Αφού άρχισα να φτιάχνω την Ντάλια {με κεφαλαίο παρακαλώ γιατί είναι μια..Κυρία} με το μαύρο φύλλωμα,
Ανασκουμπωθείτε λοιπόν, συγκεντρώστε τα υλικά σας και ακολουθήστε με!
Υλικά
Θα χρειαστούμε ζαχαρόπαστα {σε όποιο χρώμα θέλουμε να φτιάξουμε την Ντάλια μας}, νισεστέ, πλάστη, επιφάνεια εργασίας, σφουγγαράκι, κοπίδι, νερό και λεπτό πινέλο, κουπ πατ, εργαλειάκια ζαχαρόπαστας {θα τα δείτε στις φωτογραφίες} και ένα σφαιρικό φελιζόλ διαμέτρου 4cm.Βήμα-βήμα
Όπως είπα, φτιάχνοντάς την αναρωτήθηκα 'γιατί να μη δείξω και πώς γίνεται;'! Οπότε τα αρχικά βήματα είναι τα εξής:
- ανοίγω σε φύλλο ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ζαχαρόπαστας και τυλίγω με αυτό το φελιζόλ, το οποίο πριν έχω βρέξει με λίγο νερό. Και αυτό για να κολλήσει πάνω του η ζαχαρόπαστα.
- με λίγο πιο έντονο ροζ {προαιρετικό, μπορούμε να δουλέψουμε όλο το λουλούδι με το ίδιο χρώμα} σχηματίζω τους αρχικούς στήμονες, τοποθετώντας τους κυκλικά και στην κορυφή-διάλεξε εσύ το σημείο που θα ορίσεις σαν 'κορυφή' της σφαίρας-του καλυμμένου με ζαχαρόπαστα φελιζόλ.
Πώς φτιάχνω τους στήμονες:
Σχηματίζω ένα μακρύ, αλλά όχι πολύ λεπτό κορδόνι από ζαχαρόπαστα και κόβω σε ίσα μέρη.
Ρολάρω τις άκρες κάθε κομματιού ώστε να σχηματίσουν κορυφή. Με το ειδικό αυτό εργαλείο {χρειάζεται} και από την πλατιά του μεριά, αρχίζω από την κορυφή ασκώντας ελαφρά πίεση προς τα κάτω, σχηματίζοντας ένα αυλάκι.
Και είναι έτοιμα! Εφαρμόζω λίγο νερό στο σημείο που θέλω να βάλω το κομματάκι μου και τοποθετώ απαλά. Την διαδικασία αυτήν θα την κάνουμε όσες φορές χρειαστεί για να δημιουργήσουμε το κεντρικό μέρος του λουλουδιού, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Πώς φτιάχνω τα πέταλα:
Ανοίγω σε λεπτό φύλλο τη ζαχαρόπαστα και κόβω καρδούλες. Για την πρώτη σειρά από πέταλα, χρησιμοποιώ τις δυο εσωτερικές καρδούλες. Με τη μεγαλύτερη θα φτιάξω την εξωτερική σειρά. Αρκέστηκα σε δυο σειρές από πέταλα γιατί μετά βαραίνει το λουλούδι και είναι πολύ πιθανόν να μας 'ανοίξει'.
Με το εργαλείο σαν βουρτσάκι {πώς αλλιώς να το ονοματίσω; τσουγκράνα, μήπως;;} χαϊδεύω απαλά για να σχηματίσω γραμμές πάνω στις καρδούλες και από τις δυο μεριές. Αυτό μπορεί να γίνει και με ένα πιρουνάκι. Στη συνέχεια τυλίγω απαλά, με την κορυφή της καρδούλας να είναι από την εξωτερική μεριά.
Ώρα για 'συγκόλληση'!
Με λίγο νερό πάλι 'περνάμε' την περιοχή που θέλουμε να βάλουμε το πέταλο {βλέπεις ότι αλλού βάζω το νερό και αλλού το πέταλο;; Και αναρωτιόμουν γιατί έπεφτε!!! Δύσκολη δουλειά να γίνονται και τα δυο ταυτόχρονα, φωτογράφιση και κατασκευή!}!
Έτοιμη η πρώτη σειρά. Τώρα θα κάνουμε υπομονή και θα αφήσουμε την Ντάλιά μας να στεγνώσει πριν τις βάλουμε και τα υπόλοιπα πέταλα.
Για να ολοκληρώσουμε την Ντάλια ακολουθούμε τα βήματα για τα πέταλα, με τη διαφορά πως χρησιμοποιούμε το μεγαλύτερο κουπ πατ της καρδούλας. Συμβουλή μου είναι να αφήνουμε την Ντάλια να στεγνώνει κάθε φορά που θα κάνουμε μια προσθήκη και να χρησιμοποιούμε στηρίγματα για τα πέταλά της. Η συγκεκριμένη χρειάστηκε 2 μέρες για να σκληρύνει τόσο, ώστε να την πιάνω και να την χειρίζομαι άφοβα!
Η τούρτα για τα γενέθλια της μητέρας μου!
