18 Οκτ 2011

Μελιτζάνες Παπουτσάκια


 Μια πιο ελαφριά εκδοχή του πεντανόστιμου αυτού πιάτου χωρίς την παραδοσιακή μπεσαμέλ, το τηγάνισμα και τις επιπλέον θερμίδες. Εξάλλου, κάτι έπρεπε να κάνω και αυτές τις ξεχασμένες μελιτζάνες, οι οποίες όμως με βγάλαν ασπροπρόσωπη.
                   Υλικά
  • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 
  • 1  μέτριο κρεμμύδι 
  • 2 δοντάκια σκόρδου
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • κεφαλοτύρι σε λεπτές ράβδους 
  • ροδέλες ντομάτας 
  • 1 1/2 φλ.του καφέ ελαιόλαδο 
  • αλάτι και πιπέρι                                     
                  Εκτέλεση                      
  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ξεπικρίσουν.
  2. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας με λίγο νερό για να φύγει η αψάδα του και να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας. Λίγο πριν εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τον οποίο σοτάρουμε μέχρι να μην είναι ροζ, ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από το μούλτι, τα σκόρδα, 1 φλ. του τσαγιού ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιαρίνει.
  3. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις αραδιάζουμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαΐ μας και τις περνάμε με ένα πινέλο μαγειρικής με το υπόλοιπο λάδι {δεν χρησιμοποιούμε όμως όλο το λάδι}. Τις αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τις χειριστούμε.
  4. Και ήρθε η ώρα της συναρμολόγησης. Παίρνουμε το κάθε μισό της μελιτζάνας, τρυπάμε το εσωτερικό με ένα πιρούνι και το "πατάμε" ούτως ώστε να δημιουργήσουμε μια βαρκούλα {μήπως να τα λέγαμε μελιτζάνες βαρκούλες και όχι μελιτζάνες παπουτσάκια;}. Αυτή τη βαρκούλα τη γεμίζουμε με τον κιμά {όχι να ξεχειλίζει } και από πάνω βάζουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα ντομάτας.Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι εξαντλήσεως των υλικών μας. Τέλος ραντίζουμε κάθε βαρκούλα {μου ταιριάζει καλύτερα} με το λάδι που έχει απομείνει. Δεν προσθέτουμε νερό, η ντομάτα θα βγάλει τα δικά της υγρά.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 c για περίπου 20'.                                                                                                                                                                                                              Καλή μας όρεξη.