Το κέικ αυτό είναι ένα σοκολατένιο κέικ πολύ νόστιμο, με μια κάπως διαφορετική εκτέλεση από τα συνηθισμένα. Όσο εύκολα γίνεται άλλο τόσο εύκολα "εξαφανίζεται", τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι. Τα μικρά μου το λατρεύουν και το ζητάνε ακόμα και για κολατσιό στο σχολείο.
Υλικά
Μια ακόμη συνταγή της μανούλας μου
Υλικά
- 250 γρ. βιτάμ πλάκα
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 8 κ.σ. κακάο φουσκωτές
- 1 κούπα νερό
- 1 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 αβγά
- 2 κ.σ. μπέικιν
- 2 βανίλιες
- Ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ, το νερό και το μείγμα ζάχαρη-κακάο. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ρευστοποιηθούν. Όταν συμβεί αυτό αφαιρούμε μια κούπα από το μείγμα και αφήνουμε το υλικό της κατσαρόλας να χλιαρίνει ελαφρά.
- Στο μεταξύ προσθέτουμε το μπέικιν και τις βανίλιες στο αλεύρι. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια μας σε σφιχτή μαρέγκα.
- Αφού χλιαρίνει το μείγμα μας προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και χτυπάμε ελαφρά με το μίξερ και έπειτα το αλεύρι. Τη μαρέγκα την προσθέτουμε τμηματικά και την ενσωματώνουμε με απαλές κίνησης με τη βοήθεια σπάτουλας.
- Χύνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο τάψακι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 40' με 45'.
- Αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό μας από το φούρνο το κόβουμε σε μεριδούλες και περιχύνουμε με το υγρό σοκολάτας που βάλαμε στην άκρη εξαρχής.
Μια ακόμη συνταγή της μανούλας μου
Τι μας έκανες πάλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σοκόλαση!!!
Είναι το άτιμο, Γεωργία μου.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Πολύ πρωτότυπη συνταγή και φαίνεται πεντανόστιμο!Φιλάκια και να έχεις μια όμορφη μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη νοστιμιά στην εγγυώμαι, Σπυριδούλα μου.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Στέλλα μου απο τα αγαπημένα μας κέικ, εγώ το κάνω και με σπορέλαιο!Άσε που το μίγμα της κατσαρόλας είναι τέλειο και δε μπορείς να αντισταθείς χαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!!
Αααχ, το σοκολατένιο σιρόπι.
ΔιαγραφήΜπορώ να το πιω όλο {το έχω κάνει}.
Θα το δοκιμάσω πάντως και με σπορέλαιο Ελένη.
Φιλιά πολλά.
ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δοκιίμασέ το Έφη.
ΔιαγραφήΓίνεται πολύ νόστιμο.
Φιλιά πολλά.
Το λατρεύω αυτό το κέικ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως το κάνω στο Θερμομίξ, αλλά και χωρίς Θερμομίξ μια χαρά γίνεται, υπέροχο!
Και με μια μπάλα παγωτό δίπλα..... γιάμι!!!!
Φιλιά!
Βολικό το θερμομίξ, αν και πρέπει να ομολογήσω πως σαν εργαλείο δεν το γνώριζα.
ΔιαγραφήΟρίστε που έμαθα και κάτι ακόμα.
Με παγωτό ή και με σαντιγί Έλενα μου, είναι τέλειο.
Φιλιά πολλά.
Καταπληκτικό αυτό το κεϊκ αλλά να δω πότε θα το κάνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολατένια φιλιά!!!!!!!!!!
Να το προγραμματίσεις.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά σου Ελένη μου.
ναι,αρεσει και στον γιο μου,του θυμιζει σοκολατόπιτα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει καλό γούστο ο γιόκας σου όπως άλλωστε και τα μικρά δικά μου, cook.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Στέλλα, πέρασα να σε επισκεφτώ και έπεσα πάνω σε ένα αγαπημένο και αλλό τόσο νόστιμο κέικ.Καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά μου που με επισκέφτηκες, Σωσώ.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Αυτό το κεικ είναι φανταστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο με παγωτό βανίλια. Δεν το έχω κάνει έτσι, σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά μου..και όχι μόνο.
Φιλιά
Αρέσει σε όλους Marion.
ΔιαγραφήΜικρούς και μεγάλους.
Φιλιά πολλά.
Φανταστικό κέικ! Το φτιάχνω και εγώ και δέχεται πάντα τις καλύτερες κριτικές! Καλή βδομάδα να έχει Στέλλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι να μη δέχεται τις καλύτερες κριτικές, Αγγελική μου;
ΔιαγραφήΑφού είναι από τα νοστιμότερα σοκολατοκέικ!!
Φιλιά.
Το έφτιαχνε μια αγαπημένη μου γειτόνισσα (κοντά στο πατρικό μου) κάθε φορά που έκανε μου έστελνε και μένα. Κοίτα να δεις Στελλίτσα που τόσα και τόσα έχω φτιάξει, αυτό όμως ποτέ. Μάλλον πλησιάζει η ώρα του :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα καλή μου και καλοφάγωτο τώρα πια πια.
