεξέχουν τη διπλώνουμε προς τα πάνω για να μην έχουμε απώλειες. 
  7. Μπορούμε αντί για κοτόπουλο να χρησιμοποιήσουμε μοσχάρι. Είναι εξίσου νόστιμο.                                                                                               Καλή μας όρεξη.                                                                                                           

18 Οκτ 2011

Μελιτζάνες Παπουτσάκια


 Μια πιο ελαφριά εκδοχή του πεντανόστιμου αυτού πιάτου χωρίς την παραδοσιακή μπεσαμέλ, το τηγάνισμα και τις επιπλέον θερμίδες. Εξάλλου, κάτι έπρεπε να κάνω και αυτές τις ξεχασμένες μελιτζάνες, οι οποίες όμως με βγάλαν ασπροπρόσωπη.
                   Υλικά
  • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 
  • 1  μέτριο κρεμμύδι 
  • 2 δοντάκια σκόρδου
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • κεφαλοτύρι σε λεπτές ράβδους 
  • ροδέλες ντομάτας 
  • 1 1/2 φλ.του καφέ ελαιόλαδο 
  • αλάτι και πιπέρι                                     
                  Εκτέλεση                      
  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ξεπικρίσουν.
  2. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας με λίγο νερό για να φύγει η αψάδα του και να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας. Λίγο πριν εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τον οποίο σοτάρουμε μέχρι να μην είναι ροζ, ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από το μούλτι, τα σκόρδα, 1 φλ. του τσαγιού ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιαρίνει.
  3. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις αραδιάζουμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαΐ μας και τις περνάμε με ένα πινέλο μαγειρικής με το υπόλοιπο λάδι {δεν χρησιμοποιούμε όμως όλο το λάδι}. Τις αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τις χειριστούμε.
  4. Και ήρθε η ώρα της συναρμολόγησης. Παίρνουμε το κάθε μισό της μελιτζάνας, τρυπάμε το εσωτερικό με ένα πιρούνι και το "πατάμε" ούτως ώστε να δημιουργήσουμε μια βαρκούλα {μήπως να τα λέγαμε μελιτζάνες βαρκούλες και όχι μελιτζάνες παπουτσάκια;}. Αυτή τη βαρκούλα τη γεμίζουμε με τον κιμά {όχι να ξεχειλίζει } και από πάνω βάζουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα ντομάτας.Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι εξαντλήσεως των υλικών μας. Τέλος ραντίζουμε κάθε βαρκούλα {μου ταιριάζει καλύτερα} με το λάδι που έχει απομείνει. Δεν προσθέτουμε νερό, η ντομάτα θα βγάλει τα δικά της υγρά.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 c για περίπου 20'.                                                                                                                                                                                                              Καλή μας όρεξη.


17 Οκτ 2011

Πατάτες Γιαχνί





            Απλή, νόστιμη και γρήγορη σούπα όταν είναι ένα από εκείνα τα πρωινά που πρέπει να τα προλάβουμε όλα και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Με φετούλα και μια εποχιακή σαλάτα έχουμε το τέλειο μεσημεριανό.
             Υλικά    
  • 8 μέτριες πατάτες 
  • 2 ώριμες  ντομάτες
  • 1 κουτ. του γλυκού βεγκέτα
  • 1/2 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο  
  • περίπου 2 λίτρα βραστό νερό                                                                                                                                                                                                                  Εκτέλεση        
  1.  Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες  πρώτα στη μέση, κάθε μισό και αυτό στη μέση και μετά κόβουμε κάθετα για να πάρουμε 6 κομμάτια από κάθε μισό. 
  2. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας μαζί με το λάδι και τις αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 3-4 λεπτά.
  3. Περνάμε τις ντομάτες από το ρεντέ ή το μούλτι, τις προσθέτουμε μαζί με τη βεγκέτα  και το πιπέρι. Προσοχή στο αλάτι γιατί η βεγκέτα έχει και αυτή το αλατάκι της {η βεγκέτα είναι μια μίξη στεγνών μπαχαρικών και λαχανικών που ενισχύει τη γεύση του φαγητού μας}.
  4. Τέλος περιχύνουμε με το βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες.
  5. Αφήνουμε να πάρει μια βράση το φαΐ με κλειστό πάντα το καπάκι, και έπειτα χαμηλώνουμε λίγο πιο πάνω από το μισό, στα 3/4 περίπου την ένταση της εστίας.
  6. Βράζουμε γύρω στα τρία τέταρτα ή ώσπου να βράσουν οι πατάτες αλλά να μη παραβράσουν και διαλυθούν. Καθ όλη τη διάρκεια προσέχουμε να μη σωθεί το νερό, οπότε και προσθέτουμε πάντα όμως βραστό.
  7. Το τελευταίο 10λεπτο δυναμώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε το καπάκι, έτσι βοηθάμε να χυλώσει η σούπα μας. Κατά το σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε πιάτο μια τσιμπιά μπούκοβο.Το σηκώνει άλλωστε και ο καιρός.                                                                                        {Στη φωτογραφία έκανα μια παραλλαγή, τις πατάτες τις πέρασα με το μούλτι χειρός και έριξα από πάνω λίγη κρέμα γάλακτος. Έτσι για αλλαγή. Ευτυχώς το έκανα μόνο για το συγκεκριμένο πιάτο-το οποίο έφαγα εγώ- γιατί θύμισε στα καμάρια μου παιδική τροφή και απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα}.                                                                                                     Καλή μας όρεξη.                      