Αυτό το tutorial είναι μια σύμπραξη δυο άλλων εξαιρετικών, αυτού και αυτού με κάποιες δικές μου παραλλαγές και προσθαφαιρέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα ήθελα να αποτίσω έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλες τις σπουδαίες κυρίες εκεί έξω που ήταν και είναι για μένα πηγή έμπνευσης και παρακίνησης να ασχοληθώ με τον θαυμαστό κόσμο της ζαχαροτεχνίας.
Υ.Γ. Η απλή ζαχαρόπαστα δεν είναι εύκολη να δουλευτεί σε λουλούδι. Χρειάζεται ένα σκληρυντικό μέσο για να τη βοηθάει να κρατάει το σχήμα της και να ανοίγει σε λεπτό φύλλο. Ένα τέτοιο μέσο είναι το cmc, το οποίο είναι σε μορφή σκόνης. Για 250 γρ. ζαχαρόπαστας προσθέτουμε 1/4κ.γ. cmc. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ωρίτσα.
Καλές Δημιουργίες
Συγχαρητήρια!!! Υπέροχη ντάλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Peps!
ΔιαγραφήΚαλώς σε βρίσκω κι εδώ!Να τα εκατοστήσει η μανούλα σου! Η ντάλια υπέροχη, σαν αληθινή.Δεν έχω δουλέψει ποτέ με ζαχαρόπαστα, πόσο μάλλον να φτάσω στο επίπεδο να φτιάχνω και λουλούδια!Πάντως θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου έστω για επικάλυψη με το υλικό αυτό και για περισσότερα, αργότερα!Πάντα ομορφιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς βρεθήκαμε, Georgette!
ΔιαγραφήΜπορεί και να 'κολλήσεις' με τη ζαχαρόπαστα οπότε..έχε το νου σου!
Iperoho!! Bravo Stella! <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου, Αλίκη μου και σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Πολύ καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Δήμητρα!
ΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τη μανούλα σου! Καλλιτέχνης είσαι!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Αλέκα!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά στη μαμά! Να τη χαίρεσαι Στέλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οδηγίες σου αναλυτικές, πραγματικά κάνεις την όλη διαδικασία να φαίνεται βατή!
Το αποτέλεσμα πανέμορφο και πολύ εντυπωσιακό!
Χαίρομαι που σου άρεσε, Ερμιόνη!
ΔιαγραφήΕλπίζω να τη βρείς χρήσιμη!
Χαιρετισμούς!
Να χαίρεσαι τη μητέρα σου καλή μου! Η ντάλια φοβερή και η τούρτα σου υπέροχη! Δεν θα μπορούσα να τη χαλάσω αυτή τη τούρτα ποτέ χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Λίλια!
ΔιαγραφήΝομίζω πως το καλύτερο για μένα-μετά τη 'δημιουργία' της ίδιας της τούρτας φυσικά-είναι το 'κόψιμό΄ της και η απόλαυση της γεύσης της..οπότε το καλό που τους θέλω {σε όποιον λαμβάνει μια τούρτα μου} να την κόβουν και να το ευχαριστιούνται χιχιχι!!
Συγχαρητήρια Στέλλα και για τη δημιουργικότητα, τη φροντίδα και το ταλέντο σου, αλλά και την προσφορά σου στο να δείξεις βήμα-βήμα σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν και να μάθουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικότατα!
Χρόνια Πολλά για τη μητέρα σου!
Φαντάζομαι πόσο θα χάρηκε με αυτή την εκπληκτική τούρτα.
Z.
Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου Ζαμπία!
ΔιαγραφήΕντυπωσιακή η τούρτα σου πάλι! Πόσο πολύ μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ έλα για σεμινάρια στην Αθήνα.
Νοτούλα, εγώ θα σας προσφέρω διαδικτυακά σεμινάρια!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ-πολύ!!!
Ειναι πραγματικό έργο τέχνης. Δεν ξερω αν θα μπορουσα να το κάνω αυτό και γω. Πολλά μπραβο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://fetoula.blogspot.gr/
Σε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη!
ΔιαγραφήΜπορείς να προσπαθήσεις..ποτέ δεν ξέρεις..
Καλησππέα και συγχαρητήρια για τις υπέροχες δημιουργίες σου! Έχω μια απορία,όσον αφορά το cmc που αναφέρεις. Το έχω ξανασυναντήσει, αλλά δε γνωρίζω από πού μπορώ να το προμηθευτώ (εάν υπάρχει στην Ελλάδα και πώς το ζητάω). Μήπως θα μπορούσες να με κατευθύνεις;Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ευανθία!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια {αν θες, άφησέ μου ένα mail σου για να σου στείλω περισσότερες πληροφορίες-μην φανεί οτι μεροληπτώ υπέρ κάποιων..}!
Σ' ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Τελικά κατάφερα και βρήκα τη σκόνη! Και πάλι χίλια ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΚαλημέρα. Που μπορω να βρω αυτο το υλικό που σκληρενει την ζαχαροπαστα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την αγοράσετε είτε μέσω ίντερνετ είτε από κάποιο κατάστημα που έχει υλικά σχετικά με την ζαχαρόπαστα.
Διαγραφή