14 Οκτ 2013

2ος Χρόνος + Παντεσπάνι για Τούρτα με Ζαχαρόπαστα

Δεύτερος χρόνος για τα Κουζινομπερδέματά μου!
Έφτιαξα αυτήν την τουρτίτσα για να τρατάρω όοοολους εσάς από ένα κομματάκι και να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε και με επισκέπτεστε αυτά τα δυο χρόνια, φτιάχνετε τις συνταγές μου, γράφετε ή μου λέτε οι ίδιοι τα σχόλιά σας, άλλοτε θετικά άλλοτε όχι τόσο {μου αρέσουν οι παρατηρήσεις..διορθώνομαι χωρίς ίχνος ειρωνείας} πάντα όμως καλοπροαίρετα!

Την τούρτα αυτήν την έφτιαξα με πολλή αγάπη, όπως άλλωστε και όλες τις τούρτες μου. Χρησιμοποίησα για πρώτη φορά μια τεχνική με royal icing-το royal icing είναι ένα είδος πολύ σφιχτής μαρέγκας. 'Ζωγράφισα' γραμμές πάνω στη ζαχαρόπαστα και τις μετέτρεψα σε λουλούδια. Νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.

Η τούρτα ήταν πολύ νόστιμη και θα σας δώσω τη συνταγή για το παντεσπάνι, του οποίου η εκτέλεση ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Η γέμιση είναι σαντιγύ και μαρμελάδα από φραγκοστάφυλο.
  
Για το παντεσπάνι:

                 Υλικά {συνταγή αρκετά προσαρμοσμένη από εδώ}
  • 120 ml {1/2 κούπα} γάλα
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 1 αβγό ολόκληρο
  • 2 βανίλιες
  • 142 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής 2 φορές κοσκινισμένο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 1/4 κ.γ. μπέικιν
  • 1/2  κ.γ. αλάτι
  • 57 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
            Εκτέλεση
  1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο από ένα ταψάκι 15 cm. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180c.
  2. Σε μικρό μπολάκι χτυπάμε ελαφρά τα 2 ασπράδια, το ολόκληρο αβγό και προσθέτουμε το γάλα.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε με το αναδευτήρι σε χαμηλή ταχύτητα για 30''.
  4. Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο και το σπορέλαιο και χτυπάμε για άλλο 1' σε μέτρια ταχύτητα τώρα. Η εικόνα που θα έχει το μείγμα μας θα είναι σαν αυτή που έχει η ζύμη τάρτας όταν προσθέτουμε στο αλεύρι το βούτυρο, δηλαδή θα είναι θρυμματιστή και αμμώδη.
  5. Και τέλος σε 3 δόσεις και σε μεγάλη ταχύτητα προσθέτουμε και χτυπάμε το μείγμα των αβγών για 1 1/2 λεπτό.
  6. Χύνουμε το υλικό στο ταψάκι μας και καλύπτουμε περιφερειακά το ταψί με τη βρεγμένη πετσέτα μας για ένα όμορφα οριζοντιωμένο αποτέλεσμα {δες Σοκολατίνα ν3}.
  7. Ψήνουμε για 30' με 35' ή όταν μια καθαρή οδοντογλυφίδα βγει καθαρή αφού τρυπήσουμε με αυτή το γλυκό μας {μετά όμως από τα πρώτα 20' λεπτά ψησίματος κάνουμε οποιαδήποτε δοκιμή ανοίγοντας τον φούρνο}.                                                                                    Προσωπικά εμπιστεύομαι τη μύτη μου. Σχεδόν ποτέ δεν κρατάω ώρα {και να την κρατήσω, μετά ξεχνιέμαι}. Είχα διαβάσει κάπου, πρέπει να ήταν tip της κ.The Cake Bible, πως ένα γλυκό είναι σχεδόν έτοιμο από τη στιγμή που αρχίζει να διαχέεται η ευωδιά του στο χώρο. Οπότε αυτό είναι το 'καμπανάκι' για μένα. 
  8. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10' πάνω σε σχάρα πριν αφαιρέσουμε το γλυκό μας από το ταψάκι.

                        Καλές δημιουργίες