15 Οκτ 2011

Πορτοκαλοκεΐκ

           Ένα απίστευτα εύγευστο κέικ, ευωδιαστό και μοσχομυριστό. Και δεν γράφω υπερβολές. Με το πρωινό μας καφεδάκι ή σαν κολατσιό για το σχολείο των παιδιών είναι τέλειο. Απλά δοκιμάστε το.
                   
              Υλικά          
  • 2 1/4  της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2  κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2   κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4   κουτ. του γλυκού σόδα
  • 2  βανίλιες
  • 113γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/4  της κούπας ζάχαρη
  • 2   μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2   κουτ. του γλυκού ξύσμα πορτοκάλια
  • 3   κουτ. της σούπας γάλα
  • 3/4 της κούπας φυσικό χυμό πορτοκαλιού {περίπου 2 μεγάλα πορτοκάλια}                                                                       
              Εκτέλεση                                                                                                                      
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 c,  λαδώνουμε των 22 cm ταψάκι στο οποίο θα το ψήσουμε, στρώνουμε με λαδόκολλα την οποία λαδώνουμε και αυτή.                                                         
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη σόδα και τις βανίλιες.
  3. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη μαλακωμένη μαργαρίνη να αφρατέψει καλά.
  4. Σιγά-σιγά ρίχνουμε τη ζάχαρη στη μαργαρίνη.
  5. Συνέχεια έχουν τα αβγά, τα οποία προσθέτουμε ένα-ένα και μετά από κάθε προσθήκη χτυπάμε πολύ καλά. 
  6. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το χυμό του πορτοκαλιού σε τρεις δόσεις αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι {μέσα στο χυμό έχουμε βάλει το ξύσμα καθώς και το γάλα}.Στο τελικό αυτό στάδιο χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και όχι για πολύ. Θέλουμε απλώς να ενσωματωθούν τα υλικά μετά από κάθε προσθήκη. 
  7. Ψήνουμε για 45' με 50' ή μπορούμε να κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να διαπιστώσουμε αν είναι το γλυκάκι μας είναι έτοιμο. Το φούρνο μας μπορούμε να τον ανοίξουμε χωρίς το φόβο να καθίσει το γλυκό μας μετά τη μισή ώρα ψησίματος.
  8. Αφού βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το ακουμπάμε σε σχάρα χωρίς να το σκεπάσουμε για 10'. Πριν το αναποδογυρίσουμε στην πιατέλα μας, περνάμε περιμετρικά ανάμεσα στη φόρμα και το γλυκό ένα μαχαίρι για είμαστε σίγουροι ότι ξεκόλλησαν τα τοιχώματα του γλυκού.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και είτε μπορούμε να το διακοσμήσουμε ρίχνοντας από πάνω με τη σήτα λίγη ζάχαρη άχνη, είτε να ετοιμάσουμε ένα απλό γλάσο με πέντε, έξι  κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι και άχνη τόση όση  για να πάρουμε ένα ρευστό γλάσο. Μπορούμε να το φάμε και σκέτο. Δική σας η επιλογή.                                     
            Καλή μας όρεξη.
Για να έχουμε ένα τέλειο επίπεδο κέικ εφαρμόζουμε στο ταψάκι μας το tip με τη λωρίδα βρεγμένης πετσέτας όπως περιγράφεται εδώ.