6 Φεβ 2012

Κανελοτσουρεκάκι

       Ένα τσουρεκάκι διαφορετικό και τόσο μα τόσο νόστιμο. Τα παιδιά μου δεν θα είχαν αντίρρηση να το τρώνε κάθε μέρα για κολατσιό. Είναι πασπαλισμένο με την αγαπημένη μας κανέλα, οπότε επιβάλλεται να μοσχομυρίσει το σπίτι μας ξανά με το υπέροχο άρωμα της. Δεν θα το φτιάξεται μόνο μια φορά, σας το εγγυώμαι.

              Υλικά
  • 3 1/2  κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη 
  • 1 φακελάκι μαγιά 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο ή 1/2 σπορέλαιο
  • 1/3 της κούπας γάλα
  • 1/4 της κούπας νερό
           Για την επικάλυψη
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 4-5 κ.σ. ζάχαρη
  • κανέλα
                Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και τις βανίλιες.
  2. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά μας.
  3. Σε ένα μπρίκι {ή στο μικροκυμάτων} βάζουμε το βούτυρο με το γάλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Αφού λιώσει το βούτυρο και ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε το νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο ζεσταίνουμε απλώς το γάλα με το νερό μαζί {στο μικροκυμάτων για 40''} και βάζουμε το σπορέλαιο κατευθείαν στο αλεύρι.
  4. Ήρθε η ώρα της ανάμειξης. Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά και το μείγμα με το βούτυρο. Πλάθουμε δημιουργώντας μια ζύμη η οποία κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  6. Μετά από 1 ώρα θα έχει 2πλασιαστεί σε όγκο.
  7. Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και πλάθουμε 3-4 φορές απαλά το ζυμάρι μας.
  8. Ανοίγουμε σε φύλλο.
  9. Απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με τη βοήθεια ενός πινέλου, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όση κανέλα θέλουμε.
  10. Κόβουμε σε λωρίδες και στιβάζουμε προσεκτικά τη μια πάνω στην άλλη.
  11. Έπειτα, τις λωρίδες αυτές τις κόβουμε κάθετα σε μικρές μεριδούλες.
  12. Τις μεριδούλες αυτές τις τοποθετούμε όρθιες σε ένα καλά βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψάκι. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30' ακόμη.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170c για 40'. Το τσουρέκι αυτό δεν χρειάζεται κόψιμο, παρά το τραβάμε και στο στόμα μας καταλήγουν μπουκιές  θεικής απόλαυσης και μαγικής ευδαιμονίας.

             Καλή μας όρεξη.
Προσαρμοσμένο από τη joythebaker.com