8 Φεβ 2013

Σάμαλι, Το Παραδοσιακό Φλωρινιώτικο

   Είχα τη μαμά μου αυτές τις μέρες στο σπίτι. Της παρέδωσα εν λευκώ {σαν καλή κόρη που είμαι} την κουζίνα μου και η γλυκιά μου η μανούλα, μας περιποιήθηκε όπως μια μαμά ξέρει πολύ καλά να κάνει. Έσιαξε τα άσιαχτα, μάζεψε τα ασυμμάζευτα, έδωσε τις πολύτιμες και χρήσιμες {όχι πάντα, αλλά αν μπορούσα ας έκανα κι αλλιώς} συμβουλές της και έφυγε!! Μαμά, γύρνα πίσω! Σε χρειάζομαι!
 Άφησε όμως κάτι και για σας. Μια από τις γλυκιές συνταγές της, το Σάμαλι έτσι όπως το έφτιαχναν κάποτε. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τραβήξω τις φωτογραφίες {τρομάρα μου! ούτε που την παρακολούθησα πώς το έφτιαξε} και να σας μεταφέρω τη δική της πολύτιμη 'σταγόνα' μαγειρικής σοφίας! Απολαύστε!!    

           Υλικά  {μεγάλη δόση}
  • 4 αβγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 γιαούρτι πρόβειο των 300γρ. με την πέτσα
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κουταλάκι πολύ φουσκωτό σόδα
  • 1 φακελάκι μπέικιν ολόκληρο
  • μια πρέζα αλάτι 
          σιρόπι
  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό 
  • χρησιμοπούμε την ίδια κούπα μέτρησης για όλα τα υλικά μας
        
          Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170c και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί 34cm.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα σιμιγδάλια μας, τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και κοσκινίζουμε για να γίνει έτσι πιο αφράτο το γλυκό μας.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα τα αβγά  με τη ζάχαρη.
  4. Ύστερα ρίχνουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  5. Κατόπιν σιγά-σιγά χύνουμε το σπορέλαιο και μετά, πάλι σιγά το μείγμα του σιμιγδαλιού.
  6. Βάζουμε το μείγμα μας στο ταψί και είναι έτοιμο για ψήσιμο. Ψήνουμε για 35' με 40'. 
  7. Το σιρόπι. Προσθέτουμε το νερό στη ζάχαρη και βράζουμε για ακριβώς 7 λεπτά.
  8. Αφού κρυώσει το σάμαλι, το κόβουμε και ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι. Μόλις το σιροπιάσουμε το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθεί και το αφήνουμε να κρυώσει.
    Η επιτυχία του Σάμαλι βρίσκεται στο χρώμα του, που πρέπει να είναι σκούρο χρυσαφί όπως στη φωτογραφία αλλιώς δεν μιλάμε για Σάμαλι!
                 
                    Καλή επιτυχία
               Ελένη {Νίτσα} Μαρκοπούλου


 
    Το εν λόγω γλυκό είναι πολύ νόστιμο και καθόλου λιγωτικό οπότε προσέξτε να το φτιάξετε σε κάποια στιγμή που θα περιμένετε κόσμο, γιατί σας το εγγυώμαι πως θα το φάτε όλο μόνοι σας. Και το λέω εγώ που δεν τρελαίνομαι για το Σάμαλι!!
  Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και τη μισή δόση και να ενδώσετε χωρίς πολλές τύψεις στην απίστευτη γλύκα αυτού του γλυκού!!!
  Στέλλα


27 σχόλια:

  1. Να 'ναι καλά η κυρία Ελε(νίτσα)!!! μας άφησε ωραία "εντολή" για το ΣΚ ίσως :-))

    Και είδες που το έβαλε το γιαουρτάκι με την πετσούλα του, Στέλλα μου. Τι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν την έβαζε στο γλυκό την πέτσα, Πηνελόπη μου θα την έτρωγα εγώ!!
      Αλλά ναι, η πέτσα κάνει τη διαφορά!!
      Φιλάκια σας!

