27 Φεβ 2012

Τυρόπιτα με Παραδοσιακό Φύλλο

Τα πρώτα μου βήματα στη μαγειρική τα έκανα αφού παντρεύτηκα {μιλάμε, όχι αβγό να βράσω ήξερα, δεν μπορούσα να κατανοήσω η χριστιανή πως γίνεται να κολλήσουν τα μακαρόνια από τη στιγμή που κολυμπάνε στο νερό!! και άλλα ευτράπελα}. Τα σοβαρά πλέον βήματα στο θαυμαστό κόσμο της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής άρχισα να τα κάνω αφότου έγινα μητέρα. Αποφάσισα πως ήθελα να προσφέρω στα βλασταράκια μου σπιτικό φαγητό, καλομαγειρέμενο από τα χεράκια μου. Έτσι άρχισα δειλά, δειλά να προσπαθώ να φτιάξω οτιδήποτε θεωρούσα πως έπρεπε να φάνε τα παιδιά μου με την αμέριστη τηλεφωνική βοήθεια της μητέρας μου. Από τα πρώτα λοιπόν φαγητά που έδωσα στα μωρά μου, όταν μπορούσαν να μασήσουν πλέον, ήταν η πίτα και μάλιστα η σπανακόπιτα. Δεν θα πω πως ήταν όλα εύκολα αλλά ήμουν αποφασισμένη να μην αποθαρρυνθώ από τις όποιες αποτυχίες μου. Έφτασα λοιπόν σε ένα σημείο να γνωρίζω να μαγειρεύω αλλά ποτέ δεν επαναπαύομαι ούτε απορρίπτω χωρίς δεύτερη σκέψη όποια καλοπροαίρετη συμβουλή με πλησιάσει.

        Υλικά για το φύλλο {μεγάλο ταψί}
  • 3 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό + 1/2 επιπλέον 
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 πλάκα Βιτάμ για άλειμμα
           Για τη γέμιση
  • 1 γιαούρτι αγελάδας 
  • 4-5 αβγά
  • 1/4 της κούπας γάλα
  • 400 γρ. φέτα
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 2-3 κ.σ. λιωμένο βιτάμ
     
            Εκτέλεση
  Προετοιμάζουμε τα υλικά και τα σκεύη μας. Λιώνουμε το Βιτάμ σ' ένα μικρό βαθύ μπολ και μαζί έχουμε το πινέλο μας. Σε δυο ρηχά πιάτα στρώνουμε δυο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τον πλάστη και το πλαστήρι μας. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το βιτάμ και τη φέτα σε τρίμματα. Αν η φέτα μας είναι αλμυρή μπορούμε να παραλείψουμε το αλάτι. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας.

Ρίχνουμε τα 4 πρώτα υλικά μας {μόνο το 1 νεροπότηρο για αρχή και αν είναι στεγνή η ζύμη προσθέτουμε το επιπλέον, σιγά-σιγά} σε μια μεγάλη λεκάνη και πλάθουμε  έντονα για 4'-5' μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15'.
  



 Βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, την τοποθετούμε στο πλαστήρι  και πλάθουμε ξανά 2 με 3 φορές.

Χωρίζουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σε μικρές μπαλίτσες, 12 μπαλίτσες για τη βάση και 10 για να καλύψουμε τη γέμιση. Οι μπαλίτσες μας πρέπει να είναι σκεπασμένες καθ όλη τη διάρκεια με μια νωπή πετσέτα για να μη ξεραθεί η επιφάνεια τους.



 Παίρνουμε μια, μια μπαλίτσα {η Φλωρινιώτικη ντόπια ονομασία είναι "πουπτσίνα"}, αλευρώνουμε τοπικά μαζί και τη μπαλίτσα, την πατάμε απαλά με την παλάμη μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε μικρά φύλλα, με διάμετρο  περίπου 15cm.