                                                                                                            

15 Οκτ 2011

Πορτοκαλοκεΐκ

           Ένα απίστευτα εύγευστο κέικ, ευωδιαστό και μοσχομυριστό. Και δεν γράφω υπερβολές. Με το πρωινό μας καφεδάκι ή σαν κολατσιό για το σχολείο των παιδιών είναι τέλειο. Απλά δοκιμάστε το.
                   
              Υλικά          
  • 2 1/4  της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2  κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2   κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4   κουτ. του γλυκού σόδα
  • 2  βανίλιες
  • 113γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/4  της κούπας ζάχαρη
  • 2   μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2   κουτ. του γλυκού ξύσμα πορτοκάλια
  • 3   κουτ. της σούπας γάλα
  • 3/4 της κούπας φυσικό χυμό πορτοκαλιού {περίπου 2 μεγάλα πορτοκάλια}                                                                       
              Εκτέλεση                                                                                                                      
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 c,  λαδώνουμε των 22 cm ταψάκι στο οποίο θα το ψήσουμε, στρώνουμε με λαδόκολλα την οποία λαδώνουμε και αυτή.                                                         
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη σόδα και τις βανίλιες.
  3. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη μαλακωμένη μαργαρίνη να αφρατέψει καλά.
  4. Σιγά-σιγά ρίχνουμε τη ζάχαρη στη μαργαρίνη.
  5. Συνέχεια έχουν τα αβγά, τα οποία προσθέτουμε ένα-ένα και μετά από κάθε προσθήκη χτυπάμε πολύ καλά. 
  6. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το χυμό του πορτοκαλιού σε τρεις δόσεις αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι {μέσα στο χυμό έχουμε βάλει το ξύσμα καθώς και το γάλα}.Στο τελικό αυτό στάδιο χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και όχι για πολύ. Θέλουμε απλώς να ενσωματωθούν τα υλικά μετά από κάθε προσθήκη. 
  7. Ψήνουμε για 45' με 50' ή μπορούμε να κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να διαπιστώσουμε αν είναι το γλυκάκι μας είναι έτοιμο. Το φούρνο μας μπορούμε να τον ανοίξουμε χωρίς το φόβο να καθίσει το γλυκό μας μετά τη μισή ώρα ψησίματος.
  8. Αφού βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το ακουμπάμε σε σχάρα χωρίς να το σκεπάσουμε για 10'. Πριν το αναποδογυρίσουμε στην πιατέλα μας, περνάμε περιμετρικά ανάμεσα στη φόρμα και το γλυκό ένα μαχαίρι για είμαστε σίγουροι ότι ξεκόλλησαν τα τοιχώματα του γλυκού.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και είτε μπορούμε να το διακοσμήσουμε ρίχνοντας από πάνω με τη σήτα λίγη ζάχαρη άχνη, είτε να ετοιμάσουμε ένα απλό γλάσο με πέντε, έξι  κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι και άχνη τόση όση  για να πάρουμε ένα ρευστό γλάσο. Μπορούμε να το φάμε και σκέτο. Δική σας η επιλογή.                                     
            Καλή μας όρεξη.
Για να έχουμε ένα τέλειο επίπεδο κέικ εφαρμόζουμε στο ταψάκι μας το tip με τη λωρίδα βρεγμένης πετσέτας όπως περιγράφεται εδώ.

14 Οκτ 2011

Γλυκές ή Αλμυρές Κρεπούλες

      Αγαπημένη και εύκολη λύση για το πρωινό ή απογευματινό γεύμα. Μπορεί να είναι η βάση για αλμυρές ή γλυκές δημιουργίες. Εμείς τις προτιμούμε με μερεντούλα. ΑΝ περισσέψουν τις φυλάμε στο ψυγείο για 1 με 2 μέρες ή τις χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε το μεσημεριανό της επομένης γεμίζοντας αυτές αντί για κανελόνια. Συνταγή πασπαρτού δηλαδή.
                  Υλικά
  • 2 κούπες χλιαρό γάλα
  • 2 κουτ. της σούπας σπορέλαιο
  • 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις   
  • 2 αβγά                                                                                                                                        Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε το γάλα  σε πυράντοχο μπολ και το ζεσταίνουμε στο μικροκυμάτων για 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη,το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το αναδευτήρι μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  3. Ανακατεύουμε και τα αβγά και έχουμε ένα χυλό προς το πολύ ρευστό.
  4. Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι μας σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί πολύ, χωρίς να το λαδώσουμε {προσωπικά χρησιμοποιώ το μικρό τηγάνι των 16cm, μας αρέσουν οι μικρούλες κρέπες αλλά αυτό είναι θέμα γούστου}.
  5. Το πάχος τις κρέπας εξαρτάται από το πόσο υλικό θα βάλουμε στην κουτάλα μας. Για το μικρό τηγάνι θεωρώ ότι η μισή δόση της κουτάλας πως είναι αρκετή. Γιατί δεν την θέλουμε ούτε παχιά αλλά ούτε και λεπτή. Αλλά και πάλι είναι θέμα γούστου.
  6. Αφού ρίξουμε το μείγμα στο τηγάνι, περιμένουμε μέχρι να εμφανιστούν σε όλη την επιφάνεια τρυπίτσες και μετά γυρίζουμε  από την άλλη μέχρι να ροδίσει και αυτήν η πλευρά. Η όλη διαδικασία διαρκεί πολύ λίγο για αυτό χρειάζεται προσοχή. Βγαίνουν γύρω στις 12 μικρές κρεπούλες.  
          Καλή μας όρεξη.