26 Μαρ 2012

Κεφτεδάκια

Νόστιμοι, ζουμεροί κεφτέδες με μπαχάρια και αρώματα. Η συνταγή είναι της μαμάς και αν σας αρέσουν τα κεφτεδάκια σας αφράτα τότε πετύχατε διάνα. Τα μικρά μου τα λατρεύουν και αν τα κάνετε σε μικρότερο σχήμα μπουκίτσας είναι τέλεια για μπουφέ. 

           Υλικά {για 10-12 κεφτεδάκια}
  • 1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο
  • 4 μπαγιάτικες φέτες ψωμί
  • 1 αβγό
  • 1 μικρό κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κ.σ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
          Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε τις φέτες ψωμιού σε αρκετό νερό και αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. 
  2. Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ με καπάκι βάζουμε το κιμά μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο στο μούλτι και τα προσθέτουμε στον κιμά όπως επίσης το αβγό, το ελαιόλαδο και όλα τα μπαχάρια μέχρι και το αλάτι. Τέλος στίβουμε με τα χέρια μας το ψωμί και το προσθέτουμε θρυμματίζοντάς το. Ζυμώνουμε έντονα για περίπου 3'-4'.
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί και να ενσωματώσει όλα τα αρωματικά που του προσθέσαμε. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει και από το προηγούμενο βράδυ.
  4. Όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσουμε το φαγάκι μας, βάζουμε το λάδι {συνήθως τα τηγανίζω με μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο} σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας. Έχουμε σε ένα βαθύ πιάτο αρκετό αλευράκι και περνάμε ελαφρά, ταμποναριστά κάθε κεφτεδάκι. Αφού ζεσταθεί πολύ το λάδι, προσθέτουμε όσα κεφτεδάκια χωράει το τηγάνι μας. Μη το παραγεμίσουμε όμως, να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους. 
  5. Τηγανίζουμε για 2'-3' αρχικά στο 9 {η κουζίνα μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9} και μετά χαμηλώνουμε στο 8 για όλους τους υπόλοιπους καφτέδες. Κάθε μεριά την τηγανίζουμε περίπου για 4' χωρίς να αναποδογυρίζουμε συνεχώς.
  6. Τοποθετούμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια μας σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  7. Σερβίρουμε ζεστά ή τα τρώμε κρύα με λίγο μπούκοβο.
                Καλή μας όρεξη