Όταν ανοίγουμε τη μπαλίτσα σε φύλλο, την περιστρέφουμε κάθε φορά και μαζί "σέρνουμε" από κάτω της την περίσσεια του αλευριού. Προσπαθούμε τα φύλλα να είναι διαμετρικά ίσα μεταξύ τους.


 Με τη βοήθεια ενός πινέλου μαγειρικής βουτυρώνουμε την επιφάνεια του σχηματισμένου πλέον φύλλου μας και πάνω του τοποθετούμε το επόμενο και ούτω καθεξής μέχρι να τοποθετήσουμε και τα 12 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Το τελευταίο φύλλο το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο και σκεπάζουμε μ' αυτό τα υπόλοιπα αλλά δεν το βουτυρώνουμε. Βάζουμε τη στοίβα μας αυτή στο πιάτο με το αλουμινόχαρτο, καλύπτουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις υπόλοιπες μπαλίτσες μας.

Μετά από 30' περίπου βγάζουμε από το ψυγείο την πρώτη στοίβα που σχηματίσαμε {τη βάση δηλαδή}, αφαιρούμε από το αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο αλευρωμένο πλαστήρι μας. Σχηματίζουμε με τα δάχτυλα των χεριών μας επιφανειακές τρύπες, αλευρώνουμε και αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου με τον πλάστη μας για να σχηματίσουμε ένα μεγάλο και ενιαίο πλέον φύλλο.
Το φύλλο αυτό που θα τοποθετήσουμε στη βάση του ταψιού μας το ανοίγουμε για να καλύψει επαρκώς και τα πλαϊνά του. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί μας με τη βοήθεια του πλάστη μας, το βουτυρώνουμε και αφού ανοίξουμε το δεύτερο φύλλο μας προσθέτουμε τη γέμιση.                                                
Το δεύτερο φύλλο το ανοίγουμε περίπου όσο είναι το ταψί μας, το τυλίγουμε στον πλάστη και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση με ζιγκζαγκοτές κινήσεις.


Βουτυρώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, κολλάμε τις άκρες του πάνω φύλλου στη βάση του κάτω {πάνω ακριβώς από τη γέμιση} και σχηματίζουμε τον κόθορο. 
Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας μας {με βοηθάει η Ειρηνούλα μου, η οποία μάλιστα ανοίγει και φύλλο} και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για περίπου 3 τέταρτα της ώρας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος παρακολουθούμε εάν φουσκώσει η ζύμη  μας {καλή ένδειξη}. Σ' αυτή τη περίπτωση τρυπάμε προσεκτικά την επιφάνεια με ένα πιρούνι να ξεφουσκώσει.
 Η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής σπιτικού φύλλου μπορεί να είναι λίγο κουραστική αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει στο έπακρο. Το φύλλο γίνεται απίστευτα τριφτό και κρατσανιστό.  Σας παροτρύνω να τη δοκιμάσετε και μη σας αποθαρρύνει το χρονοβόρο του θέματος.
               Καλή μας όρεξη.   
Η πίτα αυτή μπορεί να καταψυχθεί είτε ψημένη {τα κομμάτια που περίσσεψαν τα τυλίγουμε ένα, ένα σε πλαστική μεμβράνη και μετά όλα μαζί τα τοποθετούμε στην ειδική για την κατάψυξη σακούλα} είτε άψητη {αντί να τη φουρνίσουμε, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στην κατάψυξη και όταν έρθει η ώρα για ψήσιμο η πίτα πάει κατευθείαν στο φούρνο χωρίς να την αποψύξουμε απλά θα χρειαστεί λίγη ώρα παραπάνω να ψηθεί}. Όσο για τη γέμιση αυτή μπορεί να γίνει με ότι τραβάει η όρεξη μας, νηστίσιμη ή αρτύσιμη.   
     Δοκιμάστε και τη Σπανακόπιτα, τις Ατομικές Πιτούλες και την Κιμαδόπιτα.

