18 Φεβ 2012

Σπανακόρυζο Λεμονάτο

        Η κυρία Ιωσούλα με επισκέφτηκε αυτές τις μέρες. Με έπιασε από τη μύτη, με γαργάλισε στο λαιμό και με κράτησε σφιχτά στην κρύα αγκαλιά της. Οι κινήσεις μηχανικές, διεκπαιρεωτικές, το φαγάκι απλό αλλά πάντα θρεπτικό.

                Υλικά
  • 500γρ. κατεψυγμένο σπανάκι {αν φρέσκο το ζεματάμε πρώτα}
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
  • λίγο άνηθο και μαϊντανό
  • χυμό μισό λεμονιού
  • αλάτι και πιπέρι
                Εκτέλεση
  1.  Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο 8 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9} και σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το νερό {αυτό το κάνουμε-και το κάνω σχεδόν σε όλα τα φαγητά που χρησιμοποιώ κρεμμύδι-για να φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και να γίνει πιο ελαφρύ το φαγάκι μας}. Ανακατεύουμε περιστασιακά και περιμένουμε μέχρι να μείνει πολύ λίγο νερό στο πάτο της κατσαρόλας για να ρίξουμε το λάδι μας.
  2.  Με το λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2'-3' και κατόπιν προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε πάλι για 2'-3'. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τον άνηθο και το μαϊντανό. 
  3. Σκεπάζουμε τα υλικά μας με βραστό νερό, ρίχνουμε το ρυζάκι μας και ανακατεύουμε.  Περιμένουμε να πάρει μια βράση το φαγάκι μας και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας μας στο 5. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα βράζουμε για 30' περίπου ή μέχρι να είναι σχεδόν βρασμένο το ρύζι.  Ανακατεύουμε περιστασιακά και ελέγχουμε μη σωθούν τα υγρά, οπότε συμπληρώνουμε λίγο νερό κάθε φορά και πάντα βραστό.
                  Καλή μας όρεξη.

8 σχόλια:

  1. Περαστικούλια σου Στελλάκι μου!!! το σπανακόρυζο είναι ένα από τα φαγητά που σιχαινόμουν ως παιδί αλλά τώρα λατρευώ γι'αυτό παίρνω μια μεριδούλα!!! φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Pela μου. Φιλιά και σε σένα και όσες μεριδούλες θες.

      Διαγραφή
  2. Στέλλα μου περαστικά!!!Πολύ ωραίο φαγητό!Εμένα μου αρέσει πολύ και με ντομάτα, αλλά όπως και να το φτιάξεις είναι υπέροχο!!!Φιλιά καλό Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Ελένη μου. Και με ντομάτα είναι εξαιρετικό και το φτιάχνω εναλλάξ με το λεμονάτο. Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Περαστικά σου Στέλλα!
    Είναι δύσκολο να κάνεις και τα πιο απλά, όταν είσαι αδιάθετη, όχι φαγητό!

    Το σπανακόρυζο έχει πολύ γευστική υφή. Ζεσταίνει και χορταίνει το στομάχι. Το λεμόνι δίνει βιταμίνες και το σπανάκι πολλά + σίδηρο! Η καλύτερη επιλογή λοιπόν.

    Τώρα που διάβασα το σχόλιο της Πέλας, θυμήθηκα ότι κι εγώ, ως παιδί, δεν το έτρωγα καθόλου!
    Μετά μεγαλώνοντας και περνώντας μέσα από τις φοιτητικές πείνες, μου κόπηκε η φόρα των καπρίτσιων...

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου, σε ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ και φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Ωραίο φαγητό, απλό αλλά τόσο θρεπτικό.
    Παρεξηγημενο από τα παιδιά μιας και το βλέπουν με μισό μάτι, αλλά απαραίτητο στη διατροφή μικρών και μεγάλων.
    Εγώ το θέλω με μπολικο λεμονάκι...σκοτώνει και τα μικρόβια χιχι..

    Περαστικά σας Στέλλα :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!