19 Σεπ 2012

Ατομικές Πιτούλες {Βιένο}


        Άρχισαν τα σχολεία.. ευτυχώς! Μαζί όμως άρχισε και η καθημερινή αναζήτηση και προετοιμασία του κατάλληλου πρωινού κολατσιού. Και λέω κατάλληλου γιατί τα παιδάκια μου προφανώς, έχουν 'εξεζητημένους' γευστικούς κάλυκες και τα μέχρι τώρα κολατσά που τους ετοίμασα δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις τους!! Τις πιτούλες αυτές όμως τις λατρεύουν και τις ευχαριστιούνται πολύ. Είμαι σίγουρη πως θα αρέσουν και σε σας.

           Υλικά
     για το σπιτικό φύλλο εδώ

     για τη γέμιση
  • τυρί φέτα τριμμένο
        Εκτέλεση
  1.  Σπιτικό φύλλο. Στη συνταγή της Τυρόπιτας με Παραδοσιακό Φύλλο περιγράφω αναλυτικά τον τρόπο προετοιμασίας και ανοίγματος του φύλλου. Εδώ απλά θέλουμε ζυγό αριθμό από τα μπαλάκια που θα φτιάξουμε γιατί θα τα ενώσουμε ανα δυο για να κάνουμε το φύλλο σε καθεμιά από της πίτες. 
              Εδώ έχω 4 μπαλίτσες {πουπτσίνα}. Ανοίγω σε μικρούς δίσκους.

      Ενώνω ανα δυο, βουτωρώντας τη μεταξύ τους επιφάνεια. Χωρίζω τους ενωμένους δίσκους μου με λαδόκολλα.
  
      Αφού ανοίξω όλα τα μπαλάκια μου σε δίσκους και ενώσω ανα δυο με το βουτυράκι μου, βάζω στο ψυγείο. Κατόπιν βγάζω μια δόση τη φορά {τους δυο ενωμένους δίσκους μου} και ανοίγω αρχικά με τον πλάστη.
        
      Μετά παίρνω το φύλλο στα χέρια μου, κάνω τα χέρια μου γροθιά και τραβάω το φύλλο προς τα έξω να ανοίξει με τη βοήθεια των αρθρώσεων {κότσια}. Χρησιμοποιώ και τα δυο χέρια, άσχετα που στις φωτογαφίες φαίνεται μόνο το ένα. Περιμετρικά ανοίγω με τα δάχτυλα με γρήγορες κινήσεις και ανοίγω τραβώντας και γυρίζοντας ταυτόχρονα το φύλλο.

    Καταλήγω να έχω ένα τέτοιο φύλλο. Όσο πιο λεπτό τόσο το καλύτερο. Αν έχει και καμιά τρυπούλα εδώ κι εκεί δεν μας ενοχλεί, φτάνει βέβαια να μην είναι γεμάτο τρύπες ή είναι ολόκληρο μια τρύπα!! Ραντίζουμε με βιτάμ και με το τυράκι μας σε όλη την επιφάνεια.
                                                          
    Με τις άκρες των δαχτύλων μας σπρώχνουμε απαλά προς τα μέσα από τις δυο πλευρές. Τυλίγουμε σε σχήμα σπείρας όχι σφιχτά, βουτυρώνουμε την επιφάνειά της και έτοιμη η πιτούλα μας.

     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220c για 20' με 25'. Στα παιδιά μου αρέσουν να είναι ξεροψημένες. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη πίτα αν στο τέλος της πίτας ενώσουν την αρχή της επόμενης και ούτω καθεξής. Προσωπικά όταν φτιάχνω τέτοιες πίτες τρώμε όσες είναι να φάμε και τις υπόλοιπες τις βάζω στην κατάψυξη, άψητες τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη {τις αμπαλάρω όμως αφού έχουν παγώσει}.

               Καλή μας όρεξη

66 σχόλια:

  1. Στέλλα!!!!!!τι υπέροχος τρόπος ανοίγματος φύλλου!!
    Να έρθω να με μάθεις;;
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΕΛΛΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΕΝΟ ΤΟ ΕΚΑΜΝΕ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΟΥΚΛΑ ΜΑΣ ΘΕΙΑ ΑΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεία και εγώ από τη μαμά μου την έμαθα.
      Δεν δοκιμάζεις να τη φτιάξεις κι εσύ;;
      Μια απόφαση είναι!!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΕΝΟ.ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΘΕΙΑ ΑΝΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλλα μου τι δεξιοτεχνία είναι αυτή!!Ούτε επαγγελματίας να ήσουν!Συγχαρητήρια!Το μεταξένιο φύλλο σου κερδίζει τις εντυπώσεις και η παρασκευή της υπέροχης πιτούλας εντυπωσιακή.Τυχερά τα παιδάκια σου που γεύονται τέτοιες λιχουδιές φτιαγμένες με τόση αγάπη!Καλό ξημέρωμα.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Φωτεινή!!
      Να την προσπαθήσεις.
      Ειλικρινά αξίζει και δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ίσως κάποιος νομίζει.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Τι καταπληκτικο φυλλο ειναι αυτο Στελλα μου! Μακαρι να μπορουσα να το φτιαξω κι εγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως μπορείς Μάρθα!!
      Δοκίμασε και θα διαπιστώσεις πως τελικά είναι σχετικά εύκολη η παρασκευή της.
      Ακολούθησε τα βήματα.
      Τα έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
    2. Με εβαλες σε πειρασμο... με την πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασω... Οντως ειναι πολυ κατατοπιστικες οι φωτογραφιες σου και μπραβο σου που καθησες και επιμεληθηκες τοσο που την αναρτηση σου!