   
    Η συνταγή αυτή, που εκτελείται κάθε φορά με περισσή αγάπη, συμμετέχει στα Παιχνίδια της Κουζίνας για το πρώτο παιχνίδι της "Ο μικρός Φλεβάρης ζητάει Αγάπη"                     


Δείτε και σε βίντεο πως να φτιάξετε την Τυρόπιτά σας..επιμέλεια Εύα Ζαρίφη και παρουσίαση στο spirtowebradio!


49 σχόλια:

  1. Ωραία!
    Πώς μπορεί να πιστέψει κάποιος βλέποντας αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα/αποτέλεσμα, ότι μόλις λίγα χρόνια πριν, δεν ήξερες σχεδόν τίποτε από μαγειρική;!

    Όταν θα μου κάνεις το τραπέζι, θα ήθελα να περιέχει μόνον αυτό το αριστούργημα!
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μάθω να κάνω τέτοια πίτα!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκπληκτική παρουσίαση και μεθοδολογία της πίτας!
    Μπράβο σου!
    Συμφωνώ με την προλαλήσασσα Ζαμπία που λέει ότι δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε πως δεν γνώριζες τίποτα από μαγειρική!!
    Η τεχνική σου είναι άριστη!!
    Και η πίτα σου φαίνεται λαχταριστή!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλλα μου καλησπέρα, απίθανη η πίτα σου!Συμφωνώ με τη Ζαμπία και τη Χρυσαυγή!!!Μου αρέσει πολύ και εμένα να ανοίγω φύλλα είναι πολύ πιο νόστιμα δε το συζητώ!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Σαρακοστή! Ωραίες οι αναλυτικές οδηγίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέλλα μου φανταστική η βήμα βήμα ανάρτησή σου για την πίτα σήμα κατατεθέν της Ελληνικής κουζίνας! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ελένη για τα καλά σου λόγια. Η παράδοση καλά κρατεί στο σπίτι μας. Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Γεια στα χέρια σου! Το φύλλο σου είναι καταπληκτικό!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αχαχαχαχαχα!!!σε παίδεψαν τα μακαρόνια-κολυμβητές εεεε??? πολύ καλές οι οδηγίες σου!! μου άνοιξες την όρεξη! Καλή σαρακοστή, φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάντως όταν ήμουν παιδάκι κι' έβλεπα πιτούλα από τις γιαγιάδες μου... έτρεχα με τα τέσσερα Στέλλα μου. Φαντάσου τώρα, τι χαρές κάνω όταν βλέπω τέτοια ωραία πράγματα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καί καλοφτιαγμένη και καλοψημένη και καλοφάγωτη!
    Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι από καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική παρουσίαση. Δυστυχώς, δεν έχω τολμήσει να το επιχειρήσω ακόμα. Η τεχνική του να ανοίξεις το φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο του ταψιού μου φαίνεται ακατόρθωτη. Ελπίζω πως θα κατακτηθεί και αυτό κάποια μελλοντική στιγμή. Ίδωμεν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και καλώς σε βρήκα.
    Τη διαδικασία αυτού του φύλλου την έχω δει κι άλλες φορές να την περιγράφουν αλλά όχι τόσο αναλυτικά. Μπράβο!!!
    Δεν το έχω φτιάξει ποτέ παρόλο που ανοίγω φύλλο για το λόγο της περιεκτικότητας του βουτύρου.
    Συγχαρητήρια επίσης για όλες τις προσπάθειες που έκανες να μπεις θριαμβευτικά πλέον στον μαγικό κόσμο της κουζίνας.
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι της αγάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία περιγράφεις και παρουσιάζεις την συνταγή σου Στέλλα :))
    Κάποτε την έφτιαχνα κι εγώ με ένα παρόμοιο τρόπο, είναι ευκολία όταν δεν θέλεις να ανοίγεις πολλά φύλλα και σίγουρα πολύ τριφτή και νόστιμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε ευχαριστώ Αλίκη.
    Όντως γίνεται πολύ τριφτή.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προκομμένη μου Στέλλα, τον συγκεκριμένο τρόπο τον θυμόμουνα από την θεία μου που μένει στην βέροια. Δυστυχώς δεν θυμόμουν τις λεπτομέρειες και μέχρι να στα εξηγήσει ο άλλος στο τηλέφωνο...καληνύχτα και έφεξε. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς την χαρά μου όταν βρήκα τις οδηγίες σου βήμα προς βήμα. Έκανα την ζύμη και την επάλειψη με μαργαρίνη το σάββατο. Την κυριακή την ολοκλήρωσα με μια γέμιση από σπανάκι και τυρί. Δοκίμασαν κοντά στα 15 άτομα και όλοι είπαν τα καλύτερα! Σε ευχαριστούμε λοιπόν για αυτή την υπεροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική, μετά από κάμποσο καιρό διαπίστωσα πως μερικά σχόλια είχαν μπει στα ανεπιθύμητα, μαζί και το συγκεκριμένο δικό σου.
      Τα επανέκτησα βέβαια αλλά ο λόγος παραμένει αδιευκρίνιστος.
      Τα φυλλαράκια μου τα ετοιμάζω και εγώ πολλές φορές από την προηγούμενη και την επομένη θέλουν απλά άνοιγμα.
      Γίνεται η πίτα το ίδιο νόστιμη απλά η νοικοκυρά κερδίζει χρόνο.
      Φιλιά πολλά και συγνώμη για την παράλειψη.

