26 Ιαν 2012

Μπισκοτάκια Κανέλας

            Η κανέλα είναι από τα αγαπημένα μας μυρωδικά. Οπότε πολλά από τα γλυκίσματα που φτιάχνω περιέχουν κανέλα {είμαι πάντα προς αναζήτηση της γευστικότερης συνταγής, κάνοντας άπειρους πειραματισμούς}. Έχω καταλήξει πλέον σε αυτή τη συνταγή και θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες για μπισκοτάκια κανέλας {την ίδια γνώμη έχουν και τα παιδιά μου που είναι μακράν οι εμπειρότεροι και trustworthy γευσιγνώστες-aka guineapigs}. Τα λατρεύουμε, στην κυριολεξία. Δοκιμάστε τα.
 
              Υλικά {για 24 κουλουράκια}     
  • 2 κούπες και 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τζιντζερ
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 βανίλιες
  • 117 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 1/4 της κούπας μέλι
  • 1 μεγάλο αβγό
             Επικάλυψη
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ κανέλα
             Εκτέλεση 
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και τις βανίλιες.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για 3' με 4' μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.
  3. Προσθέτουμε το μέλι και το αβγό και χτυπάμε καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά μας.
  4. Τέλος ρίχνουμε τμηματικά τα στερεά υλικά σε 3 δόσεις. Όταν προσθέσουμε και την τελευταία δόση σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με τα χέρια. Πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία και ομοιογενή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη αυτή στα δύο, σχηματίζουμε 2 κυλίνδρους με διάμετρο 7cm {ναι, χρησιμοποίησα χάρακα} και τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Βάζουμε στην κατάψυξη για 2 τουλάχιστον ώρες {εγώ πολλές φορές ψήνω μόνο την μισή δόση και την άλλη μισή την αφήνω στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά, όχι παραπάνω όμως από μήνα}.
  5. Όταν κοντεύει να συμπληρωθούν οι 2 ώρες, βάζουμε στην προθέρμανση τον φούρνο μας στους 180c, στρώνουμε με λαδόκολλες 2 ταψιά, έχουμε ετοιμάσει σε ένα βαθύ πιάτο το υλικό για την επικάλυψη και το έχουμε δίπλα μας, βγάζουμε από την κατάψυξη το ένα μισό της ζύμης, αφαιρούμε την μεμβράνη και ....αρχίζουμε.
  6. Παίρνουμε τον καθαρό χάρακά μας {αν θέλουμε ομοιόμορφα μπισκοτάκια θα χρησιμοποιήσουμε χάρακα, ειδάλως γίνεται και με το μάτι στο περίπου}, τον τοποθετούμε στην πάνω καμπύλη του κυλίνδρου και ανα 7mm κάνουμε επιφανειακές χαραγιές {το πάχος εξαρτάται βέβαια από το πως θέλουμε τα μπισκότα μας, πιο λεπτά όμως δεν θα είναι τόσο μαλακά και πλούσια παρά θα είναι ξερά και κρατσανιστά}. 
  7. Αφού χαράξουμε όλη την επιφάνεια, κόβουμε κάθετα{θα χρειαστεί μια σχετική δύναμη γιατί είναι σκληρή η ζύμη} και αφού κόψουμε όλον τον κύλιδρο, κάθε δισκάκι που σχηματίστηκε το περνάμε από το μείγμα της επικάλυψης και τοποθετούμε στο ταψί  σε απόσταση 4cm μεταξύ τους γιατί απλώνουν {όχι πολύ}.
  8. Τα ψήνουμε για 10'με 12'. Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το τοποθετούμε σε σχάρα και αφήνουμε τα μπισκοτάκια να κρυώσουν χωρίς να τα πειράξουμε γιατί θα είναι ακόμα μαλακά. Διατηρούνται σε αεροστεγή συσκευασία για 2-3 μέρες. 
                       Καλή μας όρεξη.
               
         Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το simplyrecipes.com