      Διαγραφή
  6. Να με "υπολογίσεις" κι' εμένα για κολατσιό με "ιδιαίτερους γευστικούς κάλυκες"!!! καλή μου Στέλλα!
    Τι ωραίο φύλλο! Σεντόνι πάνλευκο :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε Πηνελόπη μου!!
      Φέρε και τον μικρό μαζί με την καλή του!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
    2. Άμα έρθει η καλή του...δεν θα μείνει τίποτε για μας!
      Αστα είναι τόσο φαγανή που έχουμε θέμα, μιας και δεν κάνει για την υγεία της ;-)

      Διαγραφή
    3. Είμαστε φιλόζωοι, Πηνελόπη μου!!
      Πάντα υπήρχε σκυλί στο σπίτι, η Ρίτα, και ο μπαμπάς στο κτήμα του έχει από κοτούλες και πουλάκια μέχρι άλογα και πουλαράκια!!
      Οπότε καλοδεχούμενοι όλοι!
      Θα ετοιμάσουμε και ειδικό μενού για τη λεγάμενη!!

      Διαγραφή
  7. Στέλλα παραδίδεις ιδιαιτερα μαθήματα για το φύλλο??
    Γιατί υπάρχουν και ξανθιές ακαμάτες στην παρέα χα χα χααα!
    Αντε να αντισταθεί πιτσιρίκι, μεγάλο ή μικρό, στις υπέροχες πιτούλες σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ταπεινή καθηγήτρια αγγλικών είμαι, Έλενα μου!!
      Πάντως μπορούμε να το οργανώσουμε, καθεμιά να μας μαθαίνει ότι κατέχει καλύτερα!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Απίθανη η πιτούλα Στέλλα και φαντάζομαι το φύλλο είναι όλα τα λεφτά.

    Και εγώ για μαθήματα μαζί με την Ελενα ... πότε είπαμε ?

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το φύλλο αυτό είναι πολύ καλό, Conna.
      Θα το κανονίσουμε ;)))
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Υπέροχες οι πιτούλες σου και το φύλλο απίθανο!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι καταπληκτικό διάφανο και λεπτό φύλλο είναι αυτό; Μπράβο! Και οι πίτες τέλειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Κική.
      Τιμή μου να το λες εσύ αυτό!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Φαίνεται πολύ ωραία η ζύμη! Όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα θέλω και εγώ που είμαι καινούρια στην κουζίνα! Χα χα χα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ τι ωραίες, τι ωραίες! και το φύλλο σου Στέλλα μου είναι υπέροχο, φαίνεται απο την φωτογραφία ακόμα! Γεια στα χέρια σου, θα τις φτιάξω όπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις φτιάξεις Έρη μου.
      Είμαι σίγουρη πως θα αρέσουν και στο μικρό σου ανθρωπάκι!!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  13. Ωραίες οι πιτούλες σου! Έχω χαζέψει μα το φύλλο φυσικά! Μπράβο χρυσοχέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι ανοίγει όλο το φύλλο με το χέρι ετσι? Καλά τέλειο.
    Με τέτοιο φύλλο γίνονται καταπληκτικές πίτες.

    Υπέροχη η συνταγή και η τεχνική σου Στέλλα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φύλλο γίνεται τόσο ελαστικό Marion μου,
      που ναι, ανοίγει με το χέρι.
      Επειχείρησέ το!!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  15. Καλή αρχή στα ζουζουνάκια σου Στέλλα μου!
    Εύχομαι να έχουν μια παραγωγική σχολική χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα!
    Θα σταθώ κι εγώ στο φύλλο σου, μιας που είναι πραγματικά αξιοζήλευτο και πολύ μαεστρικά καμωμένο!
    Εύγε σου για τις υπέροχες πιτούλες! Τα παιδάκια σου είναι πολύ τυχερά, ελπίζω να το καταλάβουν κάποτε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη μου!!
      Και εσύ με έναν πόνο και μια γερή μπεμπούλα!!
      Φιλιά στο Φιφίνη!!