      Διαγραφή
  15. Γλυκειά και προκομμένη Στέλλα, έφτιαξα την συνταγή σου για το Πάσχα και εισέπραξα μόνο επαίνους. Έτσι την έφτιαχνε και η θεία μου αλλα΄δεν θυμόμουν το πως. Η συνταγή σου λοιπόν μου ήρθε κουτι! Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ! Τα φιλιά μου και χρόνια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρομαι αφάνταστα Βασιλική {φαντάζομαι} που η συνταγή της μαμάς ικανοποίησε και ευχαρίστησε εσένα και την οικογένειά σου.
    Εύχομαι να περάσατε ωραία.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Katarxhn eisai mia koykla!!! και δευτερον η πιτα απο την Κοζανη φαινετε απο χιλιομετρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαργαρίτα, σε ευχαριστώ πολύ αλλά η φωτογραφία είναι προ 3ετίας και στο μεταξύ έχουν μακρύνει πολύ τα κορακίσια μου μαλλιά {σκέφτομαι σοβαρά να τα κόψω και να αλλάξω χρώμα}, συν το ότι οι ρυτιδούλες μου έχουν μετετραπεί πλέον σε κανονικές ρυτίδες :(((
      Όσο για την πιτούλα, φτιάχνουν και εδώ παρόμοιες {Σέρβια-Κοζάνης} όπου μένω, αλλά αυτή είναι βέρα Φλωρινιώτισσα, σαν και μένα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
    2. Εχω πολλους γνωστους στα Σερβια...
      Η καταγωγη μου του παππου μου δηλαδη ειναι απο Γαλατινη
      Καλα δε πειραζει μοιαζουν αρκετα οι πιττες, οσο για τις ρυτιδες δε θα μιλησω
      Μαργαριτα

