18 Ιαν 2012

Σπιτικές Tortillas


         Nόστιμη Μεξικάνικη συνταγή. Βέβαια είναι αρκετά τροποποιημένη, γιατί ούτε το ειδικό καλαμποκάλευρο {masa harina} που απαιτεί η συνταγή είναι εύκολο να βρεθεί ούτε και το λαρδί το έχω εύκαιρο. Οπότε έφερα την συνταγή στα μέτρα μου και μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, οι πιτούλες μαλακές και ευκολοφάγωτες.Μπορείται να τις γεμίστε με ότι τραβάει η όρεξη σας και αν μπαγιατέψουν τις κόβεται σε τριγωνάκια, τις ραντίζεται με λίγο λαδάκι και ρίγανη, τις βάζετε στο φούρνο, τις ψήνεται για κανένα 10΄ και φτιάχνεται τα δικά σας τραγανιστά chips.

                  Υλικά
  • 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/3 της κούπας λάδι {μισό ελαιόλαδο-μισό σπορέλαιο}
  • 1 κούπα πολύ ζεστό νερό
               Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε, προσοχή μόνο με το ζεστό νερό.
  2. Ζυμώνουμε πολύ καλά και έντονα για 2΄-3΄. Η ζύμη που θα πάρουμε θα είναι σχετικά σφιχτή.
  3. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη για 30΄να ξεκουραστεί.
  4. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε 1-2 φορές και της δίνουμε σχήμα κυλινδρικό. Κόβουμε σε 15 μικρά κομμάτια, δίνουμε σφαιρικό σχήμα στα κομμάτια αυτά και τα ξαναβάζουμε στο μπολ μας, έχοντάς τα πάντα σκεπασμένα {όχι, δεν κολλάνε μεταξύ τους}. Εννοείται πως ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε τις tortilles μας, θα είναι και ο αριθμός των κομματιών στα οποία θα χωρίσουμε τη ζύμη μας.
  5. Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε κυκλικό σχήμα {δεν αλευρώνουμε}, οι δικές μου είχαν το μέγεθος από ένα πιάτο του γλυκού. Στρώνουμε τις πιτούλες μας σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα.
  6. Βάζουμε το αντικολλητικό τηγανάκι μας {χρησιμοποιήσα των 16cm} στο μάτι στο 7,5 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9} και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ λιπαρή ουσία για την παρασκεύη των tortillas.
  7. Βάζουμε μία-μία τις πιτούλες και ψήνουμε πρώτα από τη μια πλευρά μέχρι να δούμε να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες περιμετρικά και αναποδογυρίζουμε αμέσως με μια σπάτουλα. Θα δούμε την tortilla να φουσκώνει. Θα πιέσουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα όχι όμως για να την ξεφουσκώσουμε αλλά για να την βοηθήσουμε να ψηθεί. Αυτό θα το κάνουμε για 30'' με 1', προσοχή μην την κάψουμε. Ξαναγυρίζουμε στην αρχική πλευρά και ψήνουμε και από αυτή την μεριά. Θα είναι έτοιμη αν στην επιφάνει και των δυο πλευρών υπάρχουν καφέ κυλίδες.
  8. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για τα υπόποιπα πιτάκια μας. Τις έτοιμες tortillas τις βάζουμε σε ένα πιάτο, τη μια πάνω από την άλλη και από την πρώτη ακόμα tortilla σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας γιατί ξεραίνονται.
  9. Αν σε κάποια στιγμή "καπνίσει" το τηγάνι μας, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  10. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι ...τόσο. Απλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση και αν δεν τα καταφέρεται με την πρώτη, μην απογοητευτείτε και τα παρατήσετε. Ξαναδοκιμάστε γιατί αξίζουν τον κόπο. Και αν κάποιος-α χρειάζεται κάποια διευκρίνιση, ας μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου. Θα χαρώ να βοηθήσω.
                          Καλή μας όρεξη.