      Διαγραφή
  16. Καλά είσαι μεγάλος μαέστρος στο άνοιγμα του φύλλου!
    Εξαιρετική δεξιοτεχνία!! Αυτά έπρεπε να μας τα είχες πει ποιο πριν κούκλα!!

    Πως να μην γίνουν τέλειες οι πίτες σου με τέτοιο φύλλο?

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, Στέλλα μου!
    Μου άρεσε υπερβολικά η ανάρτησή σου, γιατί ήταν πολύ λεπτομειακή για το άνοιγμα του φύλλου. Λατρεύω το σπιτικό φύλλο και το δικό σου έγινε σαν μετάξι! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ μου μου έδειξες τον τρόπο αλλά μακάρι να είχα τη δεξιοτεχνία σου!
    Πάντως κρατώ τις οδηγίες σου.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ θερμά, Ελένη μου.
      Ειλικρινά, δοκίμασε να φτιάξεις το φύλλο και δεν θα μετανιώσεις.
      Και είναι τόσο απλό, αλευράκι, νεράκι και λίγο αλατάκι.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  18. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ωραία η συνταγή σου Στελλάκι μου αλλά εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι για να ανοίγω φύλλο οπότε....θα βάλω τη μάνα μου να το κάνει!
    Υ.Γ. καλέ μιλάς και τούρκικα??? μπράβο!!
    φιλιά και καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέλα μου, δεν θα είχα αντίρρηση να μιλούσα Τούρκικα, καλά να είναι όμως ο google μεταφραστής!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  20. Ωραίες οι πιτούλες σου Στέλλα, αλλά και το άνοιγμα του φύλλου άψογο!!
    Καλοφάγωτες!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λατρεύω κάθε είδους πίτες!!!!!!!!!!
    Τρελαίνομαι λέμε!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τρελαινομια για πιτες
    μου αρεσει πολυ ο τροπος που ανοιξες το φυλλο
    περνω την μεριδουλα μου και φευγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμάς μας αρέσουν πολύ οι πιτούλες, Μαργαρίτα μου!!

      Διαγραφή
  23. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΛΛΑ,ΕΧΕΙΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΝΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΦΙΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Νέλι μου.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το βραβειάκι!!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  24. Μπράβο Στέλλα μου, τρελλαίνομαι για πίτες ιδίως για τις σπιτικές!Μου αρέσει και μένα να ανοίγω φύλλο!Εχεις φοβερή τεχνική όμως!
    Καλή σχολική χρονια!
    Καλό μήνα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου, Ελένη μου!!
      Ευχαριστώ για τις ευχές! Ανταποδίδω!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  25. Καλό μήνα και καλή βδομάδα Στελλάκι μου!!
    φιλούρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. kalos se brhka patriotisa!!!!!!!!!!!!!eimai apo tranobalto kai meno athina.....kalo xeimona euxomai me omorfes dhmiourgies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βασιλική!
      Είμαστε λοιπόν 'κοντοχωριανές'!!
      Καλώς βρεθήκαμε.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  27. Θα κανω παραπονα στην μαμα μου, με ενα κουλουρι θεσσαλονικης με ξεπεταγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aαα, για αυτό έγινες τόσο καλό παιδί ;)))
      Φιλιά στη μαμά!

      Διαγραφή
    2. Η αληθεια ειναι αυτη. Παντως μεχρι τωρα κουλουρι με τυρι ειναι το πρωινο μου.
      Καλη σου μερα!

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω να μου ζητάνε και μεγάλα
      να τους ετοιμάζω το πρωινό τους κολατσιό!!
      Αλλιώς την έβαψα..

      Διαγραφή
  28. Στέλλα μου,
    υπέροχες σπιτικές πιτούλες από τα χεράκια σου!!!!!!!!!
    Καλό ΣΒΚ!!!!!!Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μα εγώ δεν είχα καταθέσει το θαυμασμό μου για αυτή την εκπληκτική πρόταση τυρόπιτας!
    Αλήθεια το "Βιένο" τι σημαίνει;

    Με ξανάφερε εδώ η "φρουφρουδένια" τούρτα σου, Στέλλα μου.

    Φιλιά σας, πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου, μη σκοτίζεσαι!!
      'Βιένο' σημαίνει 'τυλιγμένο γύρω-γύρω'.
      Ανταποδίδουμε τα φιλιά.

      Διαγραφή
  30. Στέλλα μου τέλεια!!!!Θέλω και εγώ μάθημα!!!
    Θα το προσπαθήσω πάντως!!!!
    Πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω πως θα τα καταφέρεις εξίσου καλά, Ελπίδα μου!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!