11 Δεκ 2013

Μελομακάρονα

Τελευταία ανάρτηση για το 2013 με μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή!
Μπουκίτσες γλυκές και μελωμένες, φτιαγμένες με τη βοήθεια της Ειρηνούλας μου, της πολυτιμότερης βοηθού που θα μπορούσα να έχω!
Σας ευχόμαστε, μητέρα και κόρη, καλές γιορτές με υγεία και άπειρη αγάπη!!
Χρόνια Πολλά!!

          Υλικά {για 30 μεγάλα-50 μικρά μελομακάρονα}
  • 1 1/2 κούπα σπορέλαιο, καλής ποιότητας
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μπέικιν των 20γρ.
  • 1 κ.γ. φουσκωτό κανέλα
  • 1 κ.γ. σόδα
         σιρόπι
  • 2 1/2 κούπες νερό 
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα μέλι {εξαιρετικής ποιότητας-ευχαριστώ Τάσo!}
  • καρύδια
         Εκτέλεση
  1. Σε μια βαθιά λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και την κανέλα. Σε μια πιο μικρή βάζουμε τα υγρά υλικά: τα λάδια, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Τα κρατάμε στην άκρη για όταν θα είμαστε έτοιμες να πλάσουμε τα μελομακάρονα.
  2. Σιρόπι: Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη. Βάζουμε στη φωτιά. Θέλουμε να λιώσει η ζάχαρη μέσα στο νερό και μετά να προσθέσουμε το μέλι. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς γιατί με το μέλι φουσκώνει το μείγμα. Σιγοβράζουμε για 5' και ταυτόχρονα ξαφρίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Το μυστικό στο μέλωμα στη συγκεκριμένη συνταγή είναι, ζεστό {όχι καυτό} το σιρόπι και κατευθείαν από το φούρνο τα μελομακάρονα {θα σου το ξανά..υπενθυμίσω!!}.
  3. Στρώνουμε με λαδόκολλα 2 ταψιά κουζίνας {για τα 30 κομμάτια από 15 σε κάθε ταψί} και ανάβουμε το φούρνο μας στους 180c. Βάζουμε τα καρύδια σε μια σακούλα κατάψυξης και με τον μπαλτά δίνουμε ελαφρά χτυπήματα στη σακούλα, αφενός γιατί με πολύ έντονα χτυπήματα ανοίγουν οι ραφές της σακούλας και όλο το εσωτερικό καταλήγει..παντού και αφετέρου γιατί θέλουμε τα καρύδια σε σχετικά χοντρά κομματάκια και όχι σκόνη. Οπότε συγκρατηθείτε..
  4. Και έχουμε όλα τα υλικά μας συγκεντρωμένα και έτοιμα. Και αισθανόμαστε μια ανυπομονησία  να γαργαλάει τα δάχτυλά μας και μια γλυκιά προσμονή να κυριεύει τον ουρανίσκο μας!                               Θα πετύχουν;; Θα είναι νόστιμα;
  5. Στη λεκάνη με το αλεύρι χύνουμε μονομιάς τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να αισθανθούμε πως όλες οι περιοχές της ζύμης είναι το ίδιο υγρές. Δεν παραζυμώνουμε.
  6. Σχηματίζουμε μικρές ή μεγάλες μπαλίτσες ανάλογα τα γούστα. 
    Θα πρέπει να προσέξουμε να είναι όλες οι μπουκίτσες πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Εγώ έφτιαξα τορνευτά μελομακάρονα φέτος {άκουσα 'τεμπέεελααα';;;.. απλά..εμμ..δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου..}.
  7. Τα αραδιάζουμε όμορφα και τακτικά με μια απόσταση το ένα από το άλλο, δεν απλώνουν απλά φουσκώνουν. Εγώ χάραξα μερικές επιφανειακές γραμμές με το μαχαίρι, έτσι για το σχέδιο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 40'. Ο χρόνος βέβαια ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών. Τα δικά μου που ήταν μεγάλα, χρειάστηκαν 40' για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό χρυσοκάστανο χρώμα που έχουν τα μελομακάρονα. Αν τα φτιάξετε πιο μικρά θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο, περίπου στα 30'.
  8. Λίγο πριν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο ελέγχουμε το σιρόπι μας που το θέλουμε ζεστό. Αν έχει κρυώσει στο μεταξύ το βάζουμε για κάποια λεπτά σε μέτρια φωτιά να ξαναζεσταθεί. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί για να είναι το σιρόπι μας στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  9. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο βουτάμε τα μελομακάρονά μας στο σιρόπι. Βάζουμε όσα χωράνε μέσα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε για 1' από την κάθε μεριά {όχι παραπάνω γιατί θα λασπώσουν}, τα αφαιρούμε με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας, τα ακουμπάμε απαλά σε με επιφάνεια καλυμμένη με λαδόκολλα και τα 'ραντίζουμε' ένα-ένα με το καρυδάκι μας.
  10. Αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν. Όσο 'κάθονται' τα μελομακάρονα τόσο πιο νόστιμα γίνονται {αν προλάβουν δηλαδή}. 
    Βάζεις την άκρη της μελωμένης αυτής μπουκίτσας ανάμεσα στα δόντια σου και δαγκώνοντας απαλά αντιλαμβάνεσαι μια απειροελάχιστη αντίσταση. Τρόμος..Μου αντιστέκεται;; Και πάνω που είσαι έτοιμη να απογοητευτείς, συνειδητοποιείς πως όλη η γλύκα και η αφρατάδα είναι επιμελώς προστατευμένη κάτω από το ατσούμπαλο αυτό περίβλημα..
          
                                  Καλά Χριστούγεννα