22 Οκτ 2011

Κανελοκούλουρα ή Cinnamon rolls

               Λατρεύω τη μυρωδιά της κανέλας. Το ίδιο και τα βλασταράκια μου. Όταν λοιπόν φτιάχνω τα πεντανόστιμα αυτά γλυκάκια, το σπίτι μας μοσχοβολάει και μέχρι να βγουν από το φούρνο έχω ακούσει το "είναι έτοιμα;" τουλάστιχον {το λέει η μικρή μου, δεν είναι χαριτωμένο;} 50 φορές. Γίνονται πάντα ανάρπαστα με επιφωνήματα γευστικής απόλαυσης.             
         Υλικά
  • 250ml γάλα
  • 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/2 κουτ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 1 αβγό 
          Επικάλυψη                                           
  • 100γρ. μαλακωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 3 κουτ.σουπ. κανέλα
  • 100γρ ζάχαρη                                                                                                                           
          Εκτέλεση                                                    
  1. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, ίσα να λιώσει {δεν θέλουμε καυτό το γάλα γιατί θα απενεργοποιήσει τη δράση της μαγιάς}. Βάζουμε το μείγμα σένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να δράσει η μαγιά για κανά 10λεπτο.
  2.  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μαχλέπι και το κακουλέ.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού αυτό της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη {αν κολλάει προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι τη φορά}.
  4.  Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική σακούλα {αν είναι γυάλινο με πλαστική μεμβράνη}, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας ή τραπεζομάντιλο  και το τοποθετούμε σε μέρος σχετικά ζεστό για 30 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σένα μπολάκι τη ζάχαρη με την κανέλα.
  6. Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και το μεταφέρουμε στον πάγκο μας όπου θα το ανοίξουμε με τον πλάστη μας. Θα του δώσουμε σχήμα παραλληλόγραμμου με διαστάσεις 30x35 {στο περίπου πάντα, δεν παίρνουμε και κεφάλια}. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200c.
  7. Αλείφουμε το ανοιγμένο φύλλο με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
  8. Τυλίγουμε σε σχήμα κυλίνδρου από τη πιο φαρδιά πλευρά και κόβουμε σε κομμάτια. Ο αριθμός των κομματιών εξαρτάται από το πόσο λεπτά ή χοντρά θέλουμε τα κανελοκούλουρα μας. Αυτά, στη φωτογραφία είναι λεπτού πάχους και έβγαλα 10 με αυτή τη δόση.
  9. Τα κομμάτια μας αυτά, τα μεταφέρουμε στο στρωμένο με λαδόκολλα ταψί μας με τη φαρδιά τους πλευρά προς τα κάτω και αρκετά κοντά το ένα στο άλλο, ούτως ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους καθώς τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 10 λεπτά.
  10. Αλείφουμε ελαφρά με το  χτυπημένο αβγό και φουρνίζουμε. Τα ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 25 λεπτά.
  11. Μπορούμε να κάνουμε παραπάνω από μια δόσεις εκτελώντας τη συνταγή μέχρι το βήμα 9 και να τα καταψύξουμε μέχρι και για 1 μήνα. Όταν θα τα βγάλουμε από την κατάψυξη, δεν τα αποψύχομαι, τα φουρνίζουμε αφού πρώτα τα περάσουμε με το αβγό.                                                                         Καλή μας όρεξη. 
 
                                .