Υλικά
- 250ml γάλα
- 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 50γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1/2 κουτ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μια τσιμπιά αλάτι
- 1 αβγό
Επικάλυψη
- 100γρ. μαλακωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 3 κουτ.σουπ. κανέλα
- 100γρ ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, ίσα να λιώσει {δεν θέλουμε καυτό το γάλα γιατί θα απενεργοποιήσει τη δράση της μαγιάς}. Βάζουμε το μείγμα σένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να δράσει η μαγιά για κανά 10λεπτο.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μαχλέπι και το κακουλέ.
- Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού αυτό της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη {αν κολλάει προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι τη φορά}.
- Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική σακούλα {αν είναι γυάλινο με πλαστική μεμβράνη}, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας ή τραπεζομάντιλο και το τοποθετούμε σε μέρος σχετικά ζεστό για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ ανακατεύουμε σένα μπολάκι τη ζάχαρη με την κανέλα.
- Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και το μεταφέρουμε στον πάγκο μας όπου θα το ανοίξουμε με τον πλάστη μας. Θα του δώσουμε σχήμα παραλληλόγραμμου με διαστάσεις 30x35 {στο περίπου πάντα, δεν παίρνουμε και κεφάλια}. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200c.
- Αλείφουμε το ανοιγμένο φύλλο με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
- Τυλίγουμε σε σχήμα κυλίνδρου από τη πιο φαρδιά πλευρά και κόβουμε σε κομμάτια. Ο αριθμός των κομματιών εξαρτάται από το πόσο λεπτά ή χοντρά θέλουμε τα κανελοκούλουρα μας. Αυτά, στη φωτογραφία είναι λεπτού πάχους και έβγαλα 10 με αυτή τη δόση.
- Τα κομμάτια μας αυτά, τα μεταφέρουμε στο στρωμένο με λαδόκολλα ταψί μας με τη φαρδιά τους πλευρά προς τα κάτω και αρκετά κοντά το ένα στο άλλο, ούτως ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους καθώς τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 10 λεπτά.
- Αλείφουμε ελαφρά με το χτυπημένο αβγό και φουρνίζουμε. Τα ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 25 λεπτά.
- Μπορούμε να κάνουμε παραπάνω από μια δόσεις εκτελώντας τη συνταγή μέχρι το βήμα 9 και να τα καταψύξουμε μέχρι και για 1 μήνα. Όταν θα τα βγάλουμε από την κατάψυξη, δεν τα αποψύχομαι, τα φουρνίζουμε αφού πρώτα τα περάσουμε με το αβγό. Καλή μας όρεξη.
.
Agaphmena!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαργαρίτα, γειά σου.
ΔιαγραφήΟτιδήποτε με κανέλα αγαπιέται και τρώγεται χωρίς κορεσμό στο σπίτι μας.
Σε ευχαριστώ που με επισκέφτηκες.
Πάει καιρός που θέλω να τα κάνω, αλλά θέλω πρώτα να μάθω πόσες μέρες διατηρούνται..Φαντάζομαι την πρώτη μέρα θάναι αφράτα και πεντανόστιμα! ! ! Μετά σκληραίνουν και μπαγιατεύουν όπως το ψωμί? Μπορεί κάποιος που άφησε κανένα για άλλη μέρα...να μου πει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Zara!
ΔιαγραφήΕγώ τα φτιάχνω συχνά. Η αλήθεια έιναι πως την επομένη δεν είναι τόσο αφράτα όσο την ημέρα που τα φτιάχνουμε αλλά αν τα διατηρήσεις σε αεροστεγές δοχείο δεν σκληραίνουν τόσο πολύ.
Και μετά μπορείς να τα ζεστάνεις για 30'' στα μικροκύματα και να μοιάζουν σαν φρέσκα.
Φιλικά
Ευχαριστώ για την ενημέρωση..Φαντάζομαι πως αν βάλουμε όσα περισσέψουν στη κατάψυξη, καλά κλεισμένα, θα μείνουν φρέσκα...Το λέω γιατί έτσι κάνω και με το ψωμί και τα σάντου'ι'τς που ζυμώνω..Εσύ το έχεις δοκιμάσει? Συγνώμη αν σε κουράζω.
ΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει Zara αλλά φαντάζομαι πως μπορεί να γίνει!
ΔιαγραφήΑυτό το κάνω με τα τσουρέκια μου και το ψωμί, τα οποία κόβω σε φέτες πρώτα και τα καταψύχω. Όπως κι εσύ
Και δεν με κουράζεις καθόλου!!!
Τα έφτιαξα και γίναν σκληρά και όχι αφράτα. Υπάρχει περίπτωση να μην ήταν καλή η μαγιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία-Χριστίνα
Μαρία-Χριστίνα καλησπέρα,
Διαγραφήδεν νομίζω να φταίει η μαγιά..εκεί που πάει ο νους μου είναι μήπως τα παραέψησες και στέγνωσαν.
Ελπίζω να βοήθησα..
Φιλικά
Στέλλα