2 Απρ 2014

Πώς να ψήσετε το τέλειο κέικ-παντεσπάνι για μια Τούρτα με Ζαχαρόπαστα {Οδηγός}-How to Bake the Perfect Cake {Guide}

Μην με παρεξηγήσετε! Δεν εννοώ  ότι δεν ξέρετε να ψήσετε ένα κέικ {πόσο δύσκολο να είναι πια;;} απλά αυτό που προορίζουμε να καλύψουμε με ζαχαρόπαστα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές {σαν.. εγ χοιρίδιο ακούγομαι!}.
Για μένα το πρώτο βήμα για να έχουμε ένα άρτιο, οπτικά τουλάχιστον, αποτέλεσμα είναι το παντεσπάνι μας να έχει συμμετρικό και ομοιόμορφο σχήμα χωρίς βουναλάκια και προεξοχές. Είναι δύσκολο να διορθωθεί ένα τέτοιο παντεσπάνι, εκτός κι αν μας αρέσουν τα δύσκολα {not}!
Ακολουθεί ένας σε γενικές γραμμές οδηγός για να μπορέσετε να κατευθυνθείτε στο να προετοιμάσετε μόνοι σας ένα παντεσπάνι για να το καλύψετε με ζαχαρόπαστα και να μείνετε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα!  Κατέγραψα για σας τη σειρά που ακολουθώ εγώ όταν φτιάχνω το κέικ ή το παντεσπάνι για τις Τούρτες μου.

