9 Ιαν 2012

Ζύμη και Σάλτσα για Πίτσα

      Η συνταγή για τη ζύμη είναι πολύ εύκολη, απαιτεί λίγα υλικά και είναι η μόνη που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και για τη σάλτσα, την οποία το χειμώνα την κάνω με χυμό ντομάτας και το καλοκαίρι με φρέσκια ντοματούλα. Μπορείτε με τη ζύμη αυτή να κάνετε και μίνι πιτσάκια, καλτσόνε ή ακόμη και να την αρωματίσετε με σκόνη σκόρδου, ρίγανη, βασιλικό {έχουμε δοκιμάσει όλες τις παραλλαγές}. Όπως και να την κάνετε είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστείτε.

                 Υλικά για τη ζύμη
  • 1 κούπα νερό {προς το ζεστό}
  • 2 κ.σ. μέλι {εναλλακτικά ζάχαρη}
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 1/2 με 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                  Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε το ζεστό νερό σε μεγάλο γυάλινο μπολ { το πόσο έτοιμο είναι το νερό για την μαγιά μας το ελέγχουμε αν βάλουμε το μικρό μας δαχτυλάκι μέσα σ' αυτό, μετρήσουμε μέχρι το 10 και είναι ανεκτό - μη τσουρουφλιστούμε κιόλας}.
  2. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. 
  3. Ακολουθεί η μαγιά, την οποία ανακατεύουμε με το χέρι να εξαφανιστούν τυχόν μπαλάκια και αφήνουμε 10' να δραστηριοποιηθεί και να φουσκώσει - θα γίνει διπλάσια. Αν σε περίπτωση δεν έχει φουσκώσει η μαγιά σημαίνει πως κάτι δεν πήγε καλά και πρέπει να φτιάξουμε άλλη {ενδέχεται να ήταν ή πολύ ζεστό το νερό ή όχι όσο ζεστό χρειαζόταν}.
  4. Πάνω στην ωραία φουσκωμένη πλέον μαγιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τις 2 1/2 από τις κούπες αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Κατά το πλάσιμο μπορούμε να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι αν κολλάει η ζύμη, με προσοχή όμως. Μπορεί να χρειαστούν μόνο οι 3 κούπες και αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που χρησιμοποιούμε. Αυτό που θέλουμε είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, και αυτό το καταλαβαίνουμε αν πιέσουμε με το δείκτη μας τη ζύμη και αυτή επανέλθει μετρώντας μέχρι το 5.
  5. Καλύπτουμε το μπολ μας με πλαστική διαφάνεια, σκεπάζουμε με καθαρό τραπεζομάντιλο, βάζουμε σε ζεστό μέρος {μπορούμε και στο φούρνο ανάβοντας στους 50c} και ξεχνάμε τη ζύμη για 1 ωρίτσα.
  6. Όταν την ξαναδούμε θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον 2πλάσια, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει, την βάζουμε σε καλά λαδωμένο μεγάλο ταψί και αρχίζουμε να την ανοίγουμε πιέζοντας με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να καλύψει όλο το ταψί μας. 
  7. Ακολουθεί η επικάλυψη με τη σάλτσα.
                Υλικά για τη σάλτσα
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας { 3-4 ντομάτες περασμένες στο τρίφτη}
  • 3 κ σ.ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι
             Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολάκι και είναι έτοιμη. Πανεύκολα, γρήγορα και νόστιμα. Τα παιδιά τη τρώγανε με το κουτάλι.
                        Καλή μας όρεξη.

        Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα θα προσθέσουμε και 1 κ.γ.πελτέ ντομάτας. Έτσι η σάλτσα θα είναι πιο σφιχτή.
       Δείτε και την συνταγή "Πίτσα με Κοτόπουλο" εδώ.