30 Ιαν 2013

Καρδούλα από Ζαχαρόπαστα {Ο Τρόπος}-How to make Fondant Frill Shaped Heart

    Αυτή την τούρτα της έφτιαξα για τα γενέθλια του πατέρα μου! Με μια ροζ μεγάλη καρδούλα να κυριαρχεί, για να δείξει έτσι τη μεγάλη αγάπη για τον παππού των παιδιών μου και αγαπημένο μου πατερούλη. Σκέφτηκα λοιπόν, επειδή πλησιάζει και ο Βαλεντίνος {ανέλυσα πέρυσι την άποψη μου σχετικά, στη Σοκολατίνα} να σας δείξω πως γίνεται αυτή η φρουφρουδένια, όμορφη καρδιά από ζάχαρη! Είναι πολύ εύκολη και σας προτρέπω να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε. Άντε.. ακόμη κάθεστε;;!!

           Υλικά και εργαλεία
  • έναν πλάστη. Ο πλάστης που βλέπεται είναι ξύλινος και ειδικός για κουλουράκια. Έχει στα δυο πλαϊνά του, βαθμωτούς  πλαστικούς δίσκους με τους οποίους κανονίζεις το πάχος της ζύμης. Εγώ τον χρησιμοποιώ και στο άνοιγμα της ζαχαρόπαστας αλλά προσοχή γιατί κολλάει. Για να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα, γενικά χρησιμοποιώ νισεστέ. Τις λωρίδες της ζαχαρόπαστας τις άνοιξα στα 2 mm, ενώ την καρδούλα την έκανα πιο 'παχιά'. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν οποιοδήποτε πλάστη φυσικά και να κανονίσετε με το μάτι το πάχος, έτσι;
  • κουπ πατ σε σχήμα καρδούλας
  • το εργαλείο για τη δημιουργία λωρίδων. Αν δεν έχετε, δεν πειράζει. Μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια χάρακα και ενός μαχαιριού ή του εργαλείου της πίτσας.
  • πινελάκι και νερό
  • σκληρό 'σφουγγάρι'. Αυτό που έχω είναι 'ειδικό' αλλά και ένα οποιοδήποτε αχρησιμοποίητο σκληρό σφουγγάρι κάνει.
  • πλαστική επιφάνεια
  • μυτερό εργαλείο σαν μολύβι, είναι το πράσινο στη φωτογραφία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξυλάκι για σουβλάκια.
  • και φυσικά ζαχαρόπαστα
  • νισεστέ ή άχνη ζάχαρη
       
                Δημιουργία
Παίρνουμε μια μπάλα από τη ζαχαρόπαστα και την ανοίγουμε σε αρκετά χοντρό φύλλο. Με τη βοήθεια του κουπ πατ φτιάχνουμε την καρδιά μας πάνω στην οποία θα ακουμπήσουν τα 'φρουφρού'. Βάζουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τις λωρίδες μας.                                                 



                      

Στη συνέχεια ανοίγουμε άλλο φύλλο, λεπτό και με το εργαλιάκι μας κόβουμε λωρίδες. Εμένα μου χρειάστηκαν 10 τέτοιες για τη συγκεκριμένη καρδούλα. Καλό είναι οι λωρίδες μας να μην είναι μακριές, για να τις χειριζόμαστε ευκολότερα.






 Κάθε λωρίδα, τη λεπταίνουμε με το μυτερό εργαλείο μας από τη μια μεριά κατά αυτόν τον τρόπο.




  Και αρχίζουμε. Με μικρή ποσότητα νερού στο πινελάκι μας, περνάμε περιφερειακά και εφαρμόζουμε την πρώτη μας λωρίδα με μπρος πίσω κινήσεις και τη λεπτή επιφάνεια να είναι από την έξω πλευρά, η παχιά δηλαδή θα ακουμπάει στην καρδιά. Αφού τελειώσουμε πιέζουμε την κάθε λωρίδα στη βάση της για να σηκώσουμε τις άκρες προς τα πάνω. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο και είναι έτοιμη η καρδούλα μας. Τόσο απλά. Δείτε και μόνοι σας.












 
 Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ 30' και είναι διασκεδαστική. Μπορείτε να βάλετε και τα μικρά σας να συμμετέχουν. Επίσης μπορούν να γίνουν σε διάφορα μεγέθη οι καρδούλες αλλά και χρώματα.

 

                   Αυτό ήταν! Έτοιμη η καρδούλα σας.
                                             
Δείτε και το βιντεάκι από το κανάλι του Spirto Web Radio, έτσι όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Βιβής 'Γυναικείες Υποθέσεις'! Βιβή, σε ευχαριστώ πολύ!!