5 Μαρ 2012

Μαρέγκα

       "Σοβαρά τώρα, τι μου λέει αυτή, δεν ξέρω να φτιάχνω μαρέγκα;", ίσως αναρωτηθείτε. Φαντάζομαι πως είναι γνωστό τι ακριβώς είναι η μαρέγκα και πως φτιάχνεται.  Εύκολο, ασπράδια αυγών και ζάχαρη χτυπημένα μεταξύ τους. Θεωρώ όμως σημαντική την προεργασία για να έχουμε μια όμορφη, αφράτη, φουσκωτή και σταθερή μαρέγκα με στιλπνές κορφές. Τι εννοώ. Εντάξει, βάζουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια χτυπάμε λίγο, προσθέτουμε βροχηδόν τη ζάχαρη, ξαναχτυπάμε και είναι έτοιμη. Αυτό όμως που είναι απαραίτητο είναι όλα τα σκεύη που θα έρθουν σε επαφή με τα ασπράδια να είναι πεντακάθαρα και χωρίς ίχνος λιπαρής ουσίας. Αυτό που κάνω εγώ είναι να νοτίζω χαρτί κουζίνας με λευκό ξίδι και να καθαρίζω μ' αυτό όλες τις επιφάνειες. Τόσο απλό και όχι δεν μένει η μυρωδιά ξιδιού ούτε και ξεπλένουμε έπειτα με νερό. Υπάρχουν βέβαια και διάφορα στάδια σχηματισμού της μαρέγκας ανάλογα με το που θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Η μαρέγκα της φωτογραφίας είναι χτυπημένη σε ενδιάμεσο στάδιο.  Αν χτυπήσουμε λίγο ακόμη, περίπου 30'' τότε θα σχηματιστούν οι περίφημες κορφές.

            Υλικά και σκεύη
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • γυάλινο μπολ
  • σπάτουλα 
  • μίξερ
            Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε το γυάλινο μπολ,τη σπάτουλα  και τους αναδευτήρες με το ξύδι {το γυάλινο μπολ είναι απαραίτητο γιατί δεν είναι πορώδης η επιφάνεια του οπότε είναι πιο εύκολο να καθαριστεί}.
  2. Βάζουμε τα ασπράδια στο μπολ μας και χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει η μαρέγκα την υφή που θέλουμε ανάλογα με το που θα την χρησιμοποιήσουμε.
Η αναλογία των υλικών είναι ενδεικτική. Άλλοι προσθέτουν και αλάτι ή κρεμόριο. Αυτό στο οποίο ήθελα να δώσω έμφαση είναι η ανάγκη απουσίας λιπαρής ουσίας από τα σκεύη μας για να επιτύχουμε μια μαρέγκα για την οποία θα είμαστε περήφανες.
 
        Καλή μας επιτυχία.