1 Οκτ 2013

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και ρυζάκι

Πάει κι αυτός ο Σεπτέμβρης.. καλώς μας ήρθες Οκτώβρη!
Κουτσομπήκαμε στη σχολική ρουτίνα, τα παιδιά στο γνώριμο πλέον 'περιβάλλον' του δημοτικού {Δ΄ Τάξη εφέτος, μεγάλωσαν τα καμάρια μου} με τη μαμά να ακολουθεί μεταξύ σπιτιού, παιδιών, μαθημάτων και άλλων.. δραστηριοτήτων {τρεχάτε ποδαράκια μου!!}.
Δεν παραπονιέμαι! Άλλοι {ονόματα δεν λέμε, βλέπε Χρήστος} δεν ξεκουράστηκαν το καλοκαίρι όπως θα έπρεπε και τους άξιζε, αλλά αυτά έχει η ζωή!!
Ένα φαγάκι που του αρέσει πολύ {του Χρήστου} είναι το συγκεκριμένο και το ευχαριστιέται κάθε φορά που το τρώει. Μας αρέσει οικογενειακώς εδώ που τα λέμε, εκτός ίσως της Ειρήνης που αφαιρεί το νόστιμο κολοκυθοπερίβλημα και τρώει μόνο τον κιμά με το ρυζάκι. Κόρη μου, όμορφη!

           Υλικά
  • 7 μέτρια κολοκυθάκια για γέμισμα 
           για τη γέμιση
  • 300γρ. ανάμεικτο κιμά
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι νυχάκι πλυμένο
  • 1 φ.κ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. άνηθο {εγώ τον ψιλοκόβω και τον καταψύχω}
  • 3 κ.σ. μαϊντανό            -//-
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 1/2 ποτήρι νερό ζεστό
           για την κατσαρόλα
  • βραστό νερό
  • 1 κύβο κότας
  • 2 κ.σ. φυτίνη
  • 2 κ.σ. κούπας ελαιόλαδο
          για το αβγολέμονο
  • 1/2 λεμόνι
  • 1 κρόκο αβγού
  • ζουμάκι από το φαγητό
         
           Εκτέλεση
  1. Εγώ είχα 2 μεγάλα κολοκυθάκια, τα οποία έκοψα στη μέση και 3 μέτρια. Τα έπλυνα, τα έξυσα επιφανειακά  και αφαίρεσα την ψίχα με το ειδικό εργαλείο {δεν πετάμε την ψίχα, κρατάμε για κολοκυθοκεφτέδες}. Γίνεται και με το κουταλάκι αλλά είναι πιο δύσκολο και πολλές φορές σπάει το κολοκυθάκι. Τα έβαλα στην κατσαρόλα μου και βεβαιώθηκα ότι χωράνε, ούτε το ένα πάνω στο άλλο αλλά ούτε και σκορποχώρι.
  2. Σε ένα γυάλινο μπολ έβαλα τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από το νερό το οποίο πρόσθεσα σιγά σιγά. Μη σας φανεί πολύ. Το παίρνει όλο. Στο τέλος πρέπει να έχουμε περίπου 2πλάσια ποσότητα γέμισης σε σχέση με τον κιμά μόνο, δηλαδή αν ήταν 300γρ. ο κιμάς θα έχω 600γρ. έτοιμης γέμισης. Ζυμώνω καλά.
  3. Γεμίζω τα κολοκυθάκια κατά το 2/3, τα βάζω στην κατσαρόλα μου και τα περιχύνω με το βραστό νερό. Προσθέτω τον κύβο, τη φυτίνη και το λαδάκι. Βάζω την κατσαρόλα στο μάτι σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνω στο 5, σκεπάζω και σιγοβράζω για 30' με 35'. Στα μισά της ώρας αναποδογυρίζω πολύ προσεκτικά και τα ραντίζω με πιπεράκι.
  4. Δοκιμάζω λίγο από τη γέμιση, κυρίως αν είναι έτοιμο το ρυζάκι, τρυπάω απαλά τη σάρκα του κολοκυθιού, αν είναι μαλακή και αποσύρω. 
  5. Αφήνω να χλιαρίνει το φαγητό πριν αβγοκόψω. Στον χυμό του λεμονιού χτυπάω απαλά τον κρόκο και σιγά σιγά προσθέτω ζουμί ανακατεύοντας συνεχώς. Περιχύνω και στριφογυρίζω την κατσαρόλα να πάει παντού το αβγολέμονο. Δεν ανακατεύω. Και είναι έτοιμο και λαχταριστό.
                 Καλή μας όρεξη και καλό μήνα

22 σχόλια:

  1. Kαλημερα! καλο μηνα! Μου θυμισες το μοναδικο φαγακι που ζηταγα οταν ημουν εγκυος! Και μαλιστα με μπολικο λεμονι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, με μπόλικο λεμονάκι Loulou!!
      Να χαίρεσαι το μωράκι σου..

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίο και χουχουλιάρικο φαγητό!
    Ε..μα να αφαιρή η μικρή το κολοκυθάκι από το φαγητό??? Να δεις αργότερα που θα μεγαλώσει πως θα το ψάχνει!!!! χαχαχα

    Σε φιλώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι.. είναι
      Τί να την κάνω Χρυσαυγή μου;;;;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο το φαγάκι σου!!! Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Σπυριδούλα μου!!
      Είναι.. πεντανόστιμο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Λατρεμένο φαγάκι!
    Καλό μήνα Στέλλα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο φαγητό Στέλλα μου καλή κι' αγαπημένο.
    Κάποτε το έτρωγε και το δικό μου το καμάρι, με λατρεία. Μέσα σε μια εβδομάδα το είχα μαγειρέψει 3 φορές. Τώρα...είμαστε πάλι στην "ακύρωση" της γεύσης!!!
    Φιλιά πολλά και καλή δύναμη στο τρέξιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα μεγάλο... διάλλειμα θα κάνεις για να το ξαναμαγειρέψεις
      και νομίζω πως θα το επιθυμήσει το παλικαράκι σου!!
      Φιλιά σε όλους σας!

      Διαγραφή
  6. Λατρεμένο φαγητό! Μου το θύμισες. Θα το κάνω σύντομα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό είμαστε εμείς οι foodblogger!!
      Για να υπενθυμίζουμε τα νόστιμα φαγάκια που μπορούμε να μαγειρέψουμε!
      Φιλάκια Notoula

      Διαγραφή
  7. Παραδοσιακό και αγαπημένο το πιάτο σου Στέλλα μου!!!!! Μου έχει λείψει γιατί δεν το φτιάχνω συχνά και τώρα που το είδα πολύ το λιγουρεύτηκα!!!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τα πιο νόστιμα, κλασσικά γεμιστά! Αντίθετα με την Ειρήνη σου, είναι από τα λίγα γεμιστά που τρώω και το περίβλημά τους. Γεια στα χερια σου, Στέλλα!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω μεγαλώνοντας, όπως είπε και η Χρυσαυγή, να σου μοιάσει, συνονόματη Ειρήνη μας!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Τα λατρεύω! Και τα παιδιά μου αφαιρούνε τα εξωτερικά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρά και μεγάλα παιδάκια με τα ίδια γούστα!!!
      Φιλιά Κική!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!