      Διαγραφή
    3. Αν σε φέρει ο δρόμος προς τα εδώ θα χαρώ πολύ να βρεθούμε!!
      Και όσο κόσμο γνωρίζω από Γαλατινή είναι όλοι εξαίρετοι άνθρωποι.
      Ε, και όσο για τις πίτες, δεν θα μαλώσουμε κιόλας :)))))
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  18. Στελλα μου φανταστικη μπραβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. eixa dei se mia ekpompi mageirikis pou eixan paei se kapoio xorio stin Hpeiro aytin tin methodo me to filo kai eilikrina to ekanan na fainete toso efkolo!!! mou aresoun para poli oi pites, alla niotho oti variemai na anoigo diko mou fillo, sigoura mia mera pou tha exo kefi tha dokimaso na ftiakso to diko sou!!! elpizo na mou petixei!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου πω, Συνταγούλα.
      Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δύσκολο να ανοίξεις φύλλο.
      Απλά, αν το θέλεις και το προσπαθήσεις, πιστέυω πως θα τα καταφέρεις!!!
      Καλή επιτυχία και ενημέρωσέ με πως τα πήγες.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα Στέλλα !!!
    εντελώς τυχαία βρήκα το μπλόκ σου από σήμερα δεν θα ξεκολλάω
    συγχαρητήρια υπέροχες οι συνταγές σου

    μια διευκρίνιση το βιταμ το βάζεις στην ζύμη
    & για το άλειμμα ποσο βάζεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη,
      συγνώμη που άργησα να απαντήσω.
      Στη ζύμη δεν βάζουμε βιτάμ, το χρησιμοποιούμε για να αλειψουμε τα φυλλαράκια μας!!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν έχω λόγια Στέλλα μου για όλα όσα κάνεις!!!!!!!!!!
    Φανταστική η πίτα σου και ο τρόπος που δείχνεις!!!!!!!!
    Πολλά πολλά Μπράβοοοοο!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελπίδα μου.
      Φαντάζομαι πως έχεις δοκιμάσει βιένο στη Φλώρινα!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  23. Καταπληκτική η ζύμη σου και οι οδηγίες άψογες! Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι την τεχνική σου!!
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mary, σε ευχαριστώ πολύ!
      Αυτή η τεχνική ήταν της γιαγιάς, πέρασε στη μαμά και την ακολουθώ και εγώ, πιστά-ελπίζω και η Ειρήνη ή γιατί όχι και ο Ζήσης, να την αγαπήσουν!
      Νομίζω πως οι πίτες με αυτόν τον τρόπο, είναι από τις πιο πετυχημένες και αν πάρεις τον 'αέρα' τότε ποιος σε πιάνει!!!!
      Εύχομαι καλές πιτοδημιουργίες!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  24. ΤΕΛΕΙΑ Η ΠΙΤΑ ΣΟΥ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΗ ΒΛΕΠΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αναστασία!
      Η πίτα μας αρέσει πολύ και ιδιαίτερα αυτή με το σπιτικό φύλλο!
      Εύχομαι και σένα τα καλύτερα, να είσαι πάντα καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  25. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΕΛΛΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΚΑΝΑ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ. ΑΛΛΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΦΑΩ ΤΕΤΕΙΑ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΤΣΙΒΟΥΛΑ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ. ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΩΝ. ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΕΛΛΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΚΑΝΑ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ. ΑΛΛΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΦΑΩ ΤΕΤΕΙΑ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΤΣΙΒΟΥΛΑ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ. ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΩΝ. ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε το φύλλο! Φτιάχνω πολύ συχνά πίτες και πάντα με αυτόν τον τρόπο! Μήπως η θεία Τσιβούλα είχε καταγωγή από τη Φλώρινα γιατί την πίτα αυτή την φτιάχνουμε εκεί..βέβαια θα μου πεις τι Κοζάνη, τι Φλώρινα, η πίτα αυτή είναι βορειοελλαδίτικη, μια Μακεδόνιος! Καλές πιτένιες δημιουργίες λοιπόν, Κωστή!

      Διαγραφή
    2. Η θεία είναι απο την Άνω Κόμη Κοζάνης.και έχουμε σόι Φλώρινα Καστοριά και άλλα μέρη , αλλά όπως είπες αυτές οι πίτες είναι Μακεδονίτικες.Και πάλι να είσαι καλά γιατί μου θύμισες παιδικές ανέμελες αγαπημένες γευστικές στιγμές.

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!