23 Νοε 2013

Πώς να κόψετε και να γεμίσετε το Παντεσπάνι για μια Τούρτα με Ζαχαρόπαστα-How to Cut and Fill a Fondant Cake

Συνεχίζω με μια ακόμα ανάρτηση σχετική με τις Τούρτες μου. Έχω αποφασίσει να σας αποκαλύψω όοοολα τα μυστικά μου!! Εντάξει, τα λίγα αυτά που γνωρίζω λέω να τα μοιραστώ μαζί σας.
Και δεν είναι πια και τα τρομερά μυστικά. Απλά στις δικές μου αναρτήσεις βλέπετε τα βήματα που ακολουθώ εγώ και τα οποία είναι αποτέλεσμα προσωπικών προσπαθειών και ενίοτε αποτυχιών {όπως έχω τονίσει άλλωστε τόσες φορές, το ξέρω!!}.
Θα αισθανόμουν λοιπόν πολύ χαρούμενη αν, μέσα από αυτά που γράφω και δείχνω, βοηθούσα έστω και λίγο οποιονδήποτε να αισθανθεί πιο άνετα και επιχειρήσει να φτιάξει μια τούρτα με ζαχαρόπαστα.
Γιατί πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να φτιάξει όμορφες τούρτες, φτάνει να το θέλει..πολύ όμως!!
Και δεν με θεωρώ ειδήμονα. Μια αυτοδίδακτη κοπέλα είμαι {ναι, είμαι μικρή ακόμα!!! μη γελάς!!!} που της αρέσει να φτιάχνει τούρτες με ζαχαρόπαστα.
Τις Τούρτες της Στέλλας!


         Τι θα χρειαστούμε

για να συναρμολογήσουμε μια τούρτα: ένα καλοψημένο παντεσπάνι, σαντιγύ, μαρμελάδα {προαιρετική}, βουτυρόκρεμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής {μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πολυσακούλες κουζίνας}, μια βάση, χάρακα, σπάτουλα, ένα πολύ καλό μαχαίρι και οδοντογλυφίδες.


Αρχίζουμε με το παντεσπάνι. Αν προσέξατε το είχα τυλιγμένο σε ζελατίνα. Αφού ψηθεί λοιπόν το παντεσπάνι το τυλίγω μέσα σε ζελατίνα και το διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσω. Έτσι σφίγγει και αφήνει λιγότερα τρίμματα όταν το κόβω. Και μην αμφιβάλλεται, παραμένει πάντα αφράτο {δοκιμάστέ το}. Για όσους είστε αρχάριοι σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε χάρακα και οδοντογλυφίδες όπως στην εικόνα {βρίσκουμε το μέσον και εκεί μπήγουμε την οδοντογλυφίδα}. Με εξάσκηση θα μπορείτε να το κόβεται τέλεια οριζοντιωμένο, σας το υπόσχομαι!

Για τους πιο έμπειρους, παραλείπουμε το στάδιο με τις οδοντογλυφίδες και αρχικά χαράσσουμε περιμετρικά με το μαχαίρι μας, δημιουργούμε δηλαδή έναν οδηγό γύρω γύρω, και κατόπιν κόβουμε περιστρέφοντας και ασκώντας σταθερή πίεση στο μαχαίρι με τον καρπό {δεν κουνάμε όλο το χέρι} προς το εσωτερικό.



Χωρίσαμε λοιπόν το παντεσπάνι μας στα δυο και δημιουργήσαμε δυο δίσκους, αφαιρέσαμε τις οδοντογλυφίδες και είναι η ώρα της συναρμογής.




Τοποθετούμε τον έναν δίσκο μας πάνω στη βάση. Βάζουμε την πάνω 'όψη' να κοιτάει τη βάση και περνάμε την περιφέρεια με ένα 'κορδόνι' από βουτυρόκρεμα. Δημιουργούμε έτσι ένα φράγμα και αποφεύγουμε τις όποιες 'διαρροές' από την γέμισή μας. Το συγκεκριμένο παντεσπάνι δεν χρειαζόταν σιρόπιασμα αλλά αν θελήσουμε να το σιροπιάσουμε το κάνουμε σε αυτήν τη φάση.



Και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το φράγμα!






Συνεχίζουμε με την γέμιση της αρεσκείας μας. Εγώ χρησιμοποίησα σαντιγύ και μαρμελάδα φραγκοστάφυλο {σας θυμίζει κάτι;}.





Τέλος καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο, κάτω 'όψη' {και πάλι αν σιροπιάσουμε το παντεσπάνι το κάνουμε και σε αυτόν τον δίσκο}.
Και εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως η πάνω επιφάνεια της τούρτας μας είναι πλήρως οριζοντιωμένη. Αρχικά 'χαιδεύουμε' απαλά την επιφάνεια για να 'ισοπεδώσουμε' τυχόν ανωμαλίες και έπειτα ερχόμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτήν {τα μάτια μας} και παρατηρούμε αν είναι ίσια. Στα σημεία που είναι άνιση, ασκούμε μια ελαφρά πίεση. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε αλφάδι.   
Και είναι έτοιμη η τούρτα μας για να την περάσουμε με το πρώτο χέρι βουτυρόκρεμας {το λεγόμενο crumb coat}. Ένα πολύ λεπτό στρώμα βουτυρόκρεμας ίσα για να θωρακίσουμε τη γέμιση { η αρχική φωτογραφία} και να απομονώσουμε το τρίμματα από το παντεσπάνι ούτως ώστε στο δεύτερο χέρι να είναι εύκολη και αβίαστη η εφαρμογή της βουτυρόκρεμας.
Μη σας αποθαρρύνουν οι εξωτερικές ανωμαλίες που παρουσιάζει το παντεσπάνι. Το καλό στρώσιμο της βουτυρόκρεμας βοηθάει να αποκτήσει η τούρτα μας μια λεία επιφάνεια. 

                 
                  Καλές Δημιουργίες