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορώ να μη τιμήσω την πρόταση από μία συντοπίτισσα και όταν μάλιστα προέρχεται από τα άξια χέρια της μητέρας σου Στέλλα μου!!!
    Γνωρίζουμε όλοι πόσο καθοριστικά όμορφη είναι η παρουσία της μητέρας στη ζωή μας!Και όταν η παρουσία της, γλυκαίνει και την καθημερινότητά μας με νόστιμα γλυκά,τότε προσμετράται εις διπλούν!!Καταγράφω την συνταγή της με το φανταστικό παρουσιαστικό,το απαιτούμενο βαθύχρυσο χρώμα και την ανυπολόγιστη νοστιμιά.Η αφρατοσύνη του φαίνεται, στο λύγισμα της φρεσκοψημένης ζύμης από το ΄΄βάρος΄΄ του πηρουνιού!
    Καλό απόγευμα Στέλλα μου,φιλιά πολλά,πολλά σου στέλνω,αλλά και στην πανάξια μάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως νοσταλγώ το παλιό σάμαλι, αυτό το μαστιχωτό που μοσχοβόλαγε βανίλια!!!
    Το ίδιο νόστιμο δείχνει το σάμαλι της μανούλας!
    Την ευχαριστούμε για την συνταγή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μιαμμμμ! με μία μπάλα παγωτό δίπλα...απλά θεϊκό! Μπράβο στη μανούλα!(ίσως τελικά το μυστικό να είναι στο γιαούρτι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το "μαμά γύρνα πίσω " με σκότωσε!!!Αχ αυτές οι μαμάδες!!!
    θα το φτιάξω στον καλό μου τη μισή δόση!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσο λαχταριστή είναι η πρώτη φωτογραφία Στέλλα μου!
    Μπράβο στη μαμά Ελένη! Μεγαλούργησε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ Θεούλη μου δώσε μου δύναμη, τι βλέπουν τα ματάκια μου? Υπέροχο λαχταριστό γλυκάκι Στέλλα μου, συγχαρητήρια κ σε σενα και στην μαμά!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και τι δεν θα 'δινα να είχα μια μπουκίτσα τώρα... Καλώς σε βρήκα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η συνταγή καταγράφεται! Δείχνει λαχταριστό και το σάμαλι είναι το αγαπημένο του συζύγου. Θα δοκιμαστεί στο άμεσο μέλλον. Ευχαριστούμε τη μαμά σου και σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικό έγινε!! Και όσο πρέπει ζουμερό!!!
    Κρατάω συνταγή!!!
    Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια στα χέρια της μαμάς Στέλλα μου.
    Πολύ ωραίο γλυκάκι. Ναναι καλά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ αυτές οι μανούλες! Είναι πάντα εκεί για να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στα παιδιά τους και να τα γλυκαίνουν με την καλή τους κουβέντα και τις νοστιμιές τους! Μπράβο στην μανούλα σου Στέλλα, για την ωραία συνταγή του αγαπημένου μας σάμαλι, που μας προσφέρει σήμερα. Γεια στα χέρια της!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο Στέλλα μου, το λιμπίστικα όσο τίποτε άλλο!!!
    Γεια στα χέρια της μανούλας σου!! Εξαιρετική συνταγή!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έγραψε η μανούλα! Και δουλίτσες σας έκανε και σας γλύκανε! Μπράβο της! Βλέπω το ζουμερό γλυκάκι της και το λιμπίζομαι!
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λατρεύω τα σιροπιαστά και τούτο εδώ το σάμαλι φαίνεται τόσο λαχταριστό.. τόσο ζουμερό.. γεια στα χέρια σου!! καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα δοκιμάσουμε, πες της, τη συνταγή της και θα γράψω εντυπώσεις...

    Φιλιά σας και στην κα Νίτσα παρακαλώ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στέλλα μου ευχαριστούμε πάρα πολύ τη μανούλα σου, καταπληκτικό το σάμαλι, σας γλύκανε και σας περιποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο!!!Λατρεύουμε τα σιροπιαστά!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια στα χέρια της μανούλας Στέλλα μου! Υπέροχο το γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ωραία συνταγή. Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή γιατί τέτοια γλυκά είναι ανεπανάληπτα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχο το γλυκό! Θα το κάνω σίγουρα κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλημερα απο την ομορφη Συρο!! ειμαι ενος ετους blogeριτσα και μ αρεσει και μενα ιδιαιτερα η κουζινα...χωρις να το εχω κανει επαγγελμα!στο σπιτι τους εχω τρελλανει με αυτα που φτιαχνω καθε λιγο και λιγακι....ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ γινεται και μενα η κουζινα μου...εσενα σε βρηκα μεσα απο ενα τηλεπεριοδικο και ηρθα κ εγω να σε καμαρωσω στα μπερδεματα σου!!θα τα λεμε τακτικα λοιπον! ΑΠΑΙΧΤΗ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ!νασαι καλα και να εχεις παντα τοση διαθεση να δημιουργεις!!φιλια να εχεις μια ομορφη μερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. θελω οπωσδηποτε να το φτιαξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. KALISPERA SE OLOUS
    MBORI OLOI NA KANOUN SXOLIA .ALOI EN GNOSI KAI ALOI ANEF GNOSENO GIA TIS DIMIOURGIES THS KYRIAS NITSAS. KAI ISOS NA EXOUN DIKIO ISOS KAI ADIKO ....
    GNORIZONDAS PROSOPIKA KAI POLI KALA TIN MIRODIA KAI TIN GEFSI TON DIMIOURGION TIS DEN THA MBOROUSA NA KANO KANENA SXOLIO .APLA THA PO DEN MBORIS NA KALITEREPSIS TO TELIO .
    ZISAME ARKETA XRONIA DIPLA O ENAS TON ALON KAI POTE DEN KSEXASA TIN EYGENIA KALOSINH KAI TON XARAKTIRA THS ALLA OUTE KAI THS DIMIOURGIES THS
    SINXARITIRIA KYRIA NITSA .EFXOME NA ISE KALA KAI MAKROXRONI NA MAS DIDASKIS SKORPONDAS TIS GNOSIS SOU AFILOKERDOS ALLA PROTHONDAS KAI THN PARADOSIAKH FLORINIOTIKH KOUZINA ......................NA TIN XERESE STELLA KAI NA SE XERETE...
    SINXARITIRIA STELLA .EVGE SOU KYRIA NITSA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!