1 Φεβ 2012

Πικάντικο Μείγμα Μπαχαρικών~Taco Seasoning

       Θεωρώ την κουζίνα μου multi-culti. Βέβαια τον τελευταίο χρόνο έχουμε κολλήσει στα Tex~Mex φαγητά αλλά το βρίσκω λογικό γιατί η κουζίνα αυτή μοιάζει αρκετά με την δική μας, τουλάχιστον την Βορειοελλαδίτικη. Τα παιδιά μου δε, δεν κάθονται στο τραπέζι αν δεν έχουν βγάλει το βαζάκι με τις "τσούσκες" από το ψυγείο {όπου τσούσκες, καυτερές πιπεριές}. Και δεν γράφω υπερβολές. Η πιπεριά γενικώς παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή μας είτε σαν φαγητό είτε σε σαλάτα. Η γιαγιά Άννα μαγειρεύει την πιπεριά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους {είναι βέρα Φλωρινιώτισσα}.  Έπειτα είναι το κύμινο. Η μητέρα μου χρησιμοποιεί αυτό το μπαχαρικό σε αρκετά φαγητά της, όπως στους σαρμάδες, στα κεφτεδάκια της.  Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει, γιατί τόσο κόλλημα με μια ξένη κουζίνα και δεν μαθαίνω τα παιδιά μου να τρώνε περισσότερο Ελληνικά. Τα παιδιά μου θα φάνε και την Φασολάδα τους και το "μακάλο" τους. Θέλω όμως να έχουν και άλλες γευστικές εμπειρίες και μου αρέσει όταν ζητάνε να κάνω για μεσημεριανό Enchiladas ή Noodles ή Καβουροπάτι.
      Πήρα φόρα, ε; Για να επανέλθω, αυτό το μείγμα το χρησιμοποιώ στα Tex~Mex φαγητά μου βεβαίως, και σε οτιδήποτε με κιμά ή οπουδήποτε αλλού μου ταιριάξει. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε γευστική παλέτα, αναφέρομαι περισσότερο στο καυτερό του θέματος. Τη δοσολογία μπορούμε να την κάνουμε στη νιοστή.    

                  Υλικά
  • 2 κ.σ. τσίλι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ.σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι 
                Εκτέλεση
         Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι {εγώ συνήθως την κάνω x4} και κουνάμε έντονα να ανακατευτούν όλα τα αρώματα μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι κλάσης ανώτερο από αυτό που αγοράζουμε συσκευασμένο και θεωρώ πως τα συγκεκριμένα υλικά υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.
            Καλή μας όρεξη.