    1. Ταψί:
  • Υλικό: αναφορικά με το υλικό, υπάρχει μια κάποια ποικιλία στην αγορά. Προσωπικά μπορώ να μιλήσω για τα αντικολλητικά ταψάκια που χρησιμοποιώ και για τη δεύτερη μεγάλη μου επένδυση, μετά το σταθερό μίξερ, την επαγγελματική σειρά ταψιών από αλουμίνιο που έχω στην κατοχή μου. Τα αντικολλητικά μου ταψάκια τα αγαπώ ιδιαίτερα {δες στην προετοιμασία το λόγο}. Θέλουν όμως προσοχή γιατί η επιφάνειά τους γδέρνεται εύκολα και φεύγει η επίστρωσή τους {όχι όμως αν τα χρησιμοποιείς μόνο για τα γλυκά σου και τα προσέχεις σαν τα μάτια σου!}.   
  • Σχήμα: το σχήμα του ταψιού που θα επιλέξουμε είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Γνώμη μου όμως ένα στρόγγυλο και ένα τετράγωνο ταψί πρέπει να υπάρχει στη συλλογή μας. Μετά, εάν έχουμε χώρο {γιατί θέλουν και αυτά τη γωνίτσα τους} και την οικονομική δυνατότητα {δεν είναι και φθηνά}, επενδύουμε και σε άλλα σχέδια. Επίσης, στο σχήμα θα πρέπει να προσέξουμε ο πάτος στις άκρες του να μην είναι στρογγυλεμένος αλλά να σχηματίζει ορθή γωνία με τα πλαϊνά τοιχώματα. Δείτε το κέικ στην εικόνα επάνω..φανταστείτε το σε ταψί.
  • Μέγεθος: ίσως έχετε αναρωτηθεί, 'μα, τι μέγεθος ταψιού να χρησιμοποιήσω;'. Αυτό εξαρτάται από το σύνολο των ατόμων που θέλουμε να ικανοποιήσουμε. Τα ταψάκια που χρησιμοποιώ εγώ περισσότερο είναι αυτά των 15cm και 20cm {και μετά πάμε στις εσωτερικές στρώσεις που από αυτές πλέον θα καθορίσουμε πιο καλά για πόσα άτομα είναι αρκετό το γλυκό που θα σερβίρουμε}. Γενικά είμαι ικανοποιημένη από τις επιλογές μου, αναφορικά με τα ταψάκια μου..το μόνο ίσως που θα άλλαζα, αν το γνώριζα, είναι το ύψος της σειράς των ταψιών μου να μην ήταν στις 2 in= 5.08 εκ. αλλά στις 3 in=7.63 εκ. Θα προτιμούσα δηλαδή να είχαν μεγαλύτερο βάθος {η επόμενη αγορά μου, ίσως;;}! Και αυτό γιατί όσο μεγαλύτερο τα βάθος, περισσότερο το υλικό για ψήσιμο και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να ψήνουμε δυο και τρεις φορές. Στην περίπτωση όμως που θα έχουμε ένα ψηλό παντεσπάνι θα πρέπει να εξοικειωθούμε και με την κοπή του. 
  • Προετοιμασία: τα ταψάκια μας θέλουν και την ανάλογη προετοιμασία. Δεν θέλουμε να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να έχει μείνει το μισό γλυκό μας κολλημένο στον πάτο ή τα τοιχώματα του ταψιού όταν το ξεφορμάρουμε, έτσι;;! Τα αντικολλητικά ταψιά θέλουν απλώς ένα 'πέρασμα' με λίγο σπορέλαιο και φυσικά ο πάτος να είναι καλυμμένος με λαδόκολλα. Για τα ταψιά αλουμινίου χρειάζεται καλό βουτύρωμα όλου του εσωτερικού και μετά αλεύρωμα. Δηλαδή ρίχνουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι πάνω στη βουτυρωμένη επιφάνεια, στριφογυρίζουμε να  πάει παντού και αφαιρούμε την περίσσεια χτυπώντας απαλά με το χέρι μας περιμετρικά. Και φυσικά στρώνουμε και εδώ λαδόκολλα.
     2. Συνταγή:
   • Επιλογή: διαλέγουμε τη συνταγή μας. Αν έχουμε ήδη μια αγαπημένη, καλώς. Αν όχι, αυτήν που θα επιλέξουμε να εκτελέσουμε την μελετάμε. Την μελετάμε και την ξαναμελετάμε. Όταν επιλέγω να κάνω μια συνταγή, την πρώτη φορά την εκτελώ κατά γράμμα. Αν μου αρέσει, την ξανακάνω και μια δεύτερη φορά, πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες. Από την τρίτη και μετά αρχίζω τις δικές μου αλχημείες αν θεωρήσω πως η συνταγή επιδέχεται κάτι επιπλέον από μένα.
   • Υλικά: Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας. Είναι σημαντικό τα αβγά-αν συμπεριλαμβάνονται στη συνταγή- όπως και το γάλα ή το γιαούρτι, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν αποφασίσαμε τελευταία στιγμή να κάνουμε ένα γλυκό, βουτάμε τα αβγά για 5' σε χλιαρό προς ζεστό νερό, όσο δηλαδή συγκεντρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, και τα αβγά έρχονται στην επιθυμητή θερμοκρασία. Το γάλα πάλι μπορούμε να το βάλουμε στο μικροκυμάτων για 40'' και είναι εντάξει. Τα στερεά υλικά από την άλλη, τα μετατρέπω πάντα σε γραμμάρια. Χρησιμοποιώ δηλαδή ζυγαριά. Θεωρώ πως είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην κάνω λάθος στην ποσότητα, ειδικά του αλευριού. Τα διογκωτικά μας, σόδα και μπέικιν, πρέπει να είναι ενεργά. Μην τα έχουμε από..δενξέρωπότε. Και προτιμούμε να είναι σε φακελάκια, τα οποία πάλι δεν αφήνουμε ανοιχτά και εκτεθειμένα.
   • Εκτέλεση: έχω διαπιστώσει πως όσες συνταγές υπάρχουν, υπάρχουν άλλες τόσες εκτελέσεις. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Άλλες απαιτούν μίξερ, άλλες όχι. Άλλες θέλουν αρχικό χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη, άλλες της ζάχαρης με τα αβγά. Το σίγουρο είναι πως το αλεύρι χρειάζεται κοσκίνισμα {μη βαριέσαι}, τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου-μιλάω πάντα για κέικ ή παντεσπάνι- και φυσικά τα σκεύη και ο χώρος εργασίας μας να 'αστράφτουν' από καθαριότητα! Οπότε αυτό που μένει να κάνουμε είναι να αναλύσουμε τη συνταγή μας και μετά να την εκτελέσουμε! 
   • Μεταφορά: αφού έχουμε ενώσει τα υλικά μας και έχουμε ένα ωραίο μείγμα, είναι η στιγμή να το μεταφέρουμε στο έτοιμο ταψί μας. Γεμίζουμε το ταψί με το μείγμα λίγο πιο πάνω από τη μέση. Έπειτα τυλίγουμε το ταψάκι μας με τη λωρίδα βρεγμένης πετσέτας {δείτε στις κάτω φωτογραφίες πόσο ομοιόμορφα ψήθηκε το γλυκό}, όπως έχω περιγράψει στη Σοκολατίνα νο3. Αφού έχει ψηθεί το γλυκό μας το μεταφέρουμε σε σχάρα και αφαιρούμε αμέσως την πετσέτα γιατί η διαδικασία ψησίματος θα συνεχίζεται. Αν περισσέψει υλικό και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ψήνουμε ταυτόχρονα δυο ταψιά μαζί στον φούρνο μας, το διατηρούμε στο σκεύος που το προετοιμάσαμε μακριά από όποια εστία θερμότητας και όχι μέσα στο ψυγείο, για όση ώρα είναι κατειλημμένος ο φούρνος μας.