Να' ταν κι άλλο Πηνελόπη μου.
ΔιαγραφήΦτιάξτο για να τους 'γλυκάνεις'.
Φιλιά πολλά.
Πολύ λαχταριστό κέικ Στέλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάρα πολύ εύκολο!
Ήδη το ονειρεύομαι με το υπέροχο γλάσο του και με λίγο παγωτό από δίπλα ή από πάνω!
Φιλιά!
Το γλάσο είναι που κάνει τη διαφορά.
ΔιαγραφήΌπως και να το φας πάντως είναι ένα όνειρο, Ερμιόνη μου.
Φιλιά πολλά.
Γειά σου Στέλλα. Σε ευχαριστώ που γράφτηκες στα μέλη μου . Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Θα φτιάξω το κέικ και θα σου πώ εντυπώσεις. Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα, γειά σου και σένα.
ΔιαγραφήΘα χαρώ πολύ να τα λέμε.
Περιμένω σχόλιο.
Φιλιά.
Καλημέρα και καλώς σε βρήκα! Την συνταγή για το κέικ σου, μου την έδωσε μια φίλη πριν λίγες μέρες και λέω να το φτιάξω. Από τις φωτογραφίες σου μου έχει ανοίξει η όρεξη, είμαι βλέπεις γλυκατζού! Θα το φτιάξω και θα σε επισκεφτώ και πάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε
Διαγραφήκαι θα χαρώ εξίσου να τα λέμε.
Είμαι σίγουρη πως το κέικ
θα ικανοποιήσει το 'γλυκό σου δόντι'.
Πες μου εντυπώσεις.
Φιλιά.
νομιζω μολις το φιαξω θα φαγωθει αμεσως!πολυ ωραιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι Ειρήνη.
ΔιαγραφήΓίνεται ανάρπαστο.
Φιλιά.
Στέλλα, ωραίο το σοκολατένιο σου κέικ, αφράτο και λαχταριστό. Η φωτογραφία "μιλάει"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Είναι 'αφρός' Ειρήνη μου.
ΔιαγραφήΑν δεν προσέξεις μπορείς
να έχεις φάει το μισό ταψάκι
χωρίς να το πάρεις χαμπάρι!!
Φιλιά πολλά.
Κλασικό, αγαπημένο και πάντα τρώγεται με λαχτάρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μ΄αρέσει! Αυτό το σοκολατένιο σιρόπι τα κάνει όλα...
Το έφτιαξες σε σωστό πυρίμαχο για να απορροφηθεί το σιρόπι καλύτερα!
Εύγε Στέλλα μου.
Ζ.
Δεν τους το φτιάχνω πολύ συχνά Ζαμπία μου γιατί μια που βγαίνει από το φούρνο και μια που εξαφανίζεται.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Πάρα πολύ νόστιμο φαίνεται... Λέω αύριο να το επιχειρήσω... Ελπίζω να το πετύχω να γίνει έστω ΣΑΝ το δικό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιτυχία είναι σίγουρη Κωνσταντίνα γιατί η συνταγή είναι δοκιμασμένη και εύκολη.
ΔιαγραφήΕλπίζω να σας αρέσει.
Φιλιά.
Καλα το αγαπημενο μας, το εκανε η μαμα μου στο θερμομιξ και τωρα το φτιαχνω του λογου μου σε γιορτες και δεν μενει ψιχουλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να μη το τρως όλο μόνη σου! ;)))
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο!!!μπορείτε να μας πείτε διαστάσεις για το σκεύος ψησίματος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Ανθή!
ΔιαγραφήΤο κεραμικό σκεύος που χρησιμοποιώ εγώ είναι 20x28!
Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και οποιοδήποτε άλλο σκεύος θέλεις απλά η ποσότητα του άψητου μείγματος να φτάνει μέχρι τη μέση και όχι παραπάνω γιατί ενδέχεται να ξεχειλήσει και χυθεί κατα το ψήσιμο!
Σε ευχαριστώ!
STELLA MOY TO EKANA EINAI PRAGMATIKA YPEROXO ALLA EXW ENA PROVLIMA....ENW SAN GEFSI EINAI TELEIO DEN APOROFISE MEXRI KATW TO SIROPI MONAXA TO MISO PANW MEROS T KEIK ENW TO KATW ITAN STEGNO...KRATISA AKRIVWS ENA POTIRI SIROPI T LATHOS EKANA?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Γεωργία!
ΔιαγραφήΔεν έκανες τίποτα λάθος!! Το σιρόπι γλασάρει απλώς το γλυκό, δεν είναι αρκετό για να το σιροπιάσει όλο.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ρίχνεις το σιρόπι πρώτα ανάμεσα στις μερίδες που έχεις κόψει {στις χαραγματιές} και μετά κουταλιά-κουταλιά πάνω σε κάθε κομμάτι.
Ελπίζω να βοήθησα!
Απλά απολαυστικό!! Πολύ αφρατο και πανευκολο, τα παιδιά το λατρεψαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε!! Και τα δικά μου παιδιά το λατρεύουν!
ΔιαγραφήΩραίο θα το κάνω
ΑπάντησηΔιαγραφή