             3. Φούρνος:
   • Ο φούρνος μας πρέπει πάντα να είναι προθερμασμένος. Η σχάρα μας να βρίσκεται στη δεύτερη από κάτω εσοχή {καταλαβαίνω πως όλοι οι φούρνοι δεν είναι το ίδιο, απλά το ταψί μας θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο κάτω μέρος του φούρνου και όχι στο πάνω}. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον φούρνο μας. Ενδέχεται να μην είναι ρυθμισμένος σωστά ή να έχει απορρυθμιστεί σε περίπτωση που δεν ψήνει καλά {κυκλοφορούν θερμόμετρα φούρνου αν θέλουμε να διαπιστώσουμε πως ο φούρνος μας λειτουργεί όπως πρέπει}.
      4. Ψήσιμο
    • Ψήνουμε συνήθως στους 175c-180c. Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο μας κατά το πρώτο μισάωρο. Αν θέλουμε να διαπιστώσουμε σε πιο στάδιο ψησίματος βρίσκεται το γλυκό μας, μετά τα 30' ανοίγουμε και κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή, αφού την ΄μπήξουμε' στο κέντρο του γλυκού, είναι έτοιμο. Μια άλλη ένδειξη ότι είναι έτοιμο το κέικ μας είναι ότι έχει αποκολληθεί από τα τοιχώματα του ταψιού {πάνω δεξιά φωτογραφία} και φυσικά να έχει 'μυρίσει' το σπίτι..γλυκό! 
        5. Διατήρηση-Συντήρηση:
     • Αφού ψηθεί το γλυκό μας το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 10' μέσα στο ταψί που είναι απαραίτητα πάνω σε σχάρα. Περνάμε περιμετρικά ανάμεσα στο ταψί και το γλυκό μας ένα πλαστικό μαχαιράκι {μην το χαράξουμε} για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει κάποιο κομμάτι από το γλυκό μας κολλημένο στο ταψί. Το αναποδογυρίζουμε πάνω σε πλαστική μεμβράνη και το τυλίγουμε μέσα σ' αυτήν όσο είναι ακόμα ζεστό και το βάζουμε στο ψυγείο όπου και το διατηρούμε μέχρι να είμαστε έτοιμοι για συναρμολόγηση. Εκπλαγήκατε;; Ένας τρόπος για να έχουμε ένα αφράτο κέικ ή παντεσπάνι χωρίς να χρειαστεί σιρόπιασμα είναι αυτός. Δοκιμάστε το!                  
     Αυτά.. εν ολίγοις {που και να μην ήταν ένας σε γενικές γραμμές οδηγός!!} είναι τα βήματα για ένα πετυχημένο κέικ ή παντεσπάνι!
     Ελπίζω να τον βρείτε χρήσιμο!

                         Καλές ΖαχαροΔημιουργίες!

     Και φυσικά όπως έχω πει και άλλες φορές, οτιδήποτε 'μαγειρεύεται' στην κουζίνα μου είναι αποτέλεσμα μελέτης και προσωπικών